Uutiset

Alumni Janne Viskari: Tulevaisuudessa menestyvät ne, joilla on laaja tietämys monilta aloilta

Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskarin mielestä ihmisiin tutustuminen oli yksi tärkeimmistä asioista opiskeluaikana.
Janne Viskari / Digi- ja väestötietovirasto / Aalto-yliopisto / alumni/ Sähkötekniikan korkeakoulu
Janne Viskari. Kuva: Digi- ja väestötietovirasto

Mitä opiskelit ja miksi valitsit kyseisen pääaineen?

Opiskelin sähkö- ja tietoliikennetekniikkaa ja valmistuin vuonna 2004. Sähköala tuntui kiinnostavalta ja tarjosi paljon vaihtoehtoja. Itse en ainakaan ollut lukioikäisenä varma siitä, mitä halusin tarkalleen työkseni tehdä. Siksi oli mukavaa, että tarjolla oli paljon erilaisia kurssivaihtoehtoja, joista valita.  

Mikä oli kiinnostavinta opinnoissasi?

Olin todella aktiivinen opiskelijaelämässä ja toimin muun muassa killan puheenjohtajana ja ylioppilaskunnan hallituksessa. Suosittelen opiskelijatoimintaa kaikille, sillä se oli todella mielenkiintoista ja opettavaista. Minulla on tuolta ajalta paljon ystäviä, tuttavia ja muita verkostoja, joita en olisi varmaan voinut löytää mistään muualta.

Itse opinnoissa mielenkiintoisinta olivat tietoliikenne ja puhelinverkot. Opiskeluaikana huomasin, että minua kiinnostivat hyvin monet asiat, ja halusin ennemmin tietää laajasti monista asioista edes vähän kuin paljon jostain tietystä aiheesta.

Millaisia eväitä sait opinnoistasi työelämään?

Koska toimin nykyään johtotehtävissä, minulle on jäänyt mieleen erityisesti johtamiseen ja erilaisiin työelämän käytäntöihin liittyvät asiat. Ylioppilaskunnan toiminnassa pääsin tutustumaan erilaisiin yritysjohtajiin ja heidän johtamistyyleihinsä.

Millaiset työllisyysnäkymät alalla on?

Diplomi-insinööreillä on hyvät työllisyysnäkymät ja uskon, että kaikkien ylempien korkeakoulututkintojen merkitys tulee tulevaisuudessa painottumaan. Uskon, että tulevaisuudessa menestyvät erityisesti asiantuntijat, joilla on tietämystä laajasti eri aloilta ja mahdollisimman laajat verkostot, joita he pystyvät hyödyntämään.

Diplomi-insinöörien rooli on keskeinen siinä, että Suomi pysyy edelläkävijänä erilaisten innovaatioiden parissa. Pienelle maalle on selkeä etu, että meillä kehitetään ratkaisuja, joita voimme viedä ulkomaille.

Missä olet tällä hetkellä töissä ja miten päädyit nykyiseen työhösi?

Toimin Digi- ja väestötietoviraston pääjohtajana. Olen ollut valtiolla töissä nyt kahdeksan vuoden ajan, jota ennen olin yritysmaailmassa tietoliikennealan konsulttina. Urani valtiolla alkoi vuonna 2012, kun päädyin töihin Tullille. Halusin pienestä konsulttiyrityksessä työskenneltyäni kokeilla työskentelyä isossa organisaatiossa. 

Johtaminen ja digitalisaatio ovat olleet punaisia lankoja työurallani. Työtehtäväni ovat liittyneet projektien, organisaatioiden osien ja viime vuosina kokonaisten organisaatioiden johtamiseen.

Mitä vinkkejä antaisit maisterinopintojaan aloittaville?

Mielestäni on tärkeää osata kiinnittää huomiota opintojen laaja-alaisuuteen ja opiskella asioita myös omien kiinnostuksenkohteiden ulkopuolelta. Myös verkostojen luominen ja ihmisiin tutustuminen on todella tärkeää opintojen aikana. Jokainen voi löytää oman paikkansa, eikä kaikkien ei tarvitse olla opiskelija- tai kilta-aktiiveja, vaan ihmisiin voi tutustua myös esimerkiksi erilaisten yhdistyksien, järjestöjen tai opintopiirien kautta. Ja opintojen aikana saaduista kontakteista kannattaa pitää kiinni myös valmistumisen jälkeen.

Lisäksi, kaikkien kannattaa alaan katsomatta ymmärtää paremmin digitalisaatiota. Olen huomannut, että isoissakaan yrityksissä ei vieläkään ymmärretä, että digitalisaatio mahdollistaa organisaation ydintoiminnot. Kaikilla aloilla on asioita, joita voidaan digitaaliteknologioiden avulla parantaa.

Lue lisää

Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opinnot

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
ELEC vuoden alumni kirsi karlamaa, traficom kuva: Annamari Tolonen

Vuoden alumni Kirsi Karlamaa: ”Jos haluat muuttaa yhteiskuntaa, opiskele sähkötekniikkaa”

Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2019 alumni on Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

A group of smiling people sitting on a big conference table by their laptops and listening to a presentation.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Monitieteellinen opiskelijayhteistyö toi neljä näkökulmaa parempiin digitaalisiin palveluihin

Aalto Thesis -yhteistyöprojekti Digi- ja väestötietoviraston kanssa kehitti uusia ratkaisuja digitaalisiin haasteisiin.
In Tension 4 Photo by_ Eeva Suorlahti
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Near futures -verkkonäyttely tarjoaa näkymän tulevaisuuden ratkaisuihin

Lukuvuonna 2019–2020 valmistuneiden maisteriopiskelijoiden yhteiskunnallisesti kiinnostavia töitä on nyt nähtävillä verkkonäyttelyssä.
A picture of a person using a laptop on a couch
Opinnot Julkaistu:

Etäopetukseen siirtymisestä saatuja oppeja hyödynnetään tulevaisuudessa

Poikkeuksellinen kevätlukukausi sujui Sähkötekniikan korkeakoulussa suurelta osin hyvin, mutta yhteisöllisyyttä ja käytännön opintoja kaivataan.
Opiskelijat kannettavan tietokoneen ääressä. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

KPMG selvitti opiskelijoiden avustuksella, miten hyvin monimuotoisuus ja osallisuus toteutuvat yhtiön sisällä

Opiskelijat antoivat KPMG:lle suosituksia vuonna 2020 toteutettaviksi monimuotoisuustoimiksi.