Uutiset

Alumni Michael Hanf: Suomi on hyvä paikka asua ja työskennellä

”Helsinki kiinnitti huomioni, koska se poikkesi tyypillisistä opiskelutovereideni valitsemista kohteista”, kertoo Michael Hanf, joka tuli 1990-luvun lopulla tekemään vuodeksi vaihto-opintoja Helsingin kauppakorkeakouluun. Sen jälkeen hän on työskennellyt Suomessa ja Saksassa ja on tällä hetkellä yksi perustajista Taival Advisoryssa, strategiakonsultointiyrityksessä, joka auttaa asiakkaita huomioimaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden teemoja strategisessa päätöksenteossa.
Michael Hanf in his work.
Michael Hanf tapahtumassa Cireco Summit 2021.

Kuka olet? Mitä ja milloin opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja muualla?

Olen Michael Hanf, ja alun perin olen kotoisin Aachenista, Saksasta. Opiskelin Paderbornin yliopistossa kauppatieteitä, kansainvälistä johtamista, yrityslaskentaa ja markkinointia ja vietin myös vuoden vaihto-opinnoissa Helsingin kauppakorkeakoulussa (nykyisin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) vuosina 1998–1999.

Miksi halusit opiskella kauppatieteitä?

Kun opiskelualan valinnan aika tuli, koin kauppatieteiden opintojen tarjoavan minulle laajimmat mahdollisuudet opintojeni jälkeen. Olin lukenut Lee A. Iacoccan, kuuluisan amerikkalaisen autoteollisuusjohtajan kirjaa ja bisnesmaailma kuulosti kiehtovalta. Toisin sanoen mahdollisten tulevien työpaikkojen monipuolisuus ja laaja tarjonta houkutteli minua kauppatieteiden opinnoissa paljon. 

Michael Hanf
Michael Hanf.

Miten kiinnostuit vaihto-opinnoista Helsingissä? Jaa jotain mieleenpainuvaa vaihdostasi?

Olin aina halunnut asua vuoden ulkomailla opiskeluaikana avartaakseni maailmankuvaani. Kun etsin vaihtoehtoja, niitä oli useita, mutta Helsinki kiinnitti huomioni, koska se poikkesi tyypillisistä opiskelutovereideni valitsemista kohteista.

Kun saavuin Helsinkiin, tapasin Etu-Töölön päärakennuksen MBA-loungessa useita muita vaihto-opiskelijoita ja siitä aloitimme yhteisen vaihtokokemuksemme. Yksi mieleenpainuvimpia hetkiä oli matka Pietariin osana "Doing business in St. Petersburg" -kurssia, jonka aikana vierailimme paikallisissa yrityksissä ja tapasimme paikallisia viranomaisia. Oli silmiä avaavaa nähdä, kuinka erilaista siellä on tehdä liiketoimintaa, erityisesti yhdysvaltalaisten opiskelutovereideni näkökulmasta.

Kertoisitko urastasi ja nykyisestä työstäsi?

Heti valmistumiseni jälkeen hain töihin Andersen Consulting -nimiseen yritykseen (nykyään Accenture) ja sain työn analyytikkona ohjelmistokehityksen parissa. Tajusin nopeasti, että ohjelmistokehitys ei ollut vahvuuteni ja siirryin johtamis- ja strategiakonsultointiin.

Nykyään olen yksi perustajista Taival Advisoryssa, nuoressa strategiakonsultointiyrityksessä, joka auttaa asiakasyrityksiä teknologian, kiertotalouden ja kestävän kehityksen sekä ekosysteemien risteyskohdassa. Koko urani aikana Saksassa ja Suomessa minulla on ollut mahdollisuus työskennellä erilaisissa rooleissa ja erilaisten asiakkaiden kanssa eri toimialoilla. Lisäksi aiheet ovat aina olleet todella mielenkiintoisia. 

Ajatuksiasi bisnesmaailman ajankohtaisista asioista? Mitä työpaikallasi tehdään juuri nyt?

Nykypäivänä maailma on haastavampi kuin koskaan. Muutoksen nopeus ja epävarmuuden taso tuovat haasteita yrityksille navigoida maailmassa. Yksi tärkeimmistä teemoista, johon olen viime aikoina keskittynyt työssäni, on yritysten tarve ottaa kestävä kehitys, erityisesti ympäristön kestävyys ja kiertotalous, huomioon strategisessa päätöksenteossa sekä organisaatioiden rakentamisessa ja ohjauksessa.

Viime vuosina on tapahtunut merkittävä muutos yritysten ja yhteiskunnan suhtautumisessa näihin aiheisiin. Kun muutama vuosi sitten aiheesta kiinnostuivat pääasiassa tutkijat, opiskelijat ja startup-yritykset, nykyään myös johtajat, osakkeenomistajat ja muut sidosryhmät ovat erittäin kiinnostuneita siitä, miten yritykset käsittelevät ilmastokriisejä, luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ja muita nykypäivän keskeisiä teemoja. 

Taivalilla autamme asiakkaitamme ja työskentelemme WWF:n kaltaisten organisaatioiden kanssa kehittäen työkaluja ja valmiuksia, joiden avulla yritykset voivat toimia ja tarttua muutoksen tuomiin mahdollisuuksiin.

Muutoksen nopeus ja epävarmuuden taso tuovat haasteita yrityksille navigoida maailmassa.

Alumni Michael Hanf

Mitkä ovat olleet sinulle urasi kohokohtia? Entä haasteita?

Niitä on niin paljon. Mutta yksi määrittävistä elementeistä koko urani ajan on ollut mahdollisuus työskennellä fiksujen ja motivoituneiden ihmisten kanssa toteuttamassa muutospotentiaalia. Vaikka työn painopiste ja kohde ovat muuttuneet vuosien varrella, tämä on aina ollut ytimessä ja minulla on ollut onni työskennellä loistavien ihmisten kanssa niin Accenturella, Taivalilla kuin monilla asiakkailla.

Arvostan myös oppimista ja kehittymistä. Konsultin työ tarjoaa siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden, ja olenkin saanut jatkuvasti kehittää osaamistani.

Pidän itseäni myös todella onnekkaana, että olen voinut yhdistää saksalainen taustani suomalaiseen yhteiskuntaan, jossa elän. Suomi on loistava paikka asua ja työskennellä.

Mitä neuvoja antaisit nykyisille Kauppiksen opiskelijoille? Mitä kannattaa opiskella ja millaisia taitoja kannattaisi kehittää tulevaisuutta varten?

Jos pitäisi mainita yksi tärkein asia, jonka olen oppinut urallani, se on: pidä mieli avoimena ja ole avoin muutokselle ja seuraavalle haasteelle. Nykypäivänä on tärkeää kehittää taitoja, jotka mahdollistavat tämän. Vaikka opintojen sisältökin on toki tärkeää, vielä tärkeämpää on itse oppimisprosessi, uusien taitojen kehittäminen, kriittisten kysymysten esittäminen ja uusien polkujen etsiminen.

Paras opintojen aikana saamasi oppi, joka on auttanut työelämässä?

Hyvä kysymys, mutta koska opiskeluajoistani on jo paljon aikaa, minulle ei tule mieleen vain yhtä konkreettista oppia. Mutta mielestäni on erittäin tärkeää paitsi oppia faktoja ja lukuja eli itse substanssia, myös löytää tapoja kokeilla niitä käytäntöön. Sitä voi tehdä vaikkapa opiskelijajärjestöissä, työharjoittelussa tai osana jotain omaa projektia. Kursseilla opitut teoriat voi ymmärtää paremmin, kun ne saavat jonkin käytännön sovellutuksen tai kontekstin. 

Lisäksi, jos olisin tiennyt, kuinka tiiviisti tulen työskentelemään lakimiesten kanssa urani eri vaiheissa, olisin ehkä kiinnittänyt enemmän huomiota opintojeni aikana suorittamiini yritysjuridiikan kursseihin.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Kaksi lasta, koira ja oma yritys ei jätä paljon aikaa harrastuksiin tai muuhun toimintaan. Toisaalta voisi sanoa, että nämä ovat harrastuksiani. Joka tapauksessa nautin Suomen luonnosta ja kun aika sallii, käyn mielelläni metsässä sienestelemässä ja marjastamassa. Yksi Suomen hienoimmista asioista on se, että seuraava metsä (tai meri) ei ole koskaan kovin kaukana.

Mikäli sinulla herää muita kysymyksiä, voit olla yhteydessä Michaeliin LinkedInin kautta!

Lue lisää

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kristo Ovaska, Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022
Nimitykset Julkaistu:

Kristo Ovaska on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022

”Laaja-alaiselle osaamiselle on työmarkkinoilla suurta kysyntää”, sanoo Kristo Ovaska.
Aalto University_question mark in the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.
People with laptops having a meeting around a table.
Opinnot Julkaistu:

Aallon uusi First time manager -koulutus tarjoaa kattavat eväät aloittelevalle esihenkilölle

Koulutus pureutuu siihen, millaisia asioita ensimmäistä kertaa vastuutehtävässä työskentelevän henkilön tulisi osata.
Sähköauto Zoe
Kampus Julkaistu:

Sähköautojen lataamisen hintoja kampuksella alennetaan

Sähköautojen lataushintaa Otaniemen kampuksella ja Aalto Töölössä tarkistetaan 30.1.2023 alkaen.