Uutiset

Huippujohtaja on yritystä varten eikä toisinpäin: ’One man show’ on ohi

Kysyimme Future CEO 2018-tutkimuksessa vastaajilta, mistä syntyy pieni mutta merkittävä ero hyvän ja loistavan toimitusjohtajan välille, ja mitkä ominaisuudet olisivat hyviä kuvaamaan tulevaisuuden toimitusjohtajia.

Vastaajat näyttävät uskovan sankarijohtajaa korostavan, ’one man show’ -aikakauden olevan ohi. Tulevaisuuden toimitusjohtajaksi ei kaivata supermiestä tai -naista, vaan ihmistä, jolta löytyy tasapuolisesti tunnetta ja älyä. Toimitusjohtajan tulee kyetä kokonaisvaltaisesti näkemään, mitä organisaatio tarvitsee, mistä tulee tulosta ja miten yrityksen kulttuuri rakentuu. 

Vastausten perusteella johtamisen perusidea on auttaa henkilöstöä ja koko työyhteisöä onnistumaan työssään. Tutkimuksessa korostettiin tietynlaista nöyryyttä, kykyä kunnioittaa muiden työpanosta, sekä kykyä saada henkilöstö yhdessä osallistumaan yrityksen tavoitteiden saavuttamiseen.

’One man show’ -aikakauden loppua perusteltiin myös brändikysymyksillä. Yrityksen brändin rakentaminen nähtiin johtajan oman brändin rakentamista tärkeämpänä tavoitteena: Huippujohtaja on yritystä varten eikä toisinpäin. 

Toimitusjohtajan karismaattisuutta korostavaan mantran sijaan painotettiin, kuinka loistavan toimitusjohtajan tulee tulla tunnetuksi johtamastaan organisaatiosta, ei persoonastaan. Huippujohtajan uskottiin olevan menestyksenkin keskellä nöyrä, niin ettei hän luule tehneensä asioita yksin ja itse.

Tulevaisuuden huippujohtajan toivotaan ymmärtävän, että eri sukupolvea edustavilla työntekijöillä on erilaiset odotukset työstään ja työn tekemisen luonteesta. Toimitusjohtajien tulee kyetä tukemaan keskinäiseen kunnioitukseen perustuvaa hedelmällistä yhteistyötä. 
Loistava johtaja osaa aidosti ottaa erilaiset ihmiset mukaan. Pelkkä kuunteleminen ei riitä, vaan toimitusjohtajan pitää kyetä päätöksenteossa huomioimaan yrityksen todelliset osaajat. Huippujohtaja osaa täydentää tiimiä niillä henkilöillä, joita tiimi tarvitsee. Huippujohtaja nauttii laajaa aitoa arvostusta organisaatiossaan.

Tulevaisuuden toimitusjohtajan osaamisprofiilin ytimen muodostavat kyky johtaa ihmisiä, kokonaisuuksien hahmottaminen, kyky selkeään strategiseen ajatteluun sekä hyvät kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot.

Lisäksi vastaajien mukaan toimitusjohtajan on tärkeää ymmärtää, millaisia liiketoiminnan mahdollisuuksia teknologia sisältää. Sen avulla vauhditetaan kasvua, lasketaan kustannuksia, ilahdutetaan asiakkaita, ja tehdään työntekijöistä tehokkaampia omissa tehtävissään. Tulevaisuuden toimitusjohtajia haastettiin ajattelemaan, miten miltei kaikkia toimintoja voidaan virtaviivaistaa, automatisoida tai digitalisoida.

Vastaajat uskoivat, että toimitusjohtajalta täytyy löytyä kykyä aktiivisesti kuunnella sekä kestää stressiä, keskeneräisyyttä ja tekemättömiä asioita. Tulevaisuuden toimitusjohtajan toivotaan olevan kannustava, luotettava, erilaiset ihmiset huomioonottava ja helposti lähestyttävä.
Kaikkien yllämainittujen, ihmisten ja asioiden johtamiseen liittyvien kykyjen ohella mainittiin, että hyvän ja loistavan johtajan hiuksen hieno ero löytynee johtajan omasta innostuksesta ja heittäytymiskyvystä. Sillä innostuneisuus tarttuu!

Rita Järventie-Thesleff
Aalto CEMS Academic Director 
 

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on maailman johtavien kauppakorkeakoulujen ja suuryritysten muodostaman CEMS-koulutusyhteisön jäsen. Yhteisön kauppakorkeakoulut tarjoavat vuoden mittaisen kansainvälisen CEMS Master’s in International Management (MIM) -ohjelman. Ohjelma koostuu tarkasti valikoiduista kursseista, seminaareista ja yritysprojekteista, jotka tukevat maisteritason opiskelijoiden kasvua tulevaisuuden vastuullisiksi johtajiksi. Aallossa CEMS MIM sisältyy Global Management -maisteriohjelmaan tai siihen voi hakea muista Aalto-yliopiston maisteriohjelmista.

Lue lisää:

Future CEO 2018 -tutkimus

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.