Uutiset

100 vuotta liiketaloustieteiden ensimmäisten professorien työn käynnistymisestä

Kyösti Järvinen aloitti vuonna 1922 kauppa- ja liikkeenhoito-opin professorina.
organisaatiot ja johtaminen -aineen kirjoja / books
Järvisen professuuri on periytynyt nykyiseen organisaatiot ja johtaminen -oppiaineeseen.

Kyösti Järvinen (1869–1957) oli perustamassa ja johti Liikemiesten Kauppaopistoa. Opistoon perustettiin ylioppilasluokka, josta muodostettiin vuonna 1911 Kauppakorkeakoulu, joka aloitti toimintansa tammikuussa 1911 Fabianinkadulla. Ensimmäiselle lukukaudelle ilