Uutiset

Alumni Katri Kaitila: Kauppiksella opetetuista taidoista tärkeimpinä olen pitänyt laskentatoimen peruskursseilta opittuja perusasioita

Katri Kaitila työskentelee PwC:llä omistajayrittäjäpalveluissa tilintarkastuksen manager-roolissa. Millaisesta osaamisesta on ollut hyötyä Katrin työssä? Entä millaisen vinkin Katri antaisi opintojen alussa olevalle itselleen? Lue Katrin uratarina.

Katrin tarina on osa Kauppakorkeakoulun ja sen partnereiden Deloitten, EY:n, KPMG:n ja PwC:n projektia, jonka tavoitteena on avata opiskelijoille tilintarkastajan työnkuvaa tarkemmin ja selvittää miten digitalisaation myötä aikaisemmin kuolevaksi ammatiksi tuomittu tilintarkastus kärsiikin sitä vastoin työvoimapulasta. Tilintarkastuksen alumnitarinoita julkaistaan loka- ja marraskuun aikana.
Katri Kaitila
Katri Kaitila.

Miten päädyit tilintarkastusalalle?

Aloitin opiskelut Aallon kauppakorkeakoulussa suoraan lukion jälkeen vuonna 2013. Päädyin valitsemaan pääaineeksi laskentatoimen, joka oli jo pääsykokeisiin lukiessa tuntunut aiheista eniten omalta. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että tilintarkastus oli itselleni yksi uravaihtoehto ja että haluan päästä haastamaan itseni alalla trainee-jakson muodossa. Neljäntenä opiskeluvuonna syksyllä 2016 päädyin hakemaan PwC:lle trainee-ohjelmaan ja pian tammikuussa 2017 pääsin aloittamaan työt!

Heti trainee-jakson alusta alkaen olin hyvin innoissani siitä, miten paljon samanhenkistä porukkaa ison trainee-joukon sisältä löytyi. Myös työn sisältö vakuutti, ja jo ensimmäisestä viikosta lähtien pääsin mukaan asiakasprojekteihin. Työ oli alusta alkaen mukaansatempaavaa ja osaamiseeni sekä ideoihini luotettiin.

Neljän kuukauden trainee-jakson jälkeen aloitin vakituisena. Opintojen ollessa vielä kesken sain järjestettyä asiat joustavasti niin, että tein töitä osa-aikaisesti ja sain pidettyä vapaita gradun kirjoittamiseksi.

Mitä päivittäinen työsi pitää sisällään? Entä millaisia taitoja työssäsi tarvitaan?

Toimin tällä hetkellä PwC:llä omistajayrittäjäpalveluissa manager-roolissa. Asiakaskuntani on hyvin laaja ja vaihtelee tunnetuista perheyhtiökonserneista kasvuyhtiöihin, ja mukaan mahtuu myös listayhtiö ja säätiöitä. Päivittäiseen työhöni kuuluu tarkastustiimieni jäsenten työn ohjausta ja suunnittelua, mutta myös paljon asiakaskohtaamisia. Tällä tasolla kannan jo paljon vastuuta töiden etenemisestä, raportoinnista asiakasjohdolle sekä toimeksiantojen kannattavuudesta. Käytännössä iso osa työstä on erilaista ongelmanratkaisua tiimien ja asiakkaiden kanssa. Tämä vaatii oikeanlaista asennetta ja hyviä hermoja. 

Roolissani yksi tärkeimmistä taidoista on vahva ymmärrys mm. kirjanpito- ja osakeyhtiölainsäädännöstä ja alan standardeista. Kauppiksella opetetuista taidoista tärkeimpinä olen pitänyt laskentatoimen peruskursseilta opittuja perusasioita, sillä perustiedoilla tuloslaskelmasta, taseesta ja kirjanpidon perusperiaatteista pääsee jo pitkälle! 

Tilintarkastus on pohjimmiltaan projektityötä, ja jo varhaisessa vaiheessa projektinhallintataidot nousevat keskiöön päivittäisessä työssä. Excelin taitamisen lisäksi tärkeää on hallita esimerkiksi bisnesviestinnän perusteita, sillä toimeksiantoihin sisältyy paljon kommunikointia asiakkaiden tai ulkomaisten tiimien kanssa.

