Uutiset

Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Metropolia etsivät yhdessä kestäviä kaupunkiratkaisuja

Kaupunki ja korkeakoulut tekevät ensimmäistä kertaa hautomoyhteistyötä yli organisaatiorajojen tavoitteenaan houkutella osaajia ja yrityksiä pääkaupunkiseudulle sekä tukea uusien tutkimuslähtöisten yritysten syntymistä ja alkuvaiheen kasvua.
Urban Tech Helsinki

Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyvä Urban Tech Helsinki -hautomo vahvistuu kahdella uudella kumppanilla, kun Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu liittyvät mukaan hautomohankkeeseen. 

Helsinkiläisille startup-yrityksille suunnatun hautomon ensimmäinen hakukierros käynnistyy 30.6. 

Kaupungin ja korkeakoulujen tiivis yhteistyö tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet tukea tutkimustyön synnyttämien innovaatioiden kasvua kansainväliseksi liiketoiminnaksi.  

"Helsinki rakentaa kumppaneidensa kanssa maailman parasta innovaatioekosysteemiä ja vauhdittaa globaalien kestävyyshaasteiden ratkaisemista. Urban Tech Helsinki -hautomossa kohtaavat suomalainen huippututkimus, Helsingin loistava startup-ekosysteemi ja globaalit kaupunkien kestävyyteen liittyvät haasteet, jotka ovat miljardien eurojen mahdollisuus Suomelle ja suomalaisille innovatiivisille yrityksille", sanoo innovaatiot- ja uudet kokeilut -yksikön päällikkö Santtu von Bruun Helsingin kaupungilta. 

Myös Metropolian TKI-päällikkö Antti Laurikainen odottaa hautomoyhteistyön luomia mahdollisuuksia. 

”Urban Tech Helsinki -hautomo edustaa juuri sellaista innovaatiotoimintaa, johon Metropoliassa uskomme ja jota haluamme olla kehittämässä. Kestävyyshaasteisiin voimme vastata vain organisaatio- ja -toimialarajat ylittävällä yhteistyöllä." 

Puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja

"Yhteistyö Urban Tech Helsinki -hautomon kanssa tarjoaa kiinnostavan jatkomahdollisuuden Metropolian Turbiini-hautomotoimintaan osallistuville, erityisesti kiinteistö- ja rakennusalaan sekä puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin keskittyneille tiimeille. Yhteistyö avaa tiimeille kanavat Helsingin kaupungin kokeilualustoille. Hautomo-ohjelma tukee meitä myös tavoitteessamme kehittää Metropolian kampuksista kansainvälisesti merkittäviä innovaatio- ja yrittäjyystoiminnan keskittymiä osana pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemiä," kertoo asiantuntija Pekka Pellinen Helsingin yliopistosta. 

”Helsingin yliopistossa on käynnissä monia toimia, joilla vahvistetaan edellytyksiä uusien tutkimuslähtöisten innovaatioiden ja yritysten kehitykselle sekä maailmanluokan innovaatioalustojen syntymiselle. Johtavana tutkimusyliopistona tuemme sekä opiskelijoidemme että tutkijoidemme polkua ideasta kaupallistettavaksi innovaatioksi ja menestyväksi yritykseksi. Tutkimukseemme perustuvia viime aikaisia menestystarinoita ovat muun muassa Nanoform ja Mobidiaq. Yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa on tiivistä jokaisella neljällä kampuksellamme. Urban Tech Helsinki -hanke tuo merkittävän lisäelementin tähän kokonaisuuteen." 

Urban Tech Helsinki -hautomon pyörittämisestä vastaa Aalto-yliopistossa Aalto Startup Center, jolla on yli 20 vuoden kokemus startupien valmentamisesta. ”Hautomossa startupit saavat vahvistusta omaan liiketoimintaansa ja voivat hyödyntää asiantuntijoidemme osaamista ja kontakteja sekä saavat valmennuksia ja työkaluja asiakassuhteiden luomiseen ja rahoituksen saamiseen”, toteaa Aalto Startup Centerin johtaja Marika Paakkala

Kaupunkien suurimpia haasteita ratkaisemassa

Ensimmäinen hakukierros Urban Tech Helsinkiin on auki 30.6.–22.8. Kolmen vuoden aikana toteutettavaan maksuttomaan valmennusohjelmaan otetaan vuosittain 15–20 startup-yritystä, joiden hautomokausi kestää vähintään vuoden. Ensimmäisessä haussa etsitään yrityksiä kaikilta kestävän kaupunkiteknologian alueilta, joita ovat kestävä rakentaminen, kiertotalous, jätehuolto, puhdas energia ja liikkuminen sekä urbaani ruoantuotanto ja hyvinvointi.  

Valituille yrityksille hautomo tarjoaa mahdollisuuden osallistua kaupunkien suurimpien haasteiden ratkaisemiseen aidossa kaupunkiympäristössä ja kaupungin kokeilualustoilla. Lisäksi yritykset pääsevät verkostoitumaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan keskittyvien organisaatioiden sekä yritysten kanssa. Luvassa on myös näkyvyyttä pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemissä. 

Urban Tech Helsinki toimii sekä startup-kampus Maria 01:n tiloissa että Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella sekä kytkeytyy tiiviisti muuhun alueen korkeakoulukampuksilla tehtävään innovaatio- ja esihautomotoimintaan. 

”Helsingin seudun aktiivinen startup-yhteisö on tärkeä osa yritysten verkostoa ja tutkitusti tärkeimpiä alueemme menestystekijöitä. Etsimmekin nyt kunnianhimoisia startupeja mukaan rakentamaan kestäviä kaupunkiratkaisuja maailman parhaassa ympäristössä” kertoo Urban Tech Helsingin projektipäällikkö Kaisa Ahonen Aalto Startup Centerista.  

Urban Tech Helsinki järjestää ensimmäisen infotilaisuuden hakijoille 28.6. kello 14–15. 

Ilmoittautuminen infotilaisuuteen 

Lisätietoja: 

Helsingin kaupunki: 

Taina Seitsara 
Erityissuunnittelija 
[email protected] 
040 3347 048 

Aalto-yliopisto: 

Kaisa Ahonen 
Projektipäällikkö 
[email protected] 
050 3503 573 

Helsingin yliopisto: 

Pekka Pellinen 
Asiantuntija 
[email protected] 
050 4784 307 

Metropolia Ammattikorkeakoulu: 

Antti Laurikainen 
TKI-päällikkö 
050 5844 867 
[email protected] 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.