Uutiset

Best Paper Award -palkinto NordicSMC-konferenssista Michael McCrealle

Tutkimuksen tulokset hyödyttävät virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden ääniympäristöjä.
 Äänen viivettä on tutkittu Suomen hiljaisimmassa huoneessa Otaniemessä sijaitsevassa kaiuttomassa huoneessa.  Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Akustiikan laboratoriossa on Suomen suurin kaiuton huone, eli tila, jonka pinnat eivät heijasta ääntä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Michael McCrea receives Best Paper Award on NordicSMC conference

Michael McCrea sai Best Paper Award -palkinnon NordicSMC-konferenssista. Nordic Sound and Music Computing Network (NordicSMC) kokoaa yhteen ryhmän kansainvälisesti vaikutusvaltaisia ääni- ja musiikkitekniikan tutkijoita kaikista viidestä Pohjoismaasta: Aalborgin yliopistosta (AAU), Aalto-yliopistosta (AALTO), KTH Royal Institute of Technologysta (KTH), Islannin yliopistosta (UoI) ja Oslon yliopistosta (UiO).

Esitys "Sound source localization using sector-based analysis with multiple receivers" on lupaava lähestymistapa monimutkaiseen äänimaisema-analyysiin. Sen suorituskykyä useilla hajautetuilla vastaanottimilla kolmiulotteisessa tilassa ei ole aiemmin tutkittu ja se on tämän työn aihe.

"Työ on sektoripohjaisesta äänikenttäanalyysistä, joka on kolmiulotteisen tilan äänilähteiden paikantamista useilla hajautetuilla mikrofonijärjestelmillä. Tekniikka on Aalto-yliopiston tutkijoiden luoma ja se on lupaava erityisesti monitahoisissa äänimaisemissa, joissa on useita äänilähteitä tai joissa ympäristö on erityisen meluisa ", McCrea sanoo.

Konferenssityössä on otteita McCrean maisterin tutkinnon opinnäytetyöstä. Työhön on antanut neuvoja tohtorikoulutettava Leo McCormack ja sitä on ohjannut professori Ville Pulkki.

Michael tuli opiskelemaan Aalto-yliopistoon tehtyään Digital Arts and Experimental Media -alan kandidaatintutkinnon Washingtonin yliopistossa. Perustutkintonsa jälkeen hän jäi yliopistoon tutkijaksi ja kiinnostui yhä enemmän ääniteknologiasta ja erityisesti kolmiulotteisesta äänestä. Hänen maisterintutkintonsa Aalto-yliopistossa oli akustiikan ja ääniteknologian alalta, ja siinä painotettiin äänikenttäanalyysia ja pään akustiikkaa.

"Virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden kasvava kenttä on tuonut mukanaan tarpeen taltioida ja sitten valikoidusti uudistaa tai muokata ääniympäristöjä, joissa kuuntelija voi liikkua itsenäisesti ja kuunnella useammasta kuin vain yhdestä perspektiivistä. Tämä tekniikka voi siis palvella tällä alalla käytettäviä perusteknologioita", McCrea lisää.

Artikkelin voi lukea tästä.

Lisätietoja:
Michael McCrea
Tutkimusassistentti, Aalto-yliopisto
[email protected]

Kesätyö Akustiikan laboratoriossa tarjoaa vapauden tutkia ja kokeilla
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.