Aalto-yliopisto Töölön taidekilpailu etsii radikaalin luovia teoksia
Kutsukilpailun kautta pyritään löytämään poikkeuksellisia ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia taideteoksista, jotka tulevat sijaitsemaan kahdessa tilassa Aalto-yliopiston Töölössä, Helsingissä. Kilpailuun osallistuvat taiteilijat voivat ehdottaa taidetta joko molempiin tai vain toiseen tiloista, jotka ovat rakennuksen pääaula ja toinen portaikko. Taidekilpailun tulokset julkistetaan toukokuun lopussa.
Kilpailuun kutsuttiin viisi taiteilijaa: Sakari Kannosto, Jukka Lehtinen, Sanna Majander, Tiia Matikainen ja Charles Sandison. Mukaan kutsutut taiteilijat ovat Aallon alumneja tai ovat opettaneet Aallossa.
Valinnan tekee tuomaristo, joka voi halutessaan valita yhden taiteilijan tai kaksi taiteilijaa kilpailun voittajaksi. Tuomaristoon kuuluvat Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen, Aalto-yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja ja Ruotsin Kansallismuseon pääjohtaja Susanna Pettersson, kriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja, Aalto University Executive Education toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston Professor of Practice Pekka Mattila. Aalto-yliopiston taidekoordinaattori Outi Turpeinen koordinoi valintaprosessia.
Historiallinen rakennus uudistuu
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun toiminnot siirtyivät Töölöstä Otaniemeen helmikuussa 2019, ja samalla korkeakoulun entinen päärakennus sai nimekseen Aalto-yliopisto Töölö. Tulevaisuuden Töölö on elinvoimainen Aalto-yliopiston ja elinkeinoelämän kohtaamispaikka. Päätoimijana Aalto Töölössä on Aalto University Executive Education, joka tarjoaa korkealuokkaisia liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluita globaalisti sekä yksilöille että organisaatioille.
Aalto Töölö on rakennettu funktionalistiseen tyyliin. Vuonna 1950 valmistuneen rakennuksen tilojen suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Woldemar Baeckman ja Hugo Harmia. Rakennus kuuluu kansainväliseen Docomomo-rekisteriin eli modernin arkkitehtuurin suojelukohteisiin. Rakennuksen peruskorjaus ja uudistustyöt aloitettiin toukokuussa 2019 ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä.
Radikaali luovuus Aalto Töölön taidekonseptina
Aalto Töölön julkisen taiteen tavoitteena on luoda kontrastia historialliselle rakennukselle ja sen visuaalisesti vaikuttavalle sisustukselle. Valittavien taideteosten tulee reagoida tilaan ja antaa ehdotuksia tulevaisuudelle. Rakennuksen pääaulaa ja portaikkoa kuvastavat sisäänmenot ja poistumiset. Lopullinen teema määritellään taiteilijoiden ehdotuksien kautta.
Kampustaidekilpailu aaltolaisille
Keväällä 2020 käynnistyy kampustaidekilpailu, joka on avoin jokaiselle Aalto-yliopistossa opiskelevalle ja työskentelevälle.
Kilpailussa etsitään ideoita taideteokselle, joka sijoittuu Alvarinaukiolle. Kilpailun alkamisesta tiedotetaan erikseen.
Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio
Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattamaan taideprosenttia rakennushankkeissaan. Taiteen prosentti on taiteen hankinnan rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakennusprojektin varoista kohdennetaan taidehankintoihin. Prosenttiperiaatetta sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature - taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.
Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä.
Tiedustelut
Outi Turpeinen, taidekoordinaattori
Aalto-yliopisto
[email protected]