Uutiset

Digitaalinen kaksonen auttaa tasapainottamaan jätevedenpuhdistuksen hiilitasetta

Aallon tutkijat kehittävät DIGICARBA-hankkeessa automatisoituihin, jatkuvatoimisiin prosessisimulaatioihin perustuvan työkalun jätevesilaitosten ennakoivan käytön tueksi. Työkalu sisältää jätevesipuhdistamon prosessimallin, joka on jatkuvassa tietoyhteydessä Helsingissä toimivaan laitokseen.
HSY wastewater treatment plant from inside
Ilmastusallas Viikinmäessä / HSY

Energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on tiukentuvan lainsäädännön myötä nousemassa yhdeksi jätevesilaitosten tärkeimmistä tavoitteista. Typen poistamiseen käytettävä biologinen ilmastusprosessi kuluttaa erityisen paljon energiaa, ja vaaditaan kokonaisvaltaisia toimenpiteitä, jotta voidaan vähentää prosessista vapautuvan voimakkaan kasvihuonekaasun, typpioksiduulin muodostumista. Jäteveden puhdistusprosessi täyttää nykyiset Euroopan komission asettamat vaatimukset, mutta energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen tulee vaatimaan vesilaitoksilta uusia tekniikoita ja lähestymistapoja.

Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkijat ovat tutkineet kasvihuonekaasupäästöjen keskittymiä ja prosessinohjausta jätevedenpuhdistamoilla yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kanssa. Vuonna 2023 yhteistyön pohjalta aloitettiin uusi hanke, DIGICARBA, jossa kehitetään digitaalista työkalua auttamaan jätevedenpuhdistamoiden työntekijöitä laitoksen prosessien ohjaamisessa ja optimoinnissa.

Digicarba partners figure

'Kehittämämme työkaluun kuuluva jätevedenpuhdistamon prosessimalli tuottaa ennakoivia simulaatioita Helsingin jätevesilaitoksen ja uuden ohjelmistotyökalun välisen jatkuvatoimisen tietoyhteyden avulla. Työkalun avulla laitoksen henkilökunta voi vertailla erilaisten puhdistusprosessien ajotapamuutosten vaikutuksia ja siten valita sopivimman vaihtoehdon hiilijalanjäljen, energiankulutuksen ja vesistöpäästöjen laadun perusteella. Työkalua voidaan käyttää myös uusien työntekijöiden perehdyttämiseen', kertoo hankkeessa työskentelevä jatko-opiskelija Ksenija Golovko.

Digitaaliselle työkalulle voisi olla kysyntää ympäri maailman, sillä prosessien optimoinnista tulee lähitulevaisuudessa ajankohtaista monissa vedenpuhdistuslaitoksissa. Tästä syystä sovelluksen jatkokehitykseen sisältyy myös markkinatutkimus.

Business Finland rahoittaa DIGICARBA-hanketta osana Decarbonized Cities -ohjelmaa vuoden 2025 loppuun asti. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, FCG Finnish Consulting Group Oy, Valmet Oyj, Brighthouse Intelligence Oy ja Mittausguru Oy. Aalto-yliopistossa hankkeeseen osallistuu vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä, joka tarjoaa myös maisteriopiskelijoille mahdollisuuden edistää jätevedenpuhdistuksen hiilineutraaliustyötä diplomitöiden avulla. Ilmoitukset diplomityöpaikoista julkaistaan Aalto-yliopiston verkkosivuilla ja DIGICARBAn LinkedIn-sivulla.

Lisätietoja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!