Uutiset

Idaliina Friman on Designers’ Nest -kilpailun voittaja

Visuaalisesti vaikuttava mallisto hyödyntää monipuolisesti kierrätysmateriaalia.
Muotinäytöksen malleja kävelee kohti kameraa muhkeissa vaaleanharmaan ja sinisen sävyisissä asuissa
Idaliina Frimanin mallisto Hetta. Kuva: Designers' Nest

Aalto-yliopiston muodin kandidaattiopiskelija Idaliina Friman on voittanut nuorten muotisuunnittelijoiden Designers’ Nest -kilpailun Kööpenhaminassa. Friman teki tuomaristoon vaikutuksen visuaalisesti vaikuttavilla silueteillaan, huolitellulla räätälöinnillä, tyylikkäällä otteellaan historiallisiin viitteisiin ja kierrätysmateriaalien käytöllä.

Hän käyttää materiaaleina muun muassa ylijäämäkankaita, kierrätettyä lankaa ja muovipulloista tehtyä ekologista vanua. Frimanin mallistoa on innoittanut sukututkimus: hänen suomenruotsalaisen isoisänisänsä täytyi paeta Lappiin Suomen sisällissodan syttyessä. Frimanin suunnittelema Hetta-mallisto käsittelee ankaria kamppailuja menneisyyden hylkäämisestä, jonka takia selviytyäkseen oli löydettävä uusi kulttuuri-identiteetti.

Tänä vuonna kilpailun finaalikymmenikköön ylsivät Aalto-yliopistosta Frimanin lisäksi Ines Kalliala, Elina Äärelä ja Arttu Åfeldt, jotka kaikki saivat kilvassa tunnustusta. Kilpailun toinen palkinto tuli muodin kandidaattiopiskelijaÅfeldtille: hän saa harjoittelupaikan Bottega Venetan muotitalossa Milanossa. Åfeldtin vaikuttava ja teknisesti edistynyt mallisto oli saanut innoituksensa vedenpitävyydestä, videopeleistä ja koulupuvuista.

Lisäksi Frimanin, maisteriksi juuri valmistuneen Elina Äärelän ja maisteriopiskelija Ines Kallialan sekä ruotsalaisen Kristian Davidin teokset sisällytetään tulevaan Future Nordic Fashion -näyttelyyn Prins Eugen Waldemarsudden -museossa Tukholmassa.

Kovatasoinen kilpa käytiin etänä

”Olen voitosta todella otettu, se tuli minulle täytenä yllätyksenä. Kilpailussa oli toinen toistaan upeampia mallistoja ja mielestäni kilpailu oli kovatasoinen, joten en odottanut voittoa kohdalleni”, kertoo maisteriopinnot viime syksynä aloittanut Idaliina Friman.

Designers' Nest järjestettiin tänä vuonna verkossa, ja Frimanin mukaan se oli kokemuksena hyvin erilainen, kuin kilpailut, joihin hän on aikaisemmin osallistunut. Hänen mukaansa kilpailu oli kuitenkin hyvin organisoitu ottaen huomioon vallitsevan koronatilanteen ja jatkuvan epävarmuuden siitä, miten näytös ja kilpailu saadaan sujuvasti toteutettua.

”Olin viime keväänä harjoittelussa Givenchyllä, joten valmistumisen jälkeen pyrin saamaan uuden harjoittelupaikan vastaavassa muotitalossa ja toivon pääseväni etenemään alalla”, hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Vuosittain järjestettävä Designers’ Nest -kilpailu on osa Skandinavian merkittävimmäksi muotitapahtumaksi noussutta Kööpenhaminan muotiviikkoa. Tapahtuma ja kilpailu on tärkeä ponnahduslauta nuorille ja lupaaville pohjoismaalaisille muotisuunnittelijoille.

Pääpalkintona on 50 000 Tanskan kruunua eli noin 6 700 euroa rahallista tukea työskentelyyn, opintomatka UEDA-muotikorkeakouluun Osakaan Japaniin sekä tanskalaisen taiteilijan Karl Moniesin luoman keraaminen taideteos.

Aalto-yliopiston opiskelijat ovat menestyneet Designers’ Nest -kilpailussa jo useasti aiemmin. Viime vuonna kilpailun voitti Milka Seppänen, ja vuonna 2019 Henna Lampinen ja Tuuli-Tytti Koivula voittivat kilpailun ensimmäisen ja toisen sijan.

Lue lisää:

Designers’ Nest

Vogue

Lue lisää

three models wearing candle headpieces and capes

Muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelijoita ja alumneja Designer's Nest kilpailun finaalissa

Aallon opiskelijoiden ja alumnien innovatiiviset ja uniikiit mallistot tuovat suomalaisen muotisuunnittelun jälleen esille.

Uutiset
Winners of Designers' Nest

Designers’ Nest -kilvassa kaksoisvoitto Aallon opiskelijoille

Henna Lampisen ja Tuuli-Tytti Koivulan mallistot räjäyttivät potin Pohjoismaiden johtavassa muotikilpailussa Kööpenhaminassa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.