Uutiset

Gary Marquis jakoi todistukset viimeistä kertaa Insinööritieteiden korkeakoulun dekaanina

Insinööritieteiden korkeakoulun todistustenjakotilaisuuteen 14.6.2023 osallistui 5 tekniikan tohtoria, 35 diplomi-insinööriä ja 7 tekniikan kandidaattia.
Dean Gary Marquis giving a speech at graduation ceremony

Kesäinen todistustenjakotilaisuus oli dekaani Gary Marquisin viimeinen, sillä uusi dekaani Kari Tammi aloittaa työnsä 1.7.2023. . Tilaisuudessa esiintyi Retuperän WBK ja puheita pitivät dekaanin lisäksi valmistunut Kielo Isomäki ja TEK:in opiskelijajäsenten jäsenyysvastaava Vesa Taskinen. Tilaisuuden jälkeen todistuksen saaneet kutsuttiin lähipiireineen Aalto-yliopiston valmistumisjuhlaan Alvarin aukiolle. 

Ohessa valmistuneen Kielo Isomäen puhe kokonaisuudessaan: 

On suuri ilo ja kunnia saada pitää puhe meille uusille diplomi-insinööreille sekä teille tekniikan kandidaateille ja tohtoreille. Pari kuukautta sitten vitsailin ystävieni kanssa, että olisi hauskaa päästä pitämään valmistuneen puhe tähän juhlaan. Tulevaisuudessa yritän olla toiveissani hieman varovaisempi, sillä nyt jännittää. 

“I know some things. I can, you know, do math and stuff”. Nämä ovat sanoja nuoren Harry Potterin suusta, joka oli juuri aloittamassa opiskelun Tylypahkassa. Kun tiedetään, että Tylypahka on velhojen ja noitien taikakoulu, vaikuttaa siltä, että Harry ei kovin hyvin ymmärtänyt mitä kaikkea vuodet Tylypahkassa toisivat tullessaan. Sanat kuitenkin kuvaavat yllättävän hyvin myös minun tunnelmia 6 vuotta sitten, kun sain kuulla, että pääsisin opiskelemaan energia- ja ympäristötekniikkaa Aalto-yliopistoon. Jos totta puhutaan, en minäkään Harryn tavoin erityisen hyvin tiennyt mitä kaikkea tulisin opiskelemaan. En ollut kertaakaan edes vilkaissut opinto-ohjelmaa, vaan valitsin hakukohteen nimen perusteella: eihän energia- ja ympäristöalaa opiskelemalla voisi mennä vikaan aikana, jolloin tarvitaan osaajia ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseen, sekä elinympäristön muuttumisesta aiheutuvien haasteiden ratkaisemiseen. 

Ensimmäinen vuosi lähti käyntiin vauhdilla ja tuntui opintojen puolesta aluksia haastavalta. Onneksi nopeasti löytyi kavereita, joiden kanssa laskarit tuntuivat hauskanpidolta ja yhteistyöllä tehtävistäkin selvittiin nopeasti. Hauskimmat muistoni opinnoista liittyvät edelleen näihin yhteisiin opiskeluhetkiin milloin missäkin päin kampusta. Olen onnekas, sillä opiskelukavereista on vuosien myötä tullut minulle tärkeitä ystäviä, jotka ovat opettaneet minulle toveruudesta, kommunikaatiosta ja siitä, mitä motivoituneella asenteella voi saavuttaa. 

Opinnot, ja Aalto-yliopiston tarjoama yhteisö, ovat vuosien varrella vieneet minut esimerkiksi Itävaltaa opiskelemaan, Itämerelle purjehtimaan ja tieteelliseen konferenssiin Tallinnassa, muutaman kohokohdan mainitakseni. Näitä kokemuksia ja verkostoja arvostan valtavan paljon. Vaikka yliopistossa opiskelijoiden opintopolut eroavat toisistaan, toivon että myös teille on jäänyt näistä vuosista muistoja ja henkilöitä, jotka nostavat hymyn huulille vielä vuosienkin päästä. 

Nyt kun kaikki opinnot on suoritusrekisterissa ja diplomityö hyväksytty, ymmärrän paljon paremmin, miten laaja vaikutus insinööritieteiden korkeakoulusta valmistuvien opiskelijoiden toiminnalla on yhteiskunnassa. Voin myös todeta olleeni oikeilla jäljillä valitessani opinto-ohjelmaa nimen perusteella, sillä tarve ympäristö- ja kestävyysosaamiselle korostuu jokaisella yhteiskunnan sektorilla. Toivon, että tätä osaamista ja monialaista ymmärrystä sektoreiden välisistä kytköksistä vahvistetaan Aalto-yliopiston ja Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksessa myös tulevaisuudessa. 

Joukossamme on niin vesialan, yhdyskuntasuunnittelun, rakennusalan, kuin uusien energiateknologioiden ja sähkömarkkinoiden ammattilaisia. Meitä kaikkia tarvitaan ylläpitämään yhteiskunnan kriittisiä perustoimintoja. Opinnot ovat lisäksi tarjonneen valmiuksia uudistaa ja kehittää näiden alojen toimintaa, sekä muokkata sitä, millaisessa maailmassa elämme 10, 30 tai 100 vuoden päästä. Muutos vaatii päättäväistä työtä ja meidän tehtävämme on käyttää osaamistamme ja taitojamme vastuullisesti, kestävästi ja rakenteita uudistavasti. 

Tänään juhlimme valmistumista, mutta samalla katseemme on suunnattu kohti tulevaisuutta. Olkaamme rohkeita ja sitoutuneita unelmien tavoittelussa ja uskokaamme omaan visioomme, yhteistyötä unohtamatta. 

Alun sitaatin sijaan tunnelmiani tänään paremmin kuvaisi Hermionen sanat Harry Potter -kirjasarjan viimeisessä osassa, jossa häneltä kysytään, mitä hän haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Hermionen vastaus kuuluu: “I’m hoping to do some good in the world!”. Uskon, että vuodet Aalto-yliopistossa ovat valmistaneet meidät tavoittelemaan samaa. 

Onnea kaikki valmistuneet, Congratulations to us all! 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Esa Saarisen Filosofia Systeemiajattel, kuva: Mikko Raskinen
Opinnot Julkaistu:

Kuuletko muumipilvien kutsun? Esa Saarinen luennoi taas Aalto-salissa tammi- ja helmikuussa

Filosofi ja emeritusprofessori Esa Saarinen tekee paluun Aalto-saliin 10. tammikuuta ja 28. helmikuuta.
Alvari square winter
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston kevään 2024 kurssit on julkaistu

Ilmoittautuminen avoimen yliopiston kevään kursseille alkaa aikaisintaan 11. joulukuuta.
Opiskelijat testaamassa satelliitia ESA:n testeissä.
Opinnot Julkaistu:

"On erityisen hienoa tajuta, että jotain omin käsin tehtyä lentää joku päivä avaruudessa!" Aalto-yliopistossa rakennetaan kolmatta opiskelijasatelliittia

Aalto-3-satelliittia rakentava tiimi pääsi testaamaan satelliittia Euroopan avaruusjärjestön testausohjelmassa.
Aallon Urhea-opiskelijoiden syystapaaminen, 2023. Kuva: Terhi Ollikainen
Opinnot Julkaistu:

Aallon alumni, urheilujohtaja Jyrki Louhi tarjosi taloustietämystä Aallon kilpaurheilijoille

Urhea-tapaaminen keräsi 30 opiskelijaa verkoston syystapaamiseen.