Uutiset

CreaTures-tutkimushankkeessa luovat käytännöt edistävät kestävää kehitystä

CreaTures Co-Laboratory Catalogue -julkaisu kokoaa yhteen hankkeen kokemukset, oivallukset ja tulokset. Vuosien 2020-2022 välillä kehitettiin yhteensä 20 kokeellista luovaa hanketta.
CreaTures logo

CreaTures — Creative Practices for Transformational Futures on monialainen tutkimushanke, jossa syvennyttiin luovien käytäntöjen rooliin sosiaalisen ja ympäristön kannalta kestävän muutoksen edistäjänä. Nyt päättymässä olevan kolmivuotisen hankkeen lähtökohtana oli, että kestävä tulevaisuus edellyttää niin sosiaalista kuin ekologista järjestelmämuutosta. Ei ole olemassa ekologista ilman sosiaalista, sillä ihmisen toiminta vaikuttaa kaikkeen muuhun elämään planeetalla. Vastaavasti ei ole sosiaalista ilman ekologista, koska olemme aineellisesti riippuvaisia terveestä, elävästä luonnosta. Hanke on saanut EU Horizon -rahoitusta. 

CreaTures-hankkeessa kulttuurisektorilla nähtiin merkittävä rooli myönteisen ekososiaalisen muutoksen edistämisessä. Hanke kokosi yhteen taiteen, muotoilun ja kulttuurialojen luovan alan ammattilaisia tekemään yhteistyötä tutkijoiden kanssa. Keskeistä olivat kokeelliset luovat projektit, joita toteutettiin yhteensä 20 kpl.

Kokeilut ja niistä saadut kokemukset on nyt koottu ilmaiseen, vapaasti ladattavaan CreaTures Co-Laboratory Catalogue -julkaisuun.

"CreaTures-laboratorio ja sen 20 kokeellista produktiota ovat olleet todella poikkeuksellinen kokeilualusta, jonka kautta me tutkijat ja luovien alojen toimijat olemme kaikki oppineet paljon. Luovat käytännöt soveltavat hyvin monenlaisia taktiikoita ekososiaalisen kestävyyden edistämiseksi. Tammikuussa julkaisemme vielä hankkeen toisen keskeisen tuloksen, CreaTures-kehyksen, joka kokoaa yhteen nämä opit ja tarjoaa työkaluja tutkijoille, luovien alojen toimijoille, poliittisille päättäjille ja rahoittajille. Luovat käytännöt voivat todella edistää toimintaa kohti sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta", sanoo professori Tuuli Mattelmäki, joka on toiminut CreaTures-hankkeen tieteellisenä koordinaattorina.

Hanketta koordinoi Aalto-yliopiston muotoilun laitos, ja siinä oli mukana 11 kumppania viidestä Euroopan jäsenvaltiosta sekä RMIT Australia kansainvälisenä kumppanina. CreaTures toi yhteen useita yliopistoja, taidekollektiiveja ja -yksilöitä, kulttuuriosuuskuntia ja muotoilustudioita.

Esimerkkejä CreaTuresin kokeellisista, luovista hankkeista

    Hidaka Ohmu sculpture in the Baltic Sea Lab project space. Photo: Mikko Raskinen

    BALTIC SEA LAB
    Julia Lohmann & the Department of Seaweed

    Baltic Sea Lab aktivoi ihmisiä toimintaan Itämeren puolesta. Hankkeen päätavoitteena on luoda verkosto ihmisiä, jotka ovat halukkaita huolehtimaan paikallisesta meriympäristöstään yhteiskehittämisen menetelmin. Baltic Sea Lab kehittää luovia lähestymistapoja meren tutkimiseen.

    Hidaka Ohmu -veistos Aalto-yliopiston Baltic Sea Lab -projektitilassa. Kuva: Mikko Raskinen

    Commonspoly boardgame by ZEMOS98, a version on the calssic Monopoly game

    COMMONSPOLY
    ZEMOS98

    Commonspoly on voittoa tavoittelematon, avoimen lähdekoodin lautapeli, joka kannustaa yhteistyöhön. Se kyseenalaistaa uusliberalistisen talousmallin, jossa kilpaillaan varakkuuden kartuttamisesta. Sen sijaan Commoncpoly kannustaa pelaajia yhdistämään voimiaan ja toimimaan kollektiivisesti, edistäen yhteistä hyvää.

    Voit ladata pelin ilmaiseksi täältä.

    Kuva: Commonspoly-lautapeli ZEMOS98

    Nocturne light sculptures aim to generate new eco rituals. Colourful lamps resembling rocks. Photo Isabel Beavers.jpeg

    NOCTURNE
    Isabel Beavers

    Nocturne on sarja valoveistoksia, ”alttareita”, jotka on tarkoitettu koettavaksi iltahämärässä, aamunkoitteessa tai yöllä. Nocturne on taiteilija Isabel Beaversin hanke, ja hän kutsuu nyt kaikkia rakentamaan omia alttareitaan lähiympäristöönsä. Nocturne tarjoaa mahdollisuuksia uusien ekologisten rituaalien luomiseen.

    Kuva: Isabel Beavers

    Open Forest Feral Map, different kinds of data visualised on a map

    OPEN FOREST
    Open Forest Collective

    Open Forest on kokeellinen tutkimus erilaisista metsistä ja metsiin liittyvästä datasta. Metsiin voidaan suhtautua muutoin kuin resurssina, avoimen uteliaasti ja yhdessä luoden, ottaen huomioon erilaiset metsäolennot.  Open Forest on sarja kokeellisia metsäkävelyjä, interaktiivisia installaatioita ja muita kohtaamisia. Osallistujia pyydetään tutustumaan erilaisiin metsäalueisiin eri puolilla maailmaa ja jakamaan kokemuksiaan metsätarinoiden muodossa. Näiden kollektiivi pyrkii ymmärtämään paremmin, millaisia merkityksiä eri sidosryhmät metsille antavat, mitä metsätietoaineisto voi olla, miten sitä voidaan tuottaa ja kuka sitä tuottaa.

    Open Forest on moninainen: se on sanoin ja kuvin ilmaistuja henkilökohtaisia kertomuksia ihmisen ja metsän välisistä suhteista. Mutta se on myös numeerisia tietokokonaisuuksia, jotka kuvaavat

    Kuva: Open Forest Collective

    The Treaty of Finsbury Park 2025 larp game rules. Illustration Sajan Rai

    THE TREATY OF FINSBURY PARK 2025
    Furtherfield (Ruth Catlow) & New Design Congress (Cade Diehm)

    The Treaty of Finsbury Park 2025 on immersiivistä fiktiota, jossa tarkastellaan maailmaa eri lajien näkökulmasta. Entäpä jos muut lajit vaatisivat yhtäläisiä oikeuksia ihmisten kanssa? Hanke on sarja Live Action -roolipelejä, joissa osallistujat ottavat osaa lajien välisiin kokouksiin ja suunnittelevat suurta festivaalia. Tarkoituksena on tutkia uusia keinoja rakentaa leikin avulla empatiaa ei-inhimillisiä elämänmuotoja kohtaan.

    Lisätietoja täältä.

    Kuvitus: Sajan Rai

    Lisätietoja:

    Tuuli Mattelmäki, muotoilun professori Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

    [email protected]

    • Julkaistu:
    • Päivitetty:

    Lue lisää uutisia

    Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
    Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

    Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
    Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
    Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

    Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

    Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
    Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
    Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

    Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

    Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
    Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
    Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: