Uutiset

Alumni Janne Viskari: Tulevaisuudessa menestyvät ne, joilla on laaja tietämys monilta aloilta

Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskarin mielestä ihmisiin tutustuminen oli yksi tärkeimmistä asioista opiskeluaikana.
Janne Viskari / Digi- ja väestötietovirasto / Aalto-yliopisto / alumni/ Sähkötekniikan korkeakoulu
Janne Viskari. Kuva: Digi- ja väestötietovirasto

Mitä opiskelit ja miksi valitsit kyseisen pääaineen?

Opiskelin sähkö- ja tietoliikennetekniikkaa ja valmistuin vuonna 2004. Sähköala tuntui kiinnostavalta ja tarjosi paljon vaihtoehtoja. Itse en ainakaan ollut lukioikäisenä varma siitä, mitä halusin tarkalleen työkseni tehdä. Siksi oli mukavaa, että tarjolla oli paljon erilaisia kurssivaihtoehtoja, joista valita.  

Mikä oli kiinnostavinta opinnoissasi?

Olin todella aktiivinen opiskelijaelämässä ja toimin muun muassa killan puheenjohtajana ja ylioppilaskunnan hallituksessa. Suosittelen opiskelijatoimintaa kaikille, sillä se oli todella mielenkiintoista ja opettavaista. Minulla on tuolta ajalta paljon ystäviä, tuttavia ja muita verkostoja, joita en olisi varmaan voinut löytää mistään muualta.

Itse opinnoissa mielenkiintoisinta olivat tietoliikenne ja puhelinverkot. Opiskeluaikana huomasin, että minua kiinnostivat hyvin monet asiat, ja halusin ennemmin tietää laajasti monista asioista edes vähän kuin paljon jostain tietystä aiheesta.

Millaisia eväitä sait opinnoistasi työelämään?

Koska toimin nykyään johtotehtävissä, minulle on jäänyt mieleen erityisesti johtamiseen ja erilaisiin työelämän käytäntöihin liittyvät asiat. Ylioppilaskunnan toiminnassa pääsin tutustumaan erilaisiin yritysjohtajiin ja heidän johtamistyyleihinsä.

Millaiset työllisyysnäkymät alalla on?

Diplomi-insinööreillä on hyvät työllisyysnäkymät ja uskon, että kaikkien ylempien korkeakoulututkintojen merkitys tulee tulevaisuudessa painottumaan. Uskon, että tulevaisuudessa menestyvät erityisesti asiantuntijat, joilla on tietämystä laajasti eri aloilta ja mahdollisimman laajat verkostot, joita he pystyvät hyödyntämään.

Diplomi-insinöörien rooli on keskeinen siinä, että Suomi pysyy edelläkävijänä erilaisten innovaatioiden parissa. Pienelle maalle on selkeä etu, että meillä kehitetään ratkaisuja, joita voimme viedä ulkomaille.

Missä olet tällä hetkellä töissä ja miten päädyit nykyiseen työhösi?

Toimin Digi- ja väestötietoviraston pääjohtajana. Olen ollut valtiolla töissä nyt kahdeksan vuoden ajan, jota ennen olin yritysmaailmassa tietoliikennealan konsulttina. Urani valtiolla alkoi vuonna 2012, kun päädyin töihin Tullille. Halusin pienestä konsulttiyrityksessä työskenneltyäni kokeilla työskentelyä isossa organisaatiossa. 

Johtaminen ja digitalisaatio ovat olleet punaisia lankoja työurallani. Työtehtäväni ovat liittyneet projektien, organisaatioiden osien ja viime vuosina kokonaisten organisaatioiden johtamiseen.

Mitä vinkkejä antaisit maisterinopintojaan aloittaville?

Mielestäni on tärkeää osata kiinnittää huomiota opintojen laaja-alaisuuteen ja opiskella asioita myös omien kiinnostuksenkohteiden ulkopuolelta. Myös verkostojen luominen ja ihmisiin tutustuminen on todella tärkeää opintojen aikana. Jokainen voi löytää oman paikkansa, eikä kaikkien ei tarvitse olla opiskelija- tai kilta-aktiiveja, vaan ihmisiin voi tutustua myös esimerkiksi erilaisten yhdistyksien, järjestöjen tai opintopiirien kautta. Ja opintojen aikana saaduista kontakteista kannattaa pitää kiinni myös valmistumisen jälkeen.

Lisäksi, kaikkien kannattaa alaan katsomatta ymmärtää paremmin digitalisaatiota. Olen huomannut, että isoissakaan yrityksissä ei vieläkään ymmärretä, että digitalisaatio mahdollistaa organisaation ydintoiminnot. Kaikilla aloilla on asioita, joita voidaan digitaaliteknologioiden avulla parantaa.

Lue lisää

Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opiskele sähkötekniikkaa

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
ELEC vuoden alumni kirsi karlamaa, traficom kuva: Annamari Tolonen

Vuoden alumni Kirsi Karlamaa: ”Jos haluat muuttaa yhteiskuntaa, opiskele sähkötekniikkaa”

Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2019 alumni on Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Uutiset
ELEC master students 2019 in a group photo taken by Leena-Ylä-Lyly

Tutustu meihin

Tällä sivulla Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijat, opettajat ja alumnit kertovat, miksi he valitsivat sähkötekniikan, millaista opiskelu käytännössä on ja millaisia urapolkuja koulustamme valmistuneille on auennut.

Sähkötekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
Professori Antti Oulasvirta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat selvittävät, miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmistä paremmin

Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.