Uutiset

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittajat on valittu

Aalto-yliopisto haluaa juhlistaa aaltolaisten tekemää merkityksellistä työtä avoimen tieteen edistämiseksi niin tutkimuksessa kuin opetuksessa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi esikuvana toimimista tai muiden aaltolaisten tukemista avoimen tieteen saralla. Löytääksemme henkilöt tai ryhmät, jotka ovat toimineet esimerkillisesti avoimen tieteen piirissä, pyysimme Aalto-yhteisöltä ehdotuksia palkittaviksi.
Descriptive pic

Avoin tiede ja tutkimus on lähestymistapa, jonka mukaan tutkimusprosessin ja aineistojen läpinäkyvyys tukee tutkitun tiedon luotettavuutta ja laatua. Tutkitun tiedon avoin saatavuus sekä tutkijoille että laajalle yleisölle edistää tasa-arvoa ja tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Pyysimme ehdotuksia henkilöistä tai tutkimusryhmistä,  jotka ovat edistäneet avointa tiedettä jollain osa-alueella, esimerkiksi avoimen julkaisemisen, tutkimusdatanhallinnan, avointen oppimateriaalien tai osallistavan tutkimuksen saralla.

Tutkimuksen ohjausryhmä (RESG) sai yhteensä 22 ehdotusta avoimen tieteen palkinnon voittajaksi. Osa-alueista dataan liittyvä toiminta; hyvä datanhallinta, datan avaaminen, datan uudelleen käyttö mainittiin useimmin perusteena palkitsemiselle. Avoin julkaiseminen ja avoimet sovellukset ja menetelmät mainittiin myös usein. Jokaiselta koululta ehdotettiin ainakin yhtä henkilöä tai ryhmää palkinnon saajaksi. 

Voittaja on Aalto Materials Database Initative (AMAD)

Tutkimuksen ohjausryhmä päätti antaa Aalto-yliopiston ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon AMAD-projektille. AMAD on hieno esimerkki siitä, miten hyvä yhteistyö tutkimuksen ja IT:n välillä saa aikaan.

AMADin tavoitteena on materiaalitieteiden digitalisointi ja koneoppimismenetelmien soveltaminen. Tämä voi muuttaa tapoja, joilla erilaisia materiaaleja tutkitaan. AMAD edistää avointa yhteistyötä jakamalla reaaliaikaista dataa, menetelmiä ja työnkulkuja ja edistää hyvän tutkimusdatanhallinnan käytäntöjä. Aallon IT-palvelut vastaavat järjestelmän ylläpidosta. Aalossa on suurin materiaalitieteilijöiden keskittymä, joten AMADin potentiaalinen käyttäjäkunta Aallolla on laaja. Tällä hetkellä AMADilla on 115 Aalto-käyttäjää ja 9 muuta käyttäjää. Lue lisää AMADin hyödyistä tutkijoille: Verkkopalvelu materiaalitieteille Aalto Materials Digitalisation Platform (AMAD) tiedon jakamiseen ja yhteistyöhön tutkimusryhmien välillä | Aalto-yliopisto.

Verkkosivu: Verkkopalvelu materiaalitieteille (AMAD - Aalto Materials Digitalization Platform) | Aalto-yliopisto 

Kunniamaininta myönnettiin Professori Riikka Puuruselle ja katalyysitutkimusryhmälle

Tutkimuksen ohjausryhmään teki vaikutuksen professori Riikka Puurusen pitkäjänteinen työ avoimen tieteen edistämiseksi ja RESG ehdotti kunniamainintaa professori Puuruselle ja hänen katalyysitutkimusryhmälleen.

Professori Puurunen ja katalyysitutkimusryhmä ovat harjoittaneet avoimen tieteen toimintaa laaja-alaisesti, mm. avoin tiedeprojekti (http://vph-ald.com); avoimet julkaisut; pre-printit; avoin data; avoin tutkimuskoodi; kuvien julkaiseminen erikseen CC-lisenssillä avoimen uudelleenkäytön mahdollistamiseksi; tieteellinen artikkeli, joka käyttää uudelleen muiden avointa tutkimuskoodia; avoin blogi ja Aalto OpenLearning -sivusto. Puurunen on kestävän avoimen tieteen puolestapuhuja.

Lisätietoja: Catalysis Professor's Open | Just another Aalto site

Kolmannen sijan sai avoimen tieteen edistäminen muotoutuvien esineiden robottikäsittelyssä - Tran Nguyen Le, David Blanco-Mulero, Gokhan Alcan ja Ville Kyrki

Ryhmä keskittyy robottijärjestelmien kykyyn käsitellä muotoaan muuttavia esineitä, kuten vaatteita, pesusieniä ja ruokaa. Työllä on teknisen vaikuttavuuden lisäksi suuri potentiaali ihmisten hyvinvoinnin kohentamisessa, erityisesti terveydenhuollon ympäristöissä, joissa roboteilla voisi olla tärkeä rooli avustavissa tehtävissä, kuten vanhusten pukemisessa, kylvettämisessä ja ruokinnassa.

Avoimen tieteen periaatteita noudattaen tutkijat ovat aktiivisesti jakaneet tutkimustuloksiaan tiedeyhteisön kanssa mm. kuratoimalla avointa dataa ja julkistamalla laitteistosuunnitelmia sekä julkaistessaan tieteelliset tuotoksensa avoimina artikkeleina ja avoimena lähdekoodina. 

Verkkosivu: https://irobotics.aalto.fi/deformable-object-manipulation/

Kevään 2024 aikana julkaisemme haastattelut avoimen tieteen palkinnon voittajista aalto.fi:ssä. Pääpalkinto, video voittaneesta ryhmästä ja heidän toiminnastaan, esitetään toukokuussa osana avoimen tieteen webinaarisarjaa. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.