Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Katariina Helaniemi: Kauppis antaa mahdollisuudet mihin vaan, kunhan itse uskaltaa mennä kunnianhimoisesti sinne, mikä kiinnostaa

"Kannattaa ehdottomasti mennä sellaisille kursseille, jotka oikeasti kiinnostavat, sillä ne motivoivat oppimaan lisää”, sanoo Kauppakorkeakoulun alumni Katariina Helaniemi.
Kauppakorkeakoulun Alumni Ambassador Katariina Helaniemi

 

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?

Aloitin opiskelut vuonna 2009 ja valmistuin kauppatieteiden maisteriksi kesällä 2016. Opintojeni aikana luin pääaineena markkinointia, suoritin kansainvälisen johtamisen CEMS-kaksoistutkinnon sekä opiskelin kansainvälistä liiketoimintaa vaihdossa Kanadassa ja Ruotsissa.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Opintojen loppuvaiheessa ja valmistumisen jälkeen työskentelin muutaman vuoden Slush-kasvuyritystapahtuman pääkuraattorina. Pääkuraattorina vastasin tapahtuman puhujista, sisällöistä ja lavoilla käsiteltävistä teemoista.

Slushin jälkeen työskentelin Demos Effectillä tulevaisuudentutkimuksen parissa, keskittyen digitaalisen yhteiskunnan tulevaisuuteen. Kasvuyrityskentästä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä inspiroituneena kirjoitin viime vuonna kahden Slush-kollegani kanssa “Kutsuvat sitä pöhinäksi – Tositarinoita kasvuyrittäjyydestä” -nimisen tietokirjan, joka julkaistiin Otavan kustantamana keväällä 2018.

Tällä hetkellä työskentelen San Franciscossa Yhdysvalloissa ja vastaan operaatioista Fifty Years VC -nimisessä pääomasijoitusyhtiössä. Yritys sijoittaa startupeihin, jotka ratkaisevat uusien teknologioiden avulla maailman suurimpia ongelmia.

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?

Itselleni opinnot kauppakorkeakoulussa ovat antaneet laajan ymmärryksen kaupallisesta ajattelusta ja liiketoiminnan perusoletuksista.

Tärkeimmät oivallukset opiskeluun liittyen sain ymmärtäessäni, että koulussa kannattaa mennä niille kursseille, jotka kiinnostavat eniten, vaikka aiheesta ei tietäisi vielä mitään. Silloin oppii eniten, mikä taas motivoi lisää.

Aalto-yliopisto tarjoaa loputtomasti siistejä vaihtoehtoja poikkitieteellisille kurssivalinnoille ja pääaineen tuijottamisen sijaan toivoisin ihmisten rohkeasti tutkivan, minkälaiset kurssit itseä kiinnostaisivat.

Jaa joku mieleenpainuva muisto opinnoistasi.

Mieleenpainuvimmat muistot liittyvät ehdottomasti ihmisiin, yhdessä tekemiseen ja KY:n toimintaan, jossa työskentelin vuoden kulttuurisihteerinä ja olin mukana monessa.

Monet parhaista ystävistäni ovat ihmisiä, joiden kanssa on suunniteltu KY:n ensimmäistä vappukulkuetta, herätty aikaisin aamulla juontamaan Silliksiä, treenattu Speksiä, juonnettu kuntiksia, neuvoteltu edarissa tai muuten suunniteltu tulevaa KY:n kellareissa.

Uuden oppimisen tärkeys ja luovan ongelmanratkaisun merkitys kasvaa koko ajan yrityksissä, kuten myös poikkitieteellisen ymmärryksen ja osaamisen tarve.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Opiskeluaikana on mahdollista kokeilla erilaisia työtehtäviä ja päästä kurkistamaan inspiroiviin organisaatioihin. Myös opiskelijatoiminta antaa ainutlaatuisen tilaisuuden toteuttaa hyvällä porukalla mitä ihmeellisempiä hankkeita, luoda kontakteja ja oppia uusia taitoja.

Itse työskentelin opintojen aikana mm. Roviolla ja Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa, missä pääsin kokemaan, minkälaista ulkoministeriössä työskentely on.

Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?

Kannattaa miettiä mikä itseä oikeasti kiinnostaa ja suunnata rohkeasti sinne päin. Usein on hyvä kertoa toiveistaan avoimesti, laittaa viestiä mahdollisille kontakteille, kysellä tutuilta, olla avoin uusille mahdollisuuksille ja luottaa omaan itseensä. Monissa paikoissa tarvittavan osaamisen voi kartuttaa töissä, sillä oikea asenne ja halu oppia ratkaisevat.

Miten nykyisten opiskelijoiden kannattaisi ottaa yritysmaailman tapahtumat ja muutokset huomioon omassa opiskelussaan?

Uuden oppimisen tärkeys ja luovan ongelmanratkaisun merkitys kasvaa koko ajan yrityksissä, kuten myös poikkitieteellisen ymmärryksen ja osaamisen tarve.

Ihmiset, jotka ymmärtävät teknologioita ja liiketoimintaa, ja osaavat ajatella luovasti normien ulkopuolelta, ovat arvokkaita monessa työympäristössä, joten näitä kykyjä kannattaa kehittää jo opiskeluaikana tekemällä erilaisia projekteja ja suorittamalla erilaisia kursseja.

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Alumnius merkitsee väylää liike-elämän ja opiskelijoiden välillä. Toivon, että alumnina voin tuoda tuulahduksia yritysmaailmasta takaisin kouluun ja opiskelijoille, ja sitä kautta olla mukana kehittämässä Aallon kauppakorkeakoulua eteenpäin.

Toivon myös voivani kertoa opiskelijoille sen, mitä itse olisin halunnut jonkun kertovan – Kauppis antaa mahdollisuudet mihin vaan, kunhan itse uskaltaa mennä kunnianhimoisesti sinne, mikä kiinnostaa, ja on valmis opettelemaan asioita alusta alkaen.

Kauppakorkeakoulusta valmistuu sekä kirjailijoita että investointipankkiireja, ja opintojen jälkeen voi suunnata yhtä hyvin musiikkialalle, virkamieheksi, mainosalalle, tutkijaksi tai PR-guruksi. Mahdollisuudet ovat lukemattomat, eikä tarjolla ole ikinä vain yhtä oikeaa polkua.

Lisätiedot:

Tällä hetkellä Helaniemi työskentelee Illusian Group -nimisessä yrityksessä Strategic Impact -tutkimuksen parissa. (2020)

Tutustu tarkemmin Katariina Helaniemen urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Katariina Helaniemen tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Risto Siilasmaa. Kuva: WithSecure
Yhteistyö Julkaistu:

Yrittäjä Risto Siilasmaa kannustaa opiskelijoita muuttamaan maailmaa

Aalto-yliopiston alumni, Risto Siilasmaa rohkaisi Aalto International Talent -ohjelman osallistujia muuttamaan maailmaa.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.
Kristo Ovaska, Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022
Nimitykset Julkaistu:

Kristo Ovaska on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022

”Laaja-alaiselle osaamiselle on työmarkkinoilla suurta kysyntää”, sanoo Kristo Ovaska.
Merja Penttilä
Opinnot Julkaistu:

Merja Penttilälle tieteen akateemikon arvonimi

Penttilä on tutkimuksessaan erikoistunut solutehtaisiin eli eläviiin mikrobeihin, joiden toimintaa muokataan siten, että ne tuottavat biopohjaisia tuotteita esimerkiksi energia-, terveys- ja materiaalisovelluksiin.

Aalto-yliopiston osa-aikainen professori Merja Penttilän ala on bioteknologia ja synteettinen biologia. Hän on erittäin ansioitunut tieteenharjoittaja, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä tutkimusalueellaan. Hänen työllään on myös monimuotoista laajempaa merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla ja maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.