Urakäänteitä
Ilmoniemi aloitti teknillisen fysiikan opinnot Aaltoa edeltäneessä Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1975 isoveljensä jalanjäljissä ja sai tutkijakoulutuksensa Teknillisen korkeakoulun kylmälaboratoriossa professori Olli V. Lounasmaan ohjauksessa.
”Kun tulin kesäkuussa 1978 kesäteekkariksi Rakentajanaukion pohjakerroksessa sijaitsevaan kylmälaboratorioon, minulle kerrottiin, että kaikkien piti tulla aina kahdelta iltapäivällä kahvitunnille. Olin opiskellut kuutta kieltä, ja oli hämmästyttävää kuulla jo ensimmäisellä kahvitunnilla niitä kaikkia: suomea, ruotsia, englantia, venäjää, saksaa ja ranskaa. Kansainvälisyys kiehtoi, joten otin syksyllä peräti 20 kielituntia viikossa muiden kurssien lisäksi. Vaikka esimieheni Olli Lounasmaa korostikin hyvää kielitaitoa, en uskaltanut kertoa ajankäytöstäni. Ajattelin saavani potkut. Olin muuten aika ujo siinä seurassa, enkä tainnut ensimmäisenä vuonna millään kahvitunnilla sanoa paria sanaa enempää edes suomeksi.”
Tehtyään diplomityön ja väitöskirjan kylmälaboratoriossa neuromagnetismista Ilmoniemi lähti tutkijatohtoriksi New Yorkin yliopistoon Manhattanille. Hän palasi kahden vuoden jälkeen entiseen tutkimusryhmäänsä, josta hän siirtyi vuonna 1994 BioMag-laboratorion päälliköksi Meilahteen.
”Yhteinen, tieteidenvälinen BioMag-laboratorio on ollut huima menestys: olemme vieneet Otaniemessä kehitettyä teknologiaa sairaalaan, kehittäneet siellä uutta tekniikkaa, tehneet monipuolista aivotutkimusta sekä luoneet ja tuoneet sairaalaan uusia diagnostisia ja hoitomenetelmiä.”
Yhdeksän vuotta myöhemmin Ilmoniemi päätyi perustamansa magneettisimulaatiota kehittävän Nexstim-yhtiön toimitusjohtajaksi.
Vuonna 2006 Ilmoniemi valittiin Teknillisen korkeakoulun professoriksi. Hän oli ensin lääketieteellisen tekniikan laboratorion johtajana ja vuodesta 2008 alkaen laitosjohtajana, lukuun ottamatta akatemiaprofessuuria vuosina 2012–2016.
Monien kollegojensa tavoin Ilmoniemi aikoo jatkaa tutkimustyötä vielä pitkään.
”Olen aina pitänyt opiskelusta ja yritän oppia jatkuvasti uutta. Uskon edelleen, että parhaat tieteelliset tulokseni ovat vasta kulman takana. Se pitää mielen virkeänä”, Ilmoniemi toteaa optimistisesti.
Lue lisää: Aalto-yliopiston Ilkka Niemelä: ”Leikkaukset tutkimuksesta ovat aina leikkauksia myös koulutuksesta”