Uutiset

Art of Research -konferenssi 2017 tarkastelee taiteilija-tutkijaa katalysaattorina

Aalto-yliopisto järjestää kuudennen Art of Research -konferenssin 29.-30. marraskuuta teemalla "Catalyses, interventions and transformations".
detail_02_fi_fi.jpg

Konferenssissa käsitellään taiteilija-tutkijan roolia katalysaattorina, joka haastaa vakiintuneita käsityksiä ja tuottaa uutta ajattelua taiteellisen ja käytäntölähtöisen tutkimuksen kautta. Konferenssi tutkii taiteellisten keinojen ja niihin liittyvien teoreettisten menetelmien erilaisia ilmentymiä, artikulaatioita ja yhteyksiä.

“Taiteellisen tutkimuksen yhteydessä katalyysi ymmärretään toiminnaksi, joka aiheuttaa reaktioita ja joka edelleen aktivoi kriittistä ajattelua, joka aiheuttaa lisää reaktioita. Haluamme keskittyä lukuisiin taiteellisen ja käytäntölähtöisen tutkimuksen muotoihin sekä niiden vaikutuksiin uuden tiedon ja kokemuksen, uuden materiaalisuuden, uusien teoreettisten näkemysten ja käytäntöjen tuottamiseksi", kertoo EMPIRICA-tutkimusryhmän professori Maarit Mäkelä Aalto-yliopistosta.

Tänä vuonna konferenssi esittää kysymyksiä: Miten taiteellinen tutkimustoiminta toimii katalysaattoreina eri luovien käytäntöjen alalla? Miten katalyysin ideoita tai käytäntöjä voidaan tarkastella tietyissä tutkimusprosesseissa tai osana laajempia taiteen, politiikan ja yhteiskunnan ulottuvuuksia?

Konferenssin korkean profiilin puheenvuorot pohtivat tietämisen, esittämisen ja prosessien roolia taiteessa. Keynote-puheenvuorot pitävät Aberdeenin (Skotlanti) yliopiston sosiaalisen antropologian professori Tim Ingold, Tasmanian yliopiston (Australia) tieteidenvälisen arkkitehtuurin professori, Aalto-yliopiston apulaisprofessori, Dorita Hannah ja Linköpingin yliopiston sosiaali- ja hyvinvoinnin koulutuksen apulaisprofessori (Ruotsi) Mona Livholts.

Tavoitteena taiteen ja muotoilun vuoropuhelu

Konferenssi sai esitysehdotuksia jopa 28 maasta eri puolilta maailmaa. Vertaisarviointiprosessin kautta konferenssiin valikoitui 26 esitystä, joiden aiheet ulottuvat henkilökohtaisesta tietämyksestä yhteiskunnalliseen aktivismiin, materiaalisesta otteesta ja yksilöllisestä prosessista yhteistoiminnallisiin ja multimodaalisiin ilmaisuihin.

Konferenssissa nähdään myös kaksi performanssia, joista toisesta vastaa Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Jon Irigoyen ja toisesta ammattitanssija Carmen Ohlsson. Konferenssin yhteydessä järjestetään myös esityksiin linkittyvä näyttely. Tämä antaa yleisölle mahdollisuuden saada kattavampi käsitys tehdyistä tutkimuksista sekä näyttelyartefaktien kautta välittyvistä implisiittisistä merkityksistä.

Vuodesta 2005 lähtien Art of Research -konferenssit ovat edistäneet jatkuvaa vuorovaikutusta taiteen ja muotoilun alan tutkimuskäytäntöjen välillä. Konferenssit ovat edistäneet nopeasti lisääntyvää ja laajenevaa keskustelua taiteellisesta ja käytäntölähtöisestä tutkimuksesta.

Konferenssin järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitos, elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ja taiteen laitos, ja se järjestetään 29.-30.11.2017 Dipolissa Espoossa.

Aika: 29.-30.11.2017

Paikka: Dipoli, Otakaari 24, Espoo

Lisätietoja:

Taiteen tohtori, EMPIRICA tutkimusryhmä, Camilla Groth, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, p. 040 7014 703, [email protected]

Konferenssin verkkosivut: http://artofresearch2017.aalto.fi/index.html

Ilmoittautuminen: https://eage.aalto.fi/?fs/artofresearch

Contact: Doctor of Arts, EMPIRICA Research Group, Camilla Groth, Aalto University School of Arts, Design and Architecture, Finland, tel. +358 40 7014 703, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.