Uutiset

Esko Evtyukovin ja Salla Nichollsin mukaan on siistiä olla ihka ensimmäisiä teknillisen psykologian opiskelijoita

Syksyllä 2022 aloittaneet teknillisen psykologian ensimmäiset opiskelijat ovat päässeet vaikuttamaan opintojen toteutukseen yhdessä opinnoista vastaavan professorin ja opettajien kanssa. Teknillisen psykologian koulutus sisältää laaja-alaisesti tekniikan alan opintoja psykologiaa soveltaen.
Engineering psychology students Salla Nicholls and Esko Evtyukov, photo by Matti Ahlgren
Salla Nicholls ja Esko Evtyukov

Esko Evtyukov ja Salla Nicholls ovat ihka ensimmäisiä Aallon teknillisen psykologian eli tepsyn opiskelijoita, joita aloitti yhteensä parikymmentä syksyllä 2022.

”Teknillinen psykologia on teknillinen ala, jossa huomioidaan psykologia”, Nicholls sanoo.

”Siinä tarkastellaan ihmisen ja tekniikan välistä suhdetta ja miten ne vuorovaikuttavat keskenään”, kertoo puolestaan Evtyukov.

Esko Evtyukov on alun perin kotoisin Joensuusta, mutta hän kävi Ressun lukion Helsingissä.

”Luulin ensin, että pitää olla meganero, että pääsee Aaltoon. Kaveri kuitenkin pääsi Aaltoon opiskelemaan sähkötekniikkaa. Koen, että olen miltei yhtä fiksu kuin hän, joten ajattelin, että ehkä minäkin voisin päästä”, Evtyukov sanoo nauraen.

Salla Nicholls taas tulee Kuopiosta, mutta hän ehti opiskella vuoden Aallossa automaatio- ja systeemitekniikkaa, kunnes hän vaihtoi teknilliseen psykologiaan.

”Kaipasin jotain ihmisläheisempää”, Nicholls sanoo.

Esko Evtyukovin toive on työskennellä tulevaisuudessa pelialalla, ja nyt hän on opintojen ohessa tutkimusassistenttina eli suunnittelee VR-kokeita apulaisprofessori Robin Welschin ryhmässä. Salla Nicholls taas haaveilee tulevaisuudessa yhdistävänsä datatiedettä sekä ihmisen ja tietokoneen välistä vuorovaikutusta.

Avoimet ovet

Koska teknillisen psykologian opiskelu on Aallossa kokonaan uutta, ovat opiskelijat päässeet hyvin lähelle opettajia ja opinnoista vastaavaa professoria Janne Lindqvistia, sekä myös vaikuttamaan opintojen toteutukseen.

”Janne Lindqvist moikkaa käytävällä. Robin Welschin toimistossa taas on avointen ovien politiikka ja hänen luokseen voi mennä koska tahansa, kun ovi on auki”, Evtyukov kertoo.

”Professorit ovat tosi omistautuneita ja haluavat tehdä paljon opintojen eteen. Kun huomautimme esimerkiksi epäkohdista mallilukujärjestyksessä, Janne Lindqvist pyysi meiltä esitystä ja halusi tavata ja keskustella siitä”, Nicholls sanoo.

Janne Lindqvistille on ollut tärkeää pitää yllä keskusteluyhteyttä opiskelijoiden kanssa.

“Olen yrittänyt matalalla kynnyksellä järjestää aikaa tarvittaessa ja kuunnella opiskelijoiden palautetta ja ajatuksia.”

Robin Welsch korostaa, että he ovat kysyneet opiskelijoilta palautetta kaiken aikaa matkan varrella.

”Joskus opintojen aiheet ovat tosi monimutkaisia ja siksi haastavia, varsinkin jos opetus on englanniksi. Ensimmäisellä kurssilla olen opettanut esimerkiksi psykologisten kokeiden etiikkaa, ja siitä syntyi mielenkiintoista keskustelua”, Welsch kertoo.

Uusille opiskelijoille on ollut hyödyllistä, että muutama opiskelija on siirtynyt teknillisen psykologian opiskelijoiksi muualta Aallosta.

“Ensimmäisillä opiskelijoilla ei ole vanhempia teknillisen psykologian opiskelijoita, keneltä kysyä neuvoa tai aikaisempia kurssikokemuksia”, Welsch sanoo.

Tässä tapauksessa Aallossa jo aikaisemmin opiskelleet osaavat kertoa kursseista ja käytänteistä.

”On samalla hauskaa ja jännää olla ensimmäisiä. Siihen liittyy myös arvostusta ja ylpeyttä”, Nicholls sanoo.

”On siistiä tehdä jotain ensimmäistä kertaa. Toki on haasteita ja jotkut asiat ovat vielä työn alla. Mutta tepsyillä tulee olemaan merkittäviä etuja työmarkkinoilla, koska meillä on kokonaan uudenlainen työkalupakki taitoja”, Evtyukov kertoo.

Vierailevia luennoitsijoita ja soveltamista

Teknillisen psykologian opintoihin sisältyy matematiikkaa, ohjelmointia, tuotantotaloutta ja fysiikkaa, sekä tietysti psykologiaa. Esimerkiksi ensimmäisellä psykologian kurssilla oli vierailevia luennoitsijoita, kuten apulaisprofessorit Robin Welsch ja Stéphane Deny, sekä käyttöliittymäsuunnittelun asiantuntija Jari Takatalo Roviolta.

”Johdanto psykologiaan oli juuri sopivan kokoinen, ja siellä oli huippuluennoitsijat, jotka antoivat katsauksen omaan osa-alueeseensa”, Evtyukov kertoo.

Nichollsin mielestä taas juuri alkanut laskennallisen yhteiskuntatieteen kurssi (Computational social science) vaikuttaa ensimmäisen luennon perusteella tosi mielenkiintoiselta, joka tosin on yleensä opiskelijoilla edessä vasta toisena tai kolmantena opiskeluvuonna.

”Siinä tarkastellaan ihmisten käyttäytymistä sosiaalisessa ympäristössä, ja mallinnetaan sitä tietokoneella. Täytyy ymmärtää sekä ohjelmointia että matematiikkaa. Usein kursseilla saa tietoa, jota voi sitten soveltaa seuraavilla kursseilla, osaamistaan kartuttaen.”

Kiltatoiminnassa mukana

Informaatioverkostojen opiskelijat eli infolaiset toivottivat tepsyläiset syksyllä tervetulleeksi Athenen kiltaan. Esko Evtyukov ja Salla Nicholls ovat hyvin tyytyväisiä, sillä he kokevat myös infolaisten alan hyvin ihmissuuntautuneeksi.

”Meillä on samanlainen maailmankuva ja yhteisiä kursseja, ja olen saanut sieltäkin kavereita. Esimerkiksi yhden tuotantotalouden projektin tein yhdessä kolmen infolaisen kanssa”, Nicholls kertoo.

Opiskelijat ovat myös tyytyväisiä Athenen olo- eli kiltahuoneeseen, joka sijaitsee hyvin keskeisesti tietotekniikan talossa, jossa on suurin osa opinnoistakin. Sinne on hyvin matala kynnys mennä.

”Athene-kilta on ollut aivan loistava voimavara ja suuri apu. He ottivat tepsyläiset hienosti kiltatoimintaan mukaan”, sanoo Lindqvist.

Kuvat: Matti Ahlgren ja Kalle Kataila
Teksti: Tiina Aulanko-Jokirinne

Lue lisää:

Teknillinen psykologia

Teknillinen psykologia, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Teknillisen psykologian hakukohde tarjoaa Suomessa täysin ainutlaatuisen opintokokonaisuuden. Opiskelijat pääsevät opinnoissaan yhdistämään psykologiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa kansainvälisesti arvostettujen huippututkijoiden johdolla. Valmistuneet pääsevät työskentelemään mielenkiintoisten haasteiden ytimessä, esimerkiksi suunnittelemaan entistä ihmisläheisempiä ja inklusiivisempia teknologisia innovaatioita.

Koulutustarjonta
Athene guild. Photo: Ilona Rahnasto

Ainejärjestö Athene toivottaa Aallossa syksyllä aloittavat teknillisen psykologian opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi

Aallossa alkaa syksyllä 2022 uusi teknillisen psykologian kandidaattitason koulutus, joka yhdistää psykologiaa ja vahvaa insinööritieteiden pohjaa. Tarkoituksena on, että uudet opiskelijat voivat tehdä teknologisten innovaatioiden suunnittelusta entistä ihmisläheisempää. Hae opiskelemaan teknillistä psykologiaa kevään yhteishaussa 16.–30.3.2022.

Uutiset
Applied psychology. Picture: Matti Ahlgren, Aalto University.

Ainutlaatuinen teknillisen psykologian koulutus rakentuu teknologiasta ja ihmisen ymmärtämisestä

Teknillisestä psykologiasta valmistuneet voivat toimia esimerkiksi ihmislähtöisen tekoälyn asiantuntijoina tai sähköisten terveyspalveluiden kehittäjinä. Haku uuteen käytännönläheiseen koulutukseen alkaa keväällä 2022.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Mentorihaku: Myötätuntomentorointia vertaisryhmissä tohtoriopiskelijoille syksyllä 2024

Haemme tohtoriopiskelijoita mentoreiksi myötätuntomentorointiryhmiin.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
XX
Kampus Julkaistu:

PechaKucha- tilaisuus tarjosi Sähkötekniikan korkeakoulun tohtoriopiskelijoille uudenlaisen haasteen

Sähkötekniikan korkeakoulun ensimmäinen PechaKucha haastoi korkeakoulun tohtoriopiskelijat esittämään väitöskirjansa aiheet kuudessa minuutissa. Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 22. toukokuuta Otaniemen A Gridissä.
Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.