Uutiset

Arkkitehtuurikilpailu kehittämään Otaniemen Kemistin korttelia

Kansainvälisessä kutsukilpailussa on mukana neljä menestyksekästä arkkitehtitoimistoa.
Arkkitehtuurikilpailun toimijoita tutustumassa kilpailualueen, Kemistin korttelin, pienoismalliin, vasemmalta Sari Nieminen, Eija Larkas-Ipatti, Antti Tuomela, Kati Soini, Taru Haimala, Pyry Haahtela, Olli Kantanen, Seppo Karppinen, Antti Ahlava ja Antti Uusitupa.

Otaniemen kampuksen kehittämiseksi on julkistettu Suomen Arkkitehtiliiton sääntöjen mukainen kansainvälinen kutsukilpailu. Mukaan on kutsuttu Suomen ja maailman johtavia arkkitehtitoimistoja, joilla on tietotaitoa toimintoja sekoittavan hybridikorttelin suunnitteluun, osaamista kestävän kehityksen rakentamisesta sekä näyttöä toimimisesta kulttuurihistoriallisesti herkässä ympäristössä. Kutsutut arkkitehtitoimistot ovat Estudio Herreros Madridista, Espanjasta, Morphosis Architects Santa Monicasta, USA:sta sekä Anttinen Oiva Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Helsingistä. Kutsukilpailun ehdotuksia odotetaan 15.11.2016 mennessä.

Tavoitteena on luoda Otaniemen ytimessä sijaitsevasta Kemistin korttelista kaupunkikuvallisesti tasokas, elävä ja omaleimainen kokonaisratkaisu, joka luo edellytykset huippututkimukselle, asumiselle ja ihmisten kohtaamiselle. Kilpailun avulla haetaan uudenlaista, elämää kuhisevaa, tiivistä ja urbaania ympäristöä Otaniemen metroaseman tuntumaan ja suunnittelijaa tai suunnittelijoita kortteliin tuleville rakennuksille. Tarkoituksena on, että kilpailun voittaja saa korttelin yleissuunnitelman ja yhden merkittävän rakennuksen suunnittelutehtävän.

Kortteliin suunnitellaan VTT:lle uusi biotalouden huippututkimusyksikkö (työnimeltään Bionova) osin nykyisten rakennusten yhteyteen. Opiskelijajärjestöjen käyttöön suunnitellaan uusi opiskelijakeskus, joka olisi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY), Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaiden (KY) ja Teknologföreningenin (TF) yhteisprojekti. Opiskelijajärjestöjen tavoitteena on mahdollistaa opiskelijakeskuksesta poikkitieteellinen kohtaamispaikka ja opiskelijakulttuurin keskus, jota täydentävät lähistölle valmistuvat opiskelija-asunnot. Kilpailukortteliin sijoittuu myös runsaasti muita asuntoja.

Kemistin korttelin alue sijaitsee Vuorimiehentien länsipuolella ja Kandidaattikeskuksesta etelään.

Kilpailun järjestävät Aalto-yliopistokiinteistöt Oy ja Senaatti-kiinteistöt. Juryyn kuuluvat Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Antti Tuomela, Aalto-yliopiston vararehtori, professori, arkkitehti SAFA Antti Ahlava, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Olavi Hiekka, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitilapäällikkö Taru Haimala, Espoon kaupungin asemakaavapäällikkö Ossi Keränen sekä Alvar Aalto -säätiön johtaja, arkkitehti SAFA Tommi Lindh. Kutsuttuna arkkitehtiasiantuntijana toimii professori, arkkitehti SAFA Teemu Kurkela. Suomen Arkkitehtiliitto on valinnut palkintolautakunnan kilpailijoiden edustajaksi taiteilijaprofessori, arkkitehti SAFA Sari Niemisen. Opiskelijajärjestöjä edustaa tekniikan yo Pyry Haahtela. Lisäksi kilpailuehdotusten arvioinnissa tehdään tiivistä yhteistyötä kyseisten rakennusten ja alueen käytön asiantuntijoiden sekä käyttäjien edustajien kanssa.

Lisätietoja: Antti Ahlava, [email protected]; 050 3221179

Kilpailun osallistuvat arkkitehtitoimistot:
http://estudioherreros.com/
http://www.morphosis.com/
http://www.aoa.fi/
http://www.ark-l-m.fi/

 

Otaniemi on Euroopan mittakaavassa merkittävä yliopiston, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyön alue. Lähitulevaisuudessa Otaniemestä kehittyy entistä tiiviimpi, sekoitettujen toimintojen ja käyttäjien innovaatioekosysteemi, Aalto-kaupunki. Otaniemen muodonmuutos perustuu käyttäjälähtöisyyteen ja yhteistyön kehittämiseen yliopiston, tutkimuslaitosten, virkamiesten, poliitikkojen ja yritysten kanssa. Päämääränä on monipuolinen vuorovaikutusympäristö tutkimukselle ja taiteelle sekä asumiselle ja vapaa-ajan palveluille.

Aalto-yliopiston tavoitteena on keskittää yliopiston keskeiset toiminnot vuoteen 2021 mennessä Otaniemeen. Yliopisto rakentaa uusia tiloja yksiköilleen ja Aalto-kaupunkiin pyritään saamaan yliopiston toimintaa lähellä olevia kasvuyrityksiä sekä isompien kotimaisten ja kansainvälisten yritysten toimipisteitä. Otaniemen vetovoimaisuuden kehittäminen on alueen toimijoiden yhteinen intressi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Illustration image of an early autumn day, depicting Otakaari 2B from the opposite side of Tietotie. Some leaves are on the ground, there are people walking on campus, undistinguishable faces.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ehdota uutta nimeä Otakaari 2B -rakennukselle

Lähetä oma nimiehdotuksesi viimeistään 14.6.!
Aalto Acoustics Lab, image: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Vierailut Aalto-yliopiston akustiikan laboratorioon syksyllä 2023

Voit varata vierailuajan verkkolomakkeella.
Multiple coils of different shapes within the same transcranial magnetic stimulation device: figures of eight, loops and circles. Photo: Aalto University
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymätön: Minikokoisesta supersensorista unohdettuun rakennusmateriaaliin – uusi näyttely tekee näkymättömän näkyväksi

Näe tulevaisuus uusin silmin Otaniemessä. Syyskuun 2023 Designs for a Cooler Planet -festivaalin teemana on Näkymätön.
Jason Selvarajan, photo by Jessica Sinikoski.
Kampus Julkaistu:

Jason Selvarajan: Yhteisen keittiön avulla voin tuoda ihmisiä yhteen

"Kun aloitin tehtävässä, minulle kerrottiin, että Space 21:een etsitään ”mood manager” -tyyppiä, jonka tehtävä on luoda hyvä ja positiivinen ilmapiiri sellaisella asenteella, että kaikki on mahdollista. En tosin ole aina hyvällä tuulella, vaikka muut ihmiset väittävätkin niin."