Uutiset

CreaTures-tutkimushankkeessa luovat käytännöt edistävät kestävää kehitystä

CreaTures Co-Laboratory Catalogue -julkaisu kokoaa yhteen hankkeen kokemukset, oivallukset ja tulokset. Vuosien 2020-2022 välillä kehitettiin yhteensä 20 kokeellista luovaa hanketta.
CreaTures logo

CreaTures — Creative Practices for Transformational Futures on monialainen tutkimushanke, jossa syvennyttiin luovien käytäntöjen rooliin sosiaalisen ja ympäristön kannalta kestävän muutoksen edistäjänä. Nyt päättymässä olevan kolmivuotisen hankkeen lähtökohtana oli, että kestävä tulevaisuus edellyttää niin sosiaalista kuin ekologista järjestelmämuutosta. Ei ole olemassa ekologista ilman sosiaalista, sillä ihmisen toiminta vaikuttaa kaikkeen muuhun elämään planeetalla. Vastaavasti ei ole sosiaalista ilman ekologista, koska olemme aineellisesti riippuvaisia terveestä, elävästä luonnosta. Hanke on saanut EU Horizon -rahoitusta. 

CreaTures-hankkeessa kulttuurisektorilla nähtiin merkittävä rooli myönteisen ekososiaalisen muutoksen edistämisessä. Hanke kokosi yhteen taiteen, muotoilun ja kulttuurialojen luovan alan ammattilaisia tekemään yhteistyötä tutkijoiden kanssa. Keskeistä olivat kokeelliset luovat projektit, joita toteutettiin yhteensä 20 kpl.

Kokeilut ja niistä saadut kokemukset on nyt koottu ilmaiseen, vapaasti ladattavaan CreaTures Co-Laboratory Catalogue -julkaisuun.

"CreaTures-laboratorio ja sen 20 kokeellista produktiota ovat olleet todella poikkeuksellinen kokeilualusta, jonka kautta me tutkijat ja luovien alojen toimijat olemme kaikki oppineet paljon. Luovat käytännöt soveltavat hyvin monenlaisia taktiikoita ekososiaalisen kestävyyden edistämiseksi. Tammikuussa julkaisemme vielä hankkeen toisen keskeisen tuloksen, CreaTures-kehyksen, joka kokoaa yhteen nämä opit ja tarjoaa työkaluja tutkijoille, luovien alojen toimijoille, poliittisille päättäjille ja rahoittajille. Luovat käytännöt voivat todella edistää toimintaa kohti sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta", sanoo professori Tuuli Mattelmäki, joka on toiminut CreaTures-hankkeen tieteellisenä koordinaattorina.

Hanketta koordinoi Aalto-yliopiston muotoilun laitos, ja siinä oli mukana 11 kumppania viidestä Euroopan jäsenvaltiosta sekä RMIT Australia kansainvälisenä kumppanina. CreaTures toi yhteen useita yliopistoja, taidekollektiiveja ja -yksilöitä, kulttuuriosuuskuntia ja muotoilustudioita.

Esimerkkejä CreaTuresin kokeellisista, luovista hankkeista

  Hidaka Ohmu sculpture in the Baltic Sea Lab project space. Photo: Mikko Raskinen

  BALTIC SEA LAB
  Julia Lohmann & the Department of Seaweed

  Baltic Sea Lab aktivoi ihmisiä toimintaan Itämeren puolesta. Hankkeen päätavoitteena on luoda verkosto ihmisiä, jotka ovat halukkaita huolehtimaan paikallisesta meriympäristöstään yhteiskehittämisen menetelmin. Baltic Sea Lab kehittää luovia lähestymistapoja meren tutkimiseen.

  Hidaka Ohmu -veistos Aalto-yliopiston Baltic Sea Lab -projektitilassa. Kuva: Mikko Raskinen

  Commonspoly boardgame by ZEMOS98, a version on the calssic Monopoly game

  COMMONSPOLY
  ZEMOS98

  Commonspoly on voittoa tavoittelematon, avoimen lähdekoodin lautapeli, joka kannustaa yhteistyöhön. Se kyseenalaistaa uusliberalistisen talousmallin, jossa kilpaillaan varakkuuden kartuttamisesta. Sen sijaan Commoncpoly kannustaa pelaajia yhdistämään voimiaan ja toimimaan kollektiivisesti, edistäen yhteistä hyvää.

  Voit ladata pelin ilmaiseksi täältä.

  Kuva: Commonspoly-lautapeli ZEMOS98

  Nocturne light sculptures aim to generate new eco rituals. Colourful lamps resembling rocks. Photo Isabel Beavers.jpeg

  NOCTURNE
  Isabel Beavers

  Nocturne on sarja valoveistoksia, ”alttareita”, jotka on tarkoitettu koettavaksi iltahämärässä, aamunkoitteessa tai yöllä. Nocturne on taiteilija Isabel Beaversin hanke, ja hän kutsuu nyt kaikkia rakentamaan omia alttareitaan lähiympäristöönsä. Nocturne tarjoaa mahdollisuuksia uusien ekologisten rituaalien luomiseen.

  Kuva: Isabel Beavers

  Open Forest Feral Map, different kinds of data visualised on a map

  OPEN FOREST
  Open Forest Collective

  Open Forest on kokeellinen tutkimus erilaisista metsistä ja metsiin liittyvästä datasta. Metsiin voidaan suhtautua muutoin kuin resurssina, avoimen uteliaasti ja yhdessä luoden, ottaen huomioon erilaiset metsäolennot.  Open Forest on sarja kokeellisia metsäkävelyjä, interaktiivisia installaatioita ja muita kohtaamisia. Osallistujia pyydetään tutustumaan erilaisiin metsäalueisiin eri puolilla maailmaa ja jakamaan kokemuksiaan metsätarinoiden muodossa. Näiden kollektiivi pyrkii ymmärtämään paremmin, millaisia merkityksiä eri sidosryhmät metsille antavat, mitä metsätietoaineisto voi olla, miten sitä voidaan tuottaa ja kuka sitä tuottaa.

  Open Forest on moninainen: se on sanoin ja kuvin ilmaistuja henkilökohtaisia kertomuksia ihmisen ja metsän välisistä suhteista. Mutta se on myös numeerisia tietokokonaisuuksia, jotka kuvaavat

  Kuva: Open Forest Collective

  The Treaty of Finsbury Park 2025 larp game rules. Illustration Sajan Rai

  THE TREATY OF FINSBURY PARK 2025
  Furtherfield (Ruth Catlow) & New Design Congress (Cade Diehm)

  The Treaty of Finsbury Park 2025 on immersiivistä fiktiota, jossa tarkastellaan maailmaa eri lajien näkökulmasta. Entäpä jos muut lajit vaatisivat yhtäläisiä oikeuksia ihmisten kanssa? Hanke on sarja Live Action -roolipelejä, joissa osallistujat ottavat osaa lajien välisiin kokouksiin ja suunnittelevat suurta festivaalia. Tarkoituksena on tutkia uusia keinoja rakentaa leikin avulla empatiaa ei-inhimillisiä elämänmuotoja kohtaan.

  Lisätietoja täältä.

  Kuvitus: Sajan Rai

  Lisätietoja:

  Tuuli Mattelmäki, muotoilun professori Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

  [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

  Lue lisää uutisia

  Nainen sinisessä haalarissa ja suojavarusteissa hitsaamassa pihalla
  Tutkimus ja taide Julkaistu:

  Seija Linnanmäki: ”Ilmastonmuutos pakottaa meidät miettimään mukavuusilmanvaihdon järkevyyttä”

  Minä väitän -sarjassamme Seija Linnanmäki sanoo, että jäähdyttävän ilmastoinnin lisääminen ei voi olla ainoa ratkaisu sisäilman hallintaan.
  Tieteen termipankin logo
  Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

  Tohtoriopiskelijoilta odotetaan termipankkityötä esitarkastusvaiheessa

  Esitarkastusvaiheessa olevien tohtoriopiskelijoiden edellytetään lisäävän väitöskirjansa keskeiset termit Tieteen termipankkiin syksystä 2024 alkaen.
  Kunniatohtori Ashok Kumar
  Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

  Aalto-yliopiston uusi tekniikan kunniatohtori Ashok Kumar on biotekniikan uranuurtaja

  Professori Askhok Kumar on maailmanlaajuisesti palkittu biotekniikan tutkija ja uranuurtaja.
  Aalto University School of Business
  Tutkimus ja taide Julkaistu:

  Kauppakorkeakoulun sisällöistä uutisoidaan myös monissa kansainvälisissä huippujulkaisuissa

  Esimerkiksi huhtikuussa 2024 Kauppakorkeakoulu oli esillä julkaisuissa, joiden yhteenlaskettu lukijamäärä on yli 11,8 miljoonaa.