Uutiset

Aalto-yliopisto antaa startup-yrityksille monipuolista tukea digitaalisesti

Aalto-yliopiston tukitoimilla pyritään tukemaan Otaniemen kampuksella olevien startup-yritysten kehitys- ja liiketoimintaa koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilan aikana.
Crystal flowers, a combination of mathematics and arts, on display
Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto on viime vuosien aikana onnistunut rakentamaan uudenlaisen ekosysteemin ja tekemään yhteistyötä startup-yritysten kanssa. Esimerkiksi Otaniemen kampuksella sijaitsevassa startup-keskittymä A Gridissä toimii tällä hetkellä noin 100 startup-yritystä. Koronaviruspandemia ja sen myötä tulleet rajoitukset vaikuttavat nyt useaan toimialaan. 

“Aallon yhteisö haluaa auttaa aloittavia yrityksiä selviämään kriisistä tarjoamalla monipuolisesti tukea ja koulutuksia startup-yrityksille. Lisäksi Aalto tekee yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa löytääkseen muita tapoja tukea startupien toimintaa”, sanoo Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine

Yliopistolle on tärkeää ylläpitää startup-yhteisöä ja auttaa aloittavia yrityksiä selviämään kriisistä tarjoamalla ylimääräistä tukea yrityksille. 

Virtuaalinen yhteisö startupien tukena 

Aalto Startup Center siirsi startupeille suunnatut tukipalvelunsa verkkoympäristöön ja muodosti virtuaalisen yhteisön startup-yrityksiensä tueksi.  

”Kun yliopisto ensimmäisen kerran ilmoitti sulkevan ovensa, Aalto Startup Centerin henkilökunta vauhditti suunnitelmiaan rakentaa online-alusta, jolla sen yhteisö voisi pitää yhteyttä toisiinsa. Aalto Startup Center tarjoaa kerran viikossa vähintään yhden koulutuksen tai tapahtuman startupeillemme, joten otimme yhteyttä kouluttajiin ja kysyimme heiltä, onko heidän mahdollista pitää istunto virtuaalisesti ”, kertoo Aalto Startup Centerin johtaja Marika Paakkala

Pandemian luoma poikkeustila tuo uusia haasteita startup-yrityksille, joten Aalto Startup Center pyrkii tarjoamaan nyt erityisesti tähän tilanteeseen sopivia koulutuksia yrityksilleen. Esimerkkeinä tarjottavista koulutuksista ovat B2B-myynti digitaalisessa ympäristössä sekä taloudelliset arviot kriisitilanteessa. Lisäksi tarjolla on myös tarkemmin räätälöityjä työpajoja startupien suunnittelun avuksi. 

Haasteista puhuminen auttaa 

Verkkoyhteisö voi myös tarjota epävirallisempaa tukea vaikeassa tilanteessa.  

“Yritysneuvojamme soittivat jokaiselle startupin toimitusjohtajalle kysyäkseen miten heillä menee. Tarjosimme yrityksille mahdollisuutta käydä luottamuksellisia keskusteluja yritysneuvojien kanssa ja kertoa oman liiketoiminnan tilasta. Puhuminen yrityksestäsi jonkun muun kanssa voi auttaa”, Paakkala sanoo. 

Tavoitteena on avata verkkoyhteisö kaikkien A Gridissa toimivien startup-yritysten käyttöön toukokuun aikana. 

A Grid järjesti toukokuussa yhteistyössä Helsingissä sijaitsevan startup-keskittymä Maria 01:n kanssa webinaarin, jonka tavoitteena oli tarjota startup-yrityksille tietoa haettavissa olevista tuista, tilastotietoa startup-ekosysteemin tilasta tällä hetkellä sekä inspiroivia puheenvuoroja muun muassa myynnin johtamisesta ja muutosjohtamisesta kriisin aikana. A Gridin suunnitelmissa on järjestää uusia yrityksiä tukevia ja inspiroivia webinaareja lähitulevaisuudessa. A Grid myös kehittää jatkuvasti uusia tapoja tukea jäseniään.

Aallon startup-yhteisö reagoi nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen 

Euroopan näkyvin ja aktiivisin opiskelijoiden vetämä yrittäjyysyhteisö Aalto Entrepreneurship Society (Aaltoes) järjestää kesällä 2020 10 viikkoa kestävän Ignite-yrittäjyysohjelman, jonka tavoitteena on tarjota erityisesti opiskelijoille vaihtoehtoinen kesätyömahdollisuus. Pidempiaikaisena tavoitteena Ignite-ohjelmalla on tukea Suomen taloutta ohjelman kautta syntyvien uusien yritysten myötä. Ohjelma tarjoaa taloudellista tukea ja neuvoja yrityksen perustamisen ja kannustaa yrittäjähenkisiä henkilöitä rohkeasti kokeilemaan ideoitaan.  

Aallon kampuksella toimiva yrityskiihdyttämö Kiuas siirsi toimintansa verkkoympäristöön uusien rajoituksien astuttua voimaan. Kiihdyttämö järjestää maksuttomia koulutusohjelmia startupeille ja sellaisiksi aikoville. Yksi ohjelmista on Kiuas Start, joka järjestetään keväällä ja syksyllä. Tämän vuoden kevään Kiuas Start järjestetään kokonaan verkkoympäristössä. Myös kesällä järjestettävä kiihdytysohjelma Kiuas Accelerator järjestetään virtuaalisesti. 

Yrittäjyysopintoja tarjoava Aalto Ventures Program siirsi opetuksensa muun Aallon opetuksen tavoin verkkoympäristöön, ja nyt kursseja opetetaan erilaisten virtuaalisten työkalujen kautta. Aalto Ventures Program tarjoaa kenelle tahansa startup-toiminnasta kiinnostuneelle Starting Up –verkkokurssin, josta myös jo perustetut startup-yritykset voivat saada lisää apua liiketoimintaan ja tuotteistamiseen. 

Lisätietoja
Aalto Entrepreneurship Society Ignite
Aalto Startup Center
A Grid
Kiuas
Starting Up -verkkokurssi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki
Palkitut, Yliopisto Julkaistu:

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkejä aaltolaisille

Rehtori Ilkka Niemelälle annetaan Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki, ja kaikkiaan kunniamerkkien saajina on 15 henkilöä Aallosta. Onnea!
White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Tervetuloa aamukahville Space 21:een keväällä 2023

Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:en avointen ovien aamukahveille. Kevään 2023 aikataulu nyt julki!
Aalto logo on the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Varautuminen kiertäviin sähkökatkoihin Otaniemen kampuksella

Mahdollisista katkoista pyritään viestimään etukäteen.
Aalto ARTS BOOKS Photo Mikko Raskinen
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto aloittaa muutosneuvottelut Aalto ARTS Books -yksikössään

Neuvotteluiden piirissä on neljä henkilöä. Mahdollinen vähennystarve on enintään kaksi henkilöä.