Uutiset

Alumni Lena Mielke: Opiskelu Aallossa muutti näkemykseni elämästä

Lena Mielke opiskeli avaruustiedettä ja -teknologiaa elektroniikan ja nanotekniikan maisteriohjelmassa. Opintojensa aikana Lena pääsi myös toteuttamaan yhden lapsuusajan unelmansa.
Lena Mielke kayaking.
Lena Mielke melomassa kajakilla Siuntionjoella.

Alumni Lena Mielke työskentelee kehitysinsinöörinä Airbus Defence and Space -yrityksessä. Hänen mielestään Aalto tarjoaa paljon mahdollisuuksia muodostaa omannäköinen opintokokonaisuus. 

Miksi valitsit Electronics and Nanotechnology -maisteriohjelman ja Aalto-yliopiston?


Kun olin valmistunut kandiksi, työskentelin muutaman vuoden ilmailutekniikan alalla, mutta urastani tuntui puuttuvan jotain. Halusin oppia lisää avaruustieteestä ja -tutkimuksesta. Päätin tulla Aaltoon, koska avaruustieteen ja -teknologian pääaine (Master's Programme in Electronics and Nanotechnology) sopi omaan taustaani teknologian alalla ja sisälsi avaruustieteen opintoja, eli juuri sitä mistä halusin oppia lisää.

Ohjelma sisältää insinöörialan kursseja, esimerkiksi satelliittijärjestelmistä, sekä teoreettisempiä kursseja esimerkiksi avaruusfysiikasta tai radioastronomiasta.

Mikä oli parasta ohjelmassa?


Opinnoista tulee mieleen kaksi kohokohtaa. Ensimmäinen opiskelijavaihto yhdeksi lukukaudeksi Huippuvuorten yliopistokeskukseen, missä tutkin aurinkomyrskyjä ja niiden vaikutusta Maan magnetosfääriin. Oli uskomatonta asua ja opiskella arktisella alueella kolmen kuukauden ajan.

Toinen kohokohta oli diplomityöni, jonka tein Metsähovin radiotutkimusasemalla. Tutkin aktiivisia galakseja ja analysoin niitä käyttämällä koneoppimisen tekniikoita. Kun olin observatoriossa, olin myös vastuussa 14 metrin radioteleskoopista monen havainnointivuoron ajan. Olin unelmoinut sellaisen teleskoopin käyttämisestä lapsesta asti.

Mikä oli parasta opiskelijaelämässä?


Opiskelijaelämä on Suomessa aivan erilaista kuin mihin olin tottunut Saksassa, perinteitä on paljon. Aallossa opiskelemisessa oli parasta se, että aina oli jotain tekemistä – vaikka saunailta, sitsit tai pubikierros. Se auttoi tapaamaan ihmisiä ja löytämään uusia ystäviä. Rauhallisia paikkoja oli myös lähellä, esimerkiksi Laajalahden luonnonsuojelualue on kävelymatkan päässä kampuksesta ja Nuuksion kansallispuistoon pääsee julkisilla, eli luontoon pääsee kulkemaan tai telttailemaan kavereiden kanssa helposti.


Mitä työelämässä hyödyllisiä työkaluja sait opinnoistasi?


Olen työssäni paljon tekemisissä muunmaalaisten kollegojen kanssa, esimerkiksi brittiläisten ja ranskalaisten. Maisteriopintojen aikana olin jatkuvasti kansainvälisessä ympäristössä ja kehitin englannin kielen taitojani paljon. Siitä on nyt ehdottomasti hyötyä työssäni.

Sen lisäksi opinnot kehittivät teknisiä tietotaitojani, esimerkiksi satelliittien kehittämisen koko prosessista, ja sain myös vahvemman tiedepohjan.


Missä työskentelet nyt? Miten päädyit nykyiseen työhösi?


Työskentelen kehitysinsinöörinä Airbus Defence and Space -yrityksessä Etelä-Saksassa. Arbus rakentaa Friedrichshafenin kohteessa maapallon havainnointi- ja tutkimussatelliitteja. Olen vastuussa tuesta, koulutuksesta ja automaatioprosesseista.

Olen ollut töissä Airbusilla jo vuodesta 2015, eli ennen kuin päätin pitää tauon työelämästä ja opiskella maisteriksi Aallossa, minkä jälkeen palasin takaisin Airbusille.
 

Lena Mielke in Svalbard
Lena Mielke oli opiskelijavaihdossa Huippuvuorten yliopistokeskuksessa. Siellä hän tutki aurinkomyrskyjä ja niiden vaikutusta Maan magnetosfääriin.

Miltä alan tulevaisuus näyttää?


Avaruustiede ja -teknologia on kasvava ala. Selvittämättä on vielä paljon, esimerkiksi ulkoavaruudesta, alkuräjähdyksestä ja galaksien kehittymisestä, mutta maapallon lähistössäkin on vielä paljon tutkittavaa. Maan kiertoradalla olevat satelliitit sekä luotaimet, kuten BepiColombo (Merkuriusta tutkiva luotain) ja Juice (Jupiterin jäisiä kuita tutkiva luotain), auttavat ymmärtämään paremmin, miten oma aurinkojärjestelmämme ja sen planeetat, maapallo muukaan lukien, ovat muodostuneet, ja niiden avulla voidaan selvittää myös, mitä vaaroja aurinkomyrskyt aiheuttavat maapallon satelliiteille ja sähköverkoille.
 

Mitä haluaisit sanoa ulkomaalaisille opiskelijoille, jotka harkitsevat hakevansa Aaltoon tai tähän ohjelmaan?


Kannattaa hakea! Aalto on loistava yliopisto, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia valita opintoja ja muodostaa juuri omanlainen opintopolku.

Aallossa opiskeleminen muutti näkemykseni elämästä monella eri tavalla. Henkilökohtaisen elämän puolella pääsin juttelemaan erilaisista aiheista aivan eri taustoista tulevien kansainvälisten ystävien kanssa, ja toisaalta työelämän puolella tiedän nyt, mitä haluan saavuttaa ammattiurallani.

Lue lisää

Aalto electronics-ICT anechoic chamber for 2-60 GHz and two near-field scanners

Electronics and Nanotechnology, Master of Science (Technology)

Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.

Koulutustarjonta
Pranava Pakala

Opiskelija Pranava Pakala: Aallossa koko maailma on avoinna!

Pranava opiskelee elektroniikkaa ja nanoteknologiaa ja uskoo, että ala pystyy ratkaisemaan suurimman osan maailman nykyisistä ongelmista.

Uutiset
Aalto-yliopisto / Maria Hieta / photo: Maria Hieta
Uutiset
Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope

Metsähovin radio-observatorio

Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.

Simulaatiokuva BepiColombosta Merkuriusta ohittamassa

BepiColombo tekee lauantain vastaisena yönä ensimmäisen Merkuriuksen ohilentonsa

Aalto-yliopiston tutkijat ovat olleet mukana rakentamassa luotaimen hiukkasmittalaitteita. Niiden avulla saadaan uutta tietoa Merkuriuksesta ja sen avaruussäästä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
Opiskelijat tietokoneen ääressä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun dekaani: Jaamme huolen opiskelijoiden jaksamisesta

Haluamme varmistaa, etteivät opiskelijat uuvu opintojen aikana.