Egyptin varjo -yhteistyöprojekti on Vuoden museopedagoginen teko

Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon vuonna 2021 on saanut Amos Rex taidemuseon ja Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden Egyptin varjo -yhteistyöprojekti. Palkinnon myöntävä Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry haluaa nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia panostuksia suomalaisten museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan.
”Projekti oli rohkea, vaikuttava ja ajankohtainen. Kunnianhimoisessa projektissa onnistuttiin herättelemään keskustelua vallan instituutiosta ja kolonialismista ja uskallettiin tunnustaa, että myös museot voivat olla väärässä. Erityisen hienoa Egyptin varjo projektissa oli rohkeus kyseenalaistaa omat toimintatavat ja ryhtyä oppimaan uutta ja pois oppimaan vanhaa”, Pedaali ry perustelee valintaa.
”Egyptin varjo -projekti oli loistava esimerkki siitä, että museoiden pedagoginen työ voi ja tulee olla vaikuttavaa. Projekti inspiroi ja kannustaa myös muita museoita ryhtymään samankaltaisiin rohkeisiin projekteihin.”
Opiskelijat tiennäyttäjinä ja keskustelunavaajina
Aalto-yliopiston vanhemman yliopistonlehtorin Riikka Haapalaisen mukaan projektin palkitseminen kertoo myös museoalalla käynnistyneestä tarpeesta pohtia kulttuuriperintöön liittyviä kipeitä ja vaikeita kysymyksiä sekä kolonialistiseen historiaan liittyviä hankauksia.
”Egyptin varjo -projektissa kuvataidekasvatuksen opiskelijat ovat konkreettisesti toimineet tiennäyttäjinä ja keskustelunavaajina. Projektin monipuolinen pedagoginen ja taiteellinen ote on synnyttänyt muutosta Amos Rexin sisäisessä toiminnassa ja yleisötyössä, mutta sen vaikutus on koko alaan liittyvässä kehittämistyössä laajempikin.”
Amos Rex -taidemuseo puolestaan kertoo Instagram-tilillään, että ”Egyptin varjo -projektista tuli nyrjähdys, joka käynnisti pedagogisen murroksen Amos Rexissä. Se muistutti museon henkilökunnan vastuusta aktiivisesti oppia ja poisoppia, etsiä, tutkia ja tuoda esiin useampia näkökulmia, ja myöntää virheensä.”
Egyptin varjo -projekti kulki museon Egyptin loisto -näyttelyn rinnalla syksyn ja kevään 2020–2021 ja sen aikana taidekasvatuksen opiskelijat tutustuivat Amos Rexin näyttelyyn kriittisin ja tuorein ottein. Opiskelijat pohtivat, kuka kertoo kenen historiaa, mitä näyttelyssä ei näytetä tai sanota ja miksi kolonialismista ei puhuta.
Projektissa olivat mukana Melanie Orenius ja Elsa Hessle Amos Rexiltä sekä Aalto-yliopiston opiskelijat Kataja Ekholm, Noora El Harouny, Jonna Halli, Riikka Hohti, Miina Kanko, Saban Ramadani, Säde Rinne ja Lumi Wiikari.
Vuoden museopedagoginen teko -palkinto jaettiin nyt kuudennentoista kerran. Palkintona on Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen erillismaisteriopiskelija Hanna Kaisa Vainion luoma veistos Liitelijä – Girddášit.
Lisätietoja:
Riikka Haapalainen
vanhempi yliopistonlehtori, näyttelypedagogiikka
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
[email protected], 0504309951
Opintoprojekti piirsi esiin Amos Rexin suositun Egypti-näyttelyn taustoja
Egyptin loisto -näyttelyn rinnalla kulki syksyn ja kevään ajan Egyptin varjo -kurssiprojekti.
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”
Vuoden 2023 MBA-alumniksi on valittu Päivi Hurttia. Muun muassa journalismin ja viestinnän parissa uraa tehnyt Hurttia vietti juuri vuoden Etiopiassa. Työssään Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla hän auttoi varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee perille kaikille alueille.
Kansainvälisten opiskelijoiden opinnäytetöistä uusia ideoita yritysten liiketoimintaan
Thesis Fair -tapahtuma auttaa kansainvälisiä opiskelijoita luomaan työelämäkontakteja suomalaisten yritysten kanssa.
Professori Ewald Kiblerille Suomen Liikemies-Yhdistys ry:n stipendi yrittäjyyden edistämisestä
Teollisuusneuvos Lauri Ratia on Vuoden Yritysjohtaja 2023.