Uutiset

Digitaalinen kaksonen auttaa tasapainottamaan jätevedenpuhdistuksen hiilitasetta

Aallon tutkijat kehittävät DIGICARBA-hankkeessa automatisoituihin, jatkuvatoimisiin prosessisimulaatioihin perustuvan työkalun jätevesilaitosten ennakoivan käytön tueksi. Työkalu sisältää jätevesipuhdistamon prosessimallin, joka on jatkuvassa tietoyhteydessä Helsingissä toimivaan laitokseen.
HSY wastewater treatment plant from inside
Ilmastusallas Viikinmäessä / HSY

Energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on tiukentuvan lainsäädännön myötä nousemassa yhdeksi jätevesilaitosten tärkeimmistä tavoitteista. Typen poistamiseen käytettävä biologinen ilmastusprosessi kuluttaa erityisen paljon energiaa, ja vaaditaan kokonaisvaltaisia toimenpiteitä, jotta voidaan vähentää prosessista vapautuvan voimakkaan kasvihuonekaasun, typpioksiduulin muodostumista. Jäteveden puhdistusprosessi täyttää nykyiset Euroopan komission asettamat vaatimukset, mutta energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen tulee vaatimaan vesilaitoksilta uusia tekniikoita ja lähestymistapoja.

Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkijat ovat tutkineet kasvihuonekaasupäästöjen keskittymiä ja prosessinohjausta jätevedenpuhdistamoilla yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kanssa. Vuonna 2023 yhteistyön pohjalta aloitettiin uusi hanke, DIGICARBA, jossa kehitetään digitaalista työkalua auttamaan jätevedenpuhdistamoiden työntekijöitä laitoksen prosessien ohjaamisessa ja optimoinnissa.

Digicarba partners figure

'Kehittämämme työkaluun kuuluva jätevedenpuhdistamon prosessimalli tuottaa ennakoivia simulaatioita Helsingin jätevesilaitoksen ja uuden ohjelmistotyökalun välisen jatkuvatoimisen tietoyhteyden avulla. Työkalun avulla laitoksen henkilökunta voi vertailla erilaisten puhdistusprosessien ajotapamuutosten vaikutuksia ja siten valita sopivimman vaihtoehdon hiilijalanjäljen, energiankulutuksen ja vesistöpäästöjen laadun perusteella. Työkalua voidaan käyttää myös uusien työntekijöiden perehdyttämiseen', kertoo hankkeessa työskentelevä jatko-opiskelija Ksenija Golovko.

Digitaaliselle työkalulle voisi olla kysyntää ympäri maailman, sillä prosessien optimoinnista tulee lähitulevaisuudessa ajankohtaista monissa vedenpuhdistuslaitoksissa. Tästä syystä sovelluksen jatkokehitykseen sisältyy myös markkinatutkimus.

Business Finland rahoittaa DIGICARBA-hanketta osana Decarbonized Cities -ohjelmaa vuoden 2025 loppuun asti. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, FCG Finnish Consulting Group Oy, Valmet Oyj, Brighthouse Intelligence Oy ja Mittausguru Oy. Aalto-yliopistossa hankkeeseen osallistuu vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä, joka tarjoaa myös maisteriopiskelijoille mahdollisuuden edistää jätevedenpuhdistuksen hiilineutraaliustyötä diplomitöiden avulla. Ilmoitukset diplomityöpaikoista julkaistaan Aalto-yliopiston verkkosivuilla ja DIGICARBAn LinkedIn-sivulla.

Lisätietoja

Ksenija Golovko

Doctoral Researcher
Water and Environmental Eng.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.