
Materiaalinen maailmamme tulee muuttumaan dramaattisesti tulevien vuosien aikana, sillä ilmastonmuutos pakottaa meitä muuttamaan elintapojamme. Emme voi jatkaa raaka-aineiden ylenpalttista käyttöä emmekä kuluttaa maailmanlaajuisesti yhtä paljon tavaroita ja materiaaleja kuin tänään.
Tulemme kuitenkin aina tarvitsemaan materiaaleja: ne suojaavat, vaatettavat ilahduttavat ja pitävät meidät elossa tulevaisuudessakin. Siksi tarvitsemme uusia ideoita, yhteistyötä ja pitkäjänteistä työtä; meidän on löydettävä vaihtoehdot nykyiselle materiaalimaailmallemme ja keksittävä kestävämpiä tapoja toimia. Biomateriaalit ovat tällöin parhaita vaihtoehtojamme korvaamaan fossiilisia raaka-aineita.
Voisimmeko muuttaa materiaalimaailmaa uusiutuvilla, selluloosapohjaisilla innovaatioilla? Millaisia, erilaisia materiaaleja saamme tuotettua puusta samalla kunnioittaen luontoarvoja?
CHEMARTS Cookbook on puu- ja kasvipohjaisten materiaalien, erityisesti selluloosan “keittokirja”. Kirjan tarkoituksena on inspiroida tulevaisuuden ammattilaisia ja kannustaa kokeiluihin. Kirjassa esitellään useita kokeellisia ”reseptejä”, joissa prosessoidaan puu- ja kasvipohjaisia raaka-aineita kemiallisesti tai mekaanisesti. Uudenlaisia raaka-aineita ja materiaaleja syntyy selluloosakuidusta, mikro- ja nanofibrilleistä, selluloosajohdannaisista, ligniinistä, kuoriaineksesta ja puu-uutteista. Kirja esittelee sekä yksinkertaisia että vaativampia ideoita ja reseptejä, joita on mahdollista kokeilla konkreettisesti.
Opiskelijat ja opettajat ovat yhdessä kehittäneet ja testanneet reseptit vuosien 2014–2019 välillä Aallon CHEMARTS-laboratoriossa. Lopputulokset eivät ole valmiita kaupallisia sovelluksia, vaan niiden päätarkoituksena on herättää ajatuksia ja innostusta tulevaisuuden ammattilaisissa.
Inspiroidu, testaa reseptejä kotona, työpajoissa tai laboratoriossa ja kehittele oma reseptisi. Pidä hauskaa!
Kirja löytyy printti- ja digiversiona Aalto ARTS Booksista.
Lue lisää CHEMARTSin verkkosivuilta.
Lue lisää uutisia

Ennätysmäärä aaltolaisia hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa
Tapahtuman ohjelmassa kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja kampuksen kestävästä kehityksestä, hyvinvointiin keskittyen.Professori Jari Koskinen päättää ansiokkaan työuransa
Materiaalitieteen professori Jari Koskinen jää eläkkeelle 31.3.2023. Älykkäiden materiaalien ja erityisesti pintojen ja rajapintojen fysikaalisia ominaisuuksia tutkinut Koskinen vietti työuransa viimeiset 14 vuotta Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkijana ja toimi vuosina 2014-2022 Kemian ja materiaalitieteen laitosjohtajana.
Ohutkalvoteknologian tutkimiseen merkittävä rahoitus – kehitettäviä materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi energian varastoinnissa
Uusia ohutkalvomateriaaleja kehitetään vauhdilla esimerkiksi energian varastointiin tai tiedonhallintaan käytettäviin sovelluksiin.