Uutiset

Alexander Henn sai Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiön väitöskirjapalkinnon

Alexander Henn kehitti ligniinille kaksi uutta sovellusta, jotka luovat mahdollisuuksia metsäteollisuuden sivuvirtojen arvonnousulle. Tutkimus edistää suomalaisen puumateriaalin lisäarvoista hyödyntämistä bio- ja kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.
Alex Henn

Henn kehitti menetelmiä, joiden avulla teollisuuden sulfaattiprosessista tulevaa ligniinipitoista sivuvirtaa voidaan muokata toiminnallisiin pinnoitteisiin ja lämmöntuottomateriaaleihin liittyviin lisäarvotuotteisiin. Henn on väitöskirjassaan kehittänyt muokkausteknologioita, joiden avulla ligniinin ominaisuuksia voidaan parantaa ja ligniinistä voidaan valmistaa eri sovelluksiin räätälöityjä nanopartikkeleita. Tutkimuksen arvoa lisää kehitettyjen sovellusten skaalautuvuus. Väitöskirjatyössä yhdistyvät tieteellinen korkeatasoisuus ja käytännönläheisyys. 

Puupohjaista polymeeriä ligniiniä syntyy teollisuuden sivutuotteena. Ligniinillä on kemiallisen koostumuksensa ansiosta useita mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta sen tehokas hyödyntäminen on hankalaa sen huonon liukoisuuden, matalan reaktiivisuuden ja heterogeenisuuden vuoksi. Ligniinin sivuvirrat menevät nykyisin pääasiallisesti polttoon.

Alexander Hennin väitöskirjan tulokset on julkaistu tieteellisesti korkeatasoisissa julkaisusarjoissa. Työ on poikinut tämän lisäksi patenttihakemuksia ja sen pohjalta on perustettu spin-off yritys.

Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiö kannustaa nuoria tutkijakoulutettavia suuntautumaan Suomen luonnonvarojen kestävää käyttöä edistävään tutkimukseen myöntämällä vuosittain 10 000 euron suuruisen palkinnon väitöskirjalle, joka edistää parhaiten säätiön tavoitteita. Säätiö sai tällä kertaa 12 ehdotusta palkinnon saajaksi seitsemältä suomalaiselta yliopistolta.

Väitöskirja: Scalable Surface Chemistry for Lignin Modification – Creating Value for a Forest-Based Society

Ligniinillä käsitelty tuoli

Biopohjainen puunsuoja päihittää perinteiset synteettiset vaihtoehdot

Myrkyttömästä teollisuuden sivutuotteesta on kehitetty hyvin kulutusta kestävä, auringonvalolta ja tahroilta suojaava puunsuoja.

Uutiset
Alex Henn

Alexander Henn voitti Marcus Wallenbergin nuorten tutkijoiden kilpailun

Marcus Wallenbergin säätiö järjestää vuosittain nuorille tutkijoille suunnatun tapahtuman, jonka tarkoituksena on edistää yhteistyötä, inspiroida tutkimusta ja luoda verkostoitumismahdollisuuksia.

Uutiset
A piece of wood panel containing eco glue
Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.