Uutiset

Aalto-yliopisto isännöi johtavien pohjoismaisten teknisten yliopistojen vuosikokousta ja otti vastaan Nordic Five Techin puheenjohtajuuden

Aalto-yliopisto isännöi Nordic Five Tech (N5T) -verkoston vuosikokousta 23.-24.5. Kaksipäiväinen tapahtuma kokosi yhteen noin kahdeksankymmentä vierasta Tanskasta, Suomesta, Ruotsista ja Norjasta edistäen N5T-yliopistojen välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Lisäksi seitsemisenkymmentä seminaariosallistujaa käynnisti akkuteknologioihin liittyvän N5T-tohtorikoulutusyhteistyön. Koko tapahtuman painopisteinä olivat verkoston yhteistä visiota vahvistavat kestävä kehitys, opiskelijaliikkuvuus, innovaatiot ja koulutus.
Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä pitää avauspuheen Nordic Five Tech (N5T) -verkoston vuosikokouksessa.
Kuva: Mikko Raskinen.

Vuonna 2006 perustettu Nordic Five Tech (N5T) on viiden pohjoismaisen johtavan teknisen yliopiston strateginen kumppanuusverkosto. Sen jäseniä ovat Aalto-yliopiston lisäksi ruotsalaiset Chalmers University of Technology ja KTH Royal Institute of Technology, tanskalainen Technical University of Denmark ja norjalainen Norwegian University of Science and Technology. Nämä yliopistot ovat tunnustettuja energian, ympäristön ja kestävän kehityksen osaajia. N5T-verkoston kautta yliopistot tekevät yhteistyötä saavuttaakseen synergiaetuja koulutuksessa, tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa.

Innostavia sessioita ja strategisia keskusteluja

Teemalla "Yhdessä kohti kestävää tulevaisuutta" Aalto-yliopisto otti vastaan puheenjohtajuuden vuosille 2023-2024 ja isännöi vuosikokousta, jossa keskityttiin globaalien haasteiden kohtaamiseen pohjoismaisten arvojen mukaisesti. Aallon kampuksella Otaniemessä järjestetty tapahtuma sisälsi osallistavia sessioita, monipuolisia työryhmiä sekä tapaamisia ystävien ja kollegoiden kesken.

N5T-verkoston perinteiden mukaisesti tapahtuma alkoi yhteisellä iltajuhlalla. Aalto-yliopiston kestävän kehityksen apulaisprofessori İdil Gaziulusoy ja työelämäprofessori Nitin Sawhney pitivät inspiroivia puheenvuoroja perinteiset käytännöt ylittävästä kestävän tulevaisuuden muotoilusta. Illan ohjelmaan kuului myös lumoava, taidetta ja teknologiaa yhteen sulauttava esitys, joka kuvastaa Aallon sitoutumista taiteellisen ilmaisun ja teknologisten innovaatioiden yhdistämiseen.

Katariina Luukas piti lumoavan tanssiesityksen.
Katariina Luukas piti lumoavan tanssiesityksen. Kuva: Anastasia McAvennie.

"Aalto Studios -mediakeskuksen MAGICS-infrastruktuuri tukee Suomen kansallisoopperaa ja -balettia sen virtuaalisen tuotannon ja jakelun XR Stage -projektissa. Olemme kiinnostuneita live- ja virtuaalinäytösten kollektiivisen kokemuksen mittaamisesta ja kvantifioinnista", sanoo MAGICSin akateeminen koordinaattori Antti Ruotoistenmäki. "Odotamme innolla yhteistyön laajentamista uusien kumppaneiden kanssa."

Ohjelma jatkui N5T:n rehtoreiden näkemyksillä kuluneen vuoden saavutuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Ilta päättyi suomalaisen keittiön perinteisiin makuihin ja osallistujien vilkkaaseen keskusteluun ja verkostoitumiseen.

N5T rehtoreiden paneeli vasemmalta oikealle: Stefan Bengtsson (Chalmers), Philip John Binning (vararehtori, DTU), Anne Borg (NTNU), Anders Söderholm (KTH) ja Ilkka Niemelä (Aalto).
N5T rehtoreiden paneeli vasemmalta oikealle: Stefan Bengtsson (Chalmers), Philip John Binning (vararehtori, DTU), Anne Borg (NTNU), Anders Söderholm (KTH) ja Ilkka Niemelä (Aalto). Kuva: Kristaps Kovalonoks.

Tapahtuman toisena päivänä jatkettiin työryhmätapaamisia, minkä lisäksi pidettiin rehtorikokous, jossa hyväksyttiin yhteinen toimintasuunnitelma Aalto-yliopiston puheenjohtajuuskaudelle. Aalto-yliopiston erityisasiantuntija Jérôme Rickmann painotti yliopistojen sitoutumista edistää verkoston toimintasuunnitelman tavoitteiden kanssa linjassa olevia vaikuttavia aloitteita.

Aallon Harald Herlin -oppimiskeskuksessa pidetyssä vuosikokouksessa keskusteltiin mielenkiintoisista ajankohtaisista aiheista kuten akkututkimuksesta, globaaleista kumppanuuksista ja vastuullisesta kansainvälistymisestä, kestävästä kehityksestä sekä opiskelijaliikkuvuudesta. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä korosti N5T:n sitoutumista kestävään kehitykseen: "Priorisoimme kestävyyttä N5T-verkoston keskeisenä strategiana, mikä näkyy kaikessa toiminnassamme. Tämä osoittaa vahvaa sitoutumistamme yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja pohjoismaisen yhteistyön edistämiseen." Hän korosti myös Aalto-yliopiston tavoitetta ottaa opiskelijat aktiivisesti mukaan verkoston toimintaan, edistäen yhteisöllisyyttä ja laajennetun kampuksen ajatusta.

Aalto-yliopiston koordinaattori Kristaps Kovalonoks arvioi tyytyväisenä N5T-verkoston rehtorien ja vuosikokouksen antia. "Kaikkien osallistujien innostuksen ja sitoutumisen näkeminen oli todella inspiroivaa. On hienoa jatkaa N5T-verkoston menestyksekästä työtä ja vahvistaa yhteistyötämme sekä Pohjoismaissa että muualla maailmassa."

Yhteystiedot

 Kristaps Kovalonoks

Kristaps Kovalonoks

Coordinator
U927 Leadership support services
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Yhteistyö Julkaistu:

Neljä opiskelijoiden hanketta saa Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa

Rahastolla aktivoidaan opiskelijoiden yhteisiä projekteja yhdeksän Unite!-yliopiston välillä.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Vesikatko Dipolissa 22.2. klo 8-15

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 8.00 ja sen arvioitu päättymisaika on klo 15.00.
Pasi Laine
Yhteistyö Julkaistu:

Valmetin nimikkosali avattiin Otaniemessä

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa ja haluamme vahvistaa sitä entisestään. Tarvitsemme tulevaisuuden tekijöitä erilaisista taustoista ja koulutusohjelmista," toteaa Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.
The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.