Uutiset

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittajat on valittu

Aalto-yliopisto haluaa juhlistaa aaltolaisten tekemää merkityksellistä työtä avoimen tieteen edistämiseksi niin tutkimuksessa kuin opetuksessa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi esikuvana toimimista tai muiden aaltolaisten tukemista avoimen tieteen saralla. Löytääksemme henkilöt tai ryhmät, jotka ovat toimineet esimerkillisesti avoimen tieteen piirissä, pyysimme Aalto-yhteisöltä ehdotuksia palkittaviksi.
Descriptive pic

Uutista päivitetty 9.4.2024 sisältämään linkit palkittujen haastatteluihin ja palkintotilaisuuteen.

Avoin tiede ja tutkimus on lähestymistapa, jonka mukaan tutkimusprosessin ja aineistojen läpinäkyvyys tukee tutkitun tiedon luotettavuutta ja laatua. Tutkitun tiedon avoin saatavuus sekä tutkijoille että laajalle yleisölle edistää tasa-arvoa ja tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Pyysimme ehdotuksia henkilöistä tai tutkimusryhmistä,  jotka ovat edistäneet avointa tiedettä jollain osa-alueella, esimerkiksi avoimen julkaisemisen, tutkimusdatanhallinnan, avointen oppimateriaalien tai osallistavan tutkimuksen saralla.

Tutkimuksen ohjausryhmä (RESG) sai yhteensä 22 ehdotusta avoimen tieteen palkinnon voittajaksi. Osa-alueista dataan liittyvä toiminta; hyvä datanhallinta, datan avaaminen, datan uudelleen käyttö mainittiin useimmin perusteena palkitsemiselle. Avoin julkaiseminen ja avoimet sovellukset ja menetelmät mainittiin myös usein. Jokaiselta koululta ehdotettiin ainakin yhtä henkilöä tai ryhmää palkinnon saajaksi. 

Voittaja on Aalto Materials Database Initative (AMAD)

Tutkimuksen ohjausryhmä päätti antaa Aalto-yliopiston ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon AMAD-projektille. AMAD on hieno esimerkki siitä, miten hyvä yhteistyö tutkimuksen ja IT:n välillä saa aikaan.

AMADin tavoitteena on materiaalitieteiden digitalisointi ja koneoppimismenetelmien soveltaminen. Tämä voi muuttaa tapoja, joilla erilaisia materiaaleja tutkitaan. AMAD edistää avointa yhteistyötä jakamalla reaaliaikaista dataa, menetelmiä ja työnkulkuja ja edistää hyvän tutkimusdatanhallinnan käytäntöjä. Aallon IT-palvelut vastaavat järjestelmän ylläpidosta. Aalossa on suurin materiaalitieteilijöiden keskittymä, joten AMADin potentiaalinen käyttäjäkunta Aallolla on laaja. Tällä hetkellä AMADilla on 115 Aalto-käyttäjää ja 9 muuta käyttäjää. Lue lisää AMADin hyödyistä tutkijoille: Verkkopalvelu materiaalitieteille Aalto Materials Digitalisation Platform (AMAD) tiedon jakamiseen ja yhteistyöhön tutkimusryhmien välillä | Aalto-yliopisto.

Verkkosivu: Verkkopalvelu materiaalitieteille (AMAD - Aalto Materials Digitalization Platform) | Aalto-yliopisto 

Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.

Uutiset

Kunniamaininta myönnettiin Professori Riikka Puuruselle ja katalyysitutkimusryhmälle

Tutkimuksen ohjausryhmään teki vaikutuksen professori Riikka Puurusen pitkäjänteinen työ avoimen tieteen edistämiseksi ja RESG ehdotti kunniamainintaa professori Puuruselle ja hänen katalyysitutkimusryhmälleen.

Professori Puurunen ja katalyysitutkimusryhmä ovat harjoittaneet avoimen tieteen toimintaa laaja-alaisesti, mm. avoin tiedeprojekti (http://vph-ald.com); avoimet julkaisut; pre-printit; avoin data; avoin tutkimuskoodi; kuvien julkaiseminen erikseen CC-lisenssillä avoimen uudelleenkäytön mahdollistamiseksi; tieteellinen artikkeli, joka käyttää uudelleen muiden avointa tutkimuskoodia; avoin blogi ja Aalto OpenLearning -sivusto. Puurunen on kestävän avoimen tieteen puolestapuhuja.

Lisätietoja: Catalysis Professor's Open | Just another Aalto site

Professor Riikka Puurunen, Catalysis Research group, Aalto Open Science Award, Honorary mention

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kunniamaininta – Professori Riikka Puurunen edistää esimerkillään kestävää avointa tiedettä

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kunniamaininnan saanutta professori Riikka Puurusta.

Uutiset

Kolmannen sijan sai avoimen tieteen edistäminen muotoutuvien esineiden robottikäsittelyssä - Tran Nguyen Le, David Blanco-Mulero, Gokhan Alcan ja Ville Kyrki

Ryhmä keskittyy robottijärjestelmien kykyyn käsitellä muotoaan muuttavia esineitä, kuten vaatteita, pesusieniä ja ruokaa. Työllä on teknisen vaikuttavuuden lisäksi suuri potentiaali ihmisten hyvinvoinnin kohentamisessa, erityisesti terveydenhuollon ympäristöissä, joissa roboteilla voisi olla tärkeä rooli avustavissa tehtävissä, kuten vanhusten pukemisessa, kylvettämisessä ja ruokinnassa.

Avoimen tieteen periaatteita noudattaen tutkijat ovat aktiivisesti jakaneet tutkimustuloksiaan tiedeyhteisön kanssa mm. kuratoimalla avointa dataa ja julkistamalla laitteistosuunnitelmia sekä julkaistessaan tieteelliset tuotoksensa avoimina artikkeleina ja avoimena lähdekoodina. 

Verkkosivu: https://irobotics.aalto.fi/deformable-object-manipulation/

Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.

Uutiset

Pääpalkinto, video voittaneesta ryhmästä ja heidän toiminnastaan, esitetään palkintotilaisuudessa 7. toukokuuta 2024. Lisätietoja alla olevasta linkistä.

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.

Palkintotapahtuma: Aallon avoimen tieteen palkinto 2023

Tule juhlistamaan Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon 2023 voittajia!

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.