Aallosta ponnistanut ICEYE sai jättirahoituksen
Tutkasatelliitilla kerättyä dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi satamaliikenteen seuraamisessa, laittomien metsähakkuiden havaitsemisessa ja katastrofiavun tehostamisessa.
Aalto-yliopiston piensatelliittiohjelmasta syntynyt ICEYE Oy vahvistaa asemaansa mikrosatelliitteihin kehitetyn SAR-tutkakuvausteknologian (Synthetic Aperture Radar) edelläkävijänä. Yritys kertoi tänään keränneensä 13 miljoonan dollarin, eli noin 11 miljoonan euron, lisärahoituksen, jonka se käyttää muun muassa tuotantonsa laajentamiseen ja kaupallisten toimintojen kehittämiseen.
Rahoitus mahdollistaa myös useampien satelliittien lähettämisen avaruuteen: ICEYEn tavoitteena on lähettää ensimmäiset kolme SAR-sensoreilla varustettua mikrosatelliittia maata kiertävälle radalle seuraavan 12 kuukauden aikana.
Nopeasti ja edullisesti
Maapallosta kaksi kolmasosaa on jatkuvasti pimeänä tai pilvien peitossa ja siten perinteisten optisten kameroiden tavoittamattomissa. ICEYEn kehittämä erittäin pieni SAR-sensori sen sijaan pystyy tuottamaan luotettavaa dataa säästä ja vuorokaudenajasta riippumatta. Tavoite on tarjota SAR-dataa kaupallisille ja julkisille toimijoille aiempaa paljon edullisemmin ja nopeammin: tuoretta dataa voidaan toimittaa jopa muutamien tuntien välein, kun aikaisemmin väli on voinut olla päiviä. Meriteollisuudessa dataa voidaan käyttää satamaliikenteen seurantaan ja öljyteollisuudessa vuotojen havaitsemiseen. Valtiot voivat tarkkailla sen avulla laittomia metsien hakkuita tai sitä voidaan hyödyntää nopeassa katastrofiavussa.
”Sijoittajiemme tuki ja näkemykset auttavat ICEYEta toteuttamaan visiomme: demokratisoimme datan saatavuuden maailmanlaajuisesti”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja ja sen perustajiin kuuluva Rafal Modrzewski.
"Aalto toimi meille erinomaisena kasvualustana high-tech -yrittämiselle. Yhteistyö Aallon kanssa on edelleen tiivistä: sijaintimme kampuksella Otaniemessä tarjoaa hyvän ympäristön kansainväliselle huipputiimille, yhteistyömahdollisuuksia tutkimuksessa sekä uutta osaavaa työvoimaa”, kiittelee yrityksen operatiivinen johtaja, myös perustajatiimiin kuuluva Pekka Laurila.
13 miljoonan dollarin rahoitussummasta 8,5 miljoonan dollarin osuus on rahoituskierroksesta, jota johti piilaaksolainen pääomasijoittaja Draper Nexus. Rahoituskierrokseen osallistuivat True Ventures, Lifeline Ventures, Space Angels ja Draper Associates. Näiden lisäksi lisärahoitusta on tarjonnut Tekes. ICEYE on kerännyt vuonna 2015 käynnistyneen toimintansa aikana 18,7 miljoonan dollarin rahoituksen ja saanut rahoitusta muun muassa Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.
Yritys alkaa tarjota satelliiteistaan kuvannettua havaintodataa valikoiduille asiakkailleen vuoden 2018 aikana.
Lisätietoja:
Aubrey Lerche
[email protected]
Lue lisää uutisia

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa
Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”
Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa
Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.