Dataan keskittyvä näyttely on maailmallakin harvinaisuus
Dipoliin juuri avatulla Data Vitality -näyttelyllä on varsin ainutlaatuinen aihe: Näyttelyssä tarkastellaan datan vaihtelevaa roolia yhteiskunnassa ja yhdistellään eri näkökulmia siihen, miten datan käyttö muovaa taiteellista, tieteellistä, kauppatieteellistä ja teknistä koulutusta ja tutkimusta. Näyttely on myös ensimmäinen, jossa kokeillaan Aalto-yliopiston uutta virtuaalista näyttelyalustaa, joten datan valtamereen voi sukeltaa vaikkapa omalta kotisohvalta.
Poikkitieteellinen näyttely on tuotettu usean korkeakoulun yhteistyönä ja se tarjoaa paitsi aaltolaisille, myös kumppaneille ja suurelle yleisölle erilaisia näkökulmia tähän ajankohtaiseen aiheeseen. Näyttely pohtii, mitä datavetoinen yliopisto tarkoittaa, miten data voi ohjata päätöksentekoa ja miten omaa tietosuojaa, datalukutaitoa ja tekijänoikeuksia pystyisi paremmin hallitsemaan.
”Näyttelyt voivat toimia yhteiskunnassa tutkimuksen, ajattelun ja käytäntöjen rajapintana. Voimme yliopistossa osoittaa konkreettisesti, miten data vaikuttaa tutkimukseen ja laajemmin yhteiskuntaan. Data ohjaa päätöksentekoa niin paikallisesti kuin koko maailmassa ja se ilmenee myös Aalto-yliopiston strategisissa tavoitteissa, joista yksi on kehittää tietoon perustuvia toimintoja. Meillä ei ole yhtä vastausta vaan näyttely pikemminkin esittelee datan useita erilaisia konteksteja, vaikutuksia ja kokemuksia. Nykyiset valintamme vaikuttavat tulevaisuuden käytäntöihin, joten on tärkeää herättää lisää keskustelua siitä, miten käytämme dataa ja miten dataa käytetään resurssina”, näyttelyn kuraattori Edel O'Reilly kuvailee näyttelyn merkitystä.
Näyttelyn kuraattori Edel O’ReillyData ohjaa päätöksentekoa niin paikallisesti kuin koko maailmassa ja se ilmenee myös Aalto-yliopiston strategisissa tavoitteissa.
Näyttely sisältää eri korkeakoulujen professorien ja muiden ammattilaisten haastatteluja siitä, miten miten tietoon perustuvat ja avoimen datan käytännöt vaikuttavat tieteenaloihin kvanttiteknologiasta taloustieteeseen. Lisäksi näyttelyssä voidaan Aalto-yliopiston omaa toimintaa käsittelemällä näyttää, miten datasta on tullut vettä, jota tarvitaan yliopiston toimintaan ja päätöksentekoon, ja miten aaltolaiset eri työtehtävissä ovat vähitellen alkaneet nähdä, ymmärtää, arvostaa ja jakaa dataa päivittäisessä työssään.
Digitalisaatiojohtaja Kati Hagros Data Vitality -näyttelyn avajaispuheessaan:
”Lempijuttuni maailmassa on maata öisin kalliolla kesämökillämme ja pohtia isoja kysymyksiä, kuten miten maailmankaikkeus sai alkunsa ja miksi avaruus on niin suuri ja kaunis. Nykymaailmassa avaruus ei kuitenkaan ole ainoa mielenkiintoinen asia. Me ihmiset olemme luoneet täysin uuden maailmankaikkeuden, digitaalisen maailmankaikkeuden, joka on täynnä uusia isoja kysymyksiä. Aletaan siis kysyä itseltämme dataa koskevia kysymyksiä: Voimmeko enää elää ilman dataa? Kuinka paljon dataa ihmiskunta tarvitsee? Voiko se pelastaa planeetan? Voiko data kestää ikuisesti? Voiko se olla kaunista? ”
Näyttelyyn voi tutustua Dipolissa tai virtuaalisesti 14.2.2022 asti
- Dipoli Gallery: Otakaari 24, 1. kerros. Tila on kaikille avoin julkinen tila.
- Dipolin aukioloajat voit tarkistaa täältä.
- Dipoli on avoinna myös joulun lomakaudella (20.12.2021 – 7.1.2022 aukioloajat ovat 8.00 – 15.30), jos haluat vierailla aikana, jolloin yliopisto muuten lähes nukkuu.
- Suosittelemme vahvasti kasvomaskien käyttöä kaikissa tiloissamme.
- Näyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti täällä:
https://virtualexhibitions.aalto.fi/fi