Uutiset

CHEMARTS Cookbook

Inspiraatiota materiaaleista innostuneille
CHEMARTS Cookbook for material enthusiasts. Photo: Eeva Suorlahti
Kuva: Eeva Suorlahti

Materiaalinen maailmamme tulee muuttumaan dramaattisesti tulevien vuosien aikana, sillä ilmastonmuutos pakottaa meitä muuttamaan elintapojamme. Emme voi jatkaa raaka-aineiden ylenpalttista käyttöä emmekä kuluttaa maailmanlaajuisesti yhtä paljon tavaroita ja materiaaleja kuin tänään.

Tulemme kuitenkin aina tarvitsemaan materiaaleja: ne suojaavat, vaatettavat ilahduttavat ja pitävät meidät elossa tulevaisuudessakin. Siksi tarvitsemme uusia ideoita, yhteistyötä ja pitkäjänteistä työtä; meidän on löydettävä vaihtoehdot nykyiselle materiaalimaailmallemme ja keksittävä kestävämpiä tapoja toimia. Biomateriaalit ovat tällöin parhaita vaihtoehtojamme korvaamaan fossiilisia raaka-aineita.

Voisimmeko muuttaa materiaalimaailmaa uusiutuvilla, selluloosapohjaisilla innovaatioilla? Millaisia, erilaisia materiaaleja saamme tuotettua puusta samalla kunnioittaen luontoarvoja?

CHEMARTS Cookbook on puu- ja kasvipohjaisten materiaalien, erityisesti selluloosan “keittokirja”. Kirjan tarkoituksena on inspiroida tulevaisuuden ammattilaisia ja kannustaa kokeiluihin. Kirjassa esitellään useita kokeellisia ”reseptejä”, joissa prosessoidaan puu- ja kasvipohjaisia raaka-aineita kemiallisesti tai mekaanisesti. Uudenlaisia raaka-aineita ja materiaaleja syntyy selluloosakuidusta, mikro- ja nanofibrilleistä, selluloosajohdannaisista, ligniinistä, kuoriaineksesta ja puu-uutteista. Kirja esittelee sekä yksinkertaisia että vaativampia ideoita ja reseptejä, joita on mahdollista kokeilla konkreettisesti.  

Opiskelijat ja opettajat ovat yhdessä kehittäneet ja testanneet reseptit vuosien 2014–2019 välillä Aallon CHEMARTS-laboratoriossa. Lopputulokset eivät ole valmiita kaupallisia sovelluksia, vaan niiden päätarkoituksena on herättää ajatuksia ja innostusta tulevaisuuden ammattilaisissa.

Inspiroidu, testaa reseptejä kotona, työpajoissa tai laboratoriossa ja kehittele oma reseptisi. Pidä hauskaa!

Kirja löytyy printti- ja digiversiona Aalto ARTS Booksista.

Lue lisää CHEMARTSin verkkosivuilta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!