Käytännössä iso osa tilintarkastajan työstä on erilaista ongelmanratkaisua tiimien ja asiakkaiden kanssa.

Katri Kaitila, Kauppakorkeakoulun alumni sekä PwC:n tilintarkastuksen manager

Mitkä ovat työsi parhaat puolet?

Ihmiset ovat ehdottomasti tämän työn parasta antia. Olen luonut työpaikalla tiiviin ystäväpiirin, jonka kanssa vietämme paljon aikaa yhdessä vapaa-ajalla. Koronaa edeltävältä ajalta kaipaan erityisesti tiimin ja asiakkaiden kanssa vietettyjä hetkiä. 

Pidän myös tärkeänä sitä, että PwC:llä jokaiselle asetetaan selkeät tavoitteet, joiden saavuttamista tuetaan vahvasti! Vastuut kasvavat luonnostaan vuosi vuodelta, kun kokemusta karttuu.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia tähän mennessä?

KHT-auktorisoinnin saaminen viime vuonna oli merkittävä saavutus. Tentti vaatii paljon lukemista kesälomien aikana, eikä läpipääsy ole missään nimessä itsestäänselvyys lukemisesta huolimatta. Tenttiin lukeminen syvensi substanssiosaamistani valtavasti. 

Lisäksi parin viime vuoden aikana olen erikoistunut tarkastustöissä käytettävään data-analytiikkaan. Sain vetovastuun projektista, jossa kymmenet tarkastajat koulutetaan tekemään erilaisia analyysejä tarkastustoimeksiannoissa. Uskon, että tällaiset teknologiat ovat alan tulevaisuudessa keskiössä, ja siksi on ollut hienoa olla mukana miettimässä, miten uudet työkalut saadaan tehokkaasti käyttöön.

Millaisen vinkin antaisit opintojen alussa olevalle itsellesi?

Haluaisin muistuttaa opintojen alussa olevaa itseäni siitä, miten opintojeni aikana olisin voinut opiskella enemmän asioita oman “putken” ulkopuolelta. Tilintarkastustutkintoja silmällä pitäen opiskelin paljon yritysjuridiikkaa, joka on ollut hyödyllistä. Omien vastuiden kasvaessa ja kasvuyhtiöiden parissa työskentelyn myötä myös johtamisen teoriat sekä rahoituksen opinnot alkavat kiinnostaa entistä enemmän. Rohkaisisin itseäni siis valitsemaan opintoja rohkeammin eri aloilta!
 

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Several students, women and men discussing in the school hallway. One of the women is holding a yellow book.

Accounting, Master of Science (Economics and Business Administration)

Accounting-maisteriohjelma tarjoaa opiskelijalle valmiudet tuottaa taloudellista ja ei-taloudellista tietoa ja hyödyntää sitä yritysten johtamisessa ja hallinnassa. Laskentatoimi – oli kyse sitten johdon tai rahoittajien laskentatoimesta – on keskeinen tekijä jokaisen yrityksen toiminnassa ja elintärkeä osa yritysten suunnittelutyötä ja päätöksentekoa. Accounting-ohjelmasta valmistuneilla on korvaamattoman arvokasta ja erittäin yleismaailmallista asiantuntemusta, jonka avulla he menestyvät erilaisissa organisaatioissa kaikilla aloilla ympäri maailman.

Koulutustarjonta
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksen varadekaani Jani Romanoff. Kuva: Joonas Lehtovaara / Aalto-yliopisto
Nimitykset Julkaistu:

Jani Romanoff jatkaa opetuksen varadekaanina Insinööritieteiden korkeakoulussa

Romanoff on ansioitunut opettaja ja opetuksen kehittäjä, joka nauttii työssään systeemisten ratkaisujen löytämisestä yhdessä muiden kanssa.
Summer School students chatting during a networking event in Helsinki
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulu sai ennätykselliset 803 hakemusta vuoden 2024 kesäkursseille

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2024 kursseille päättyi toukokuun lopussa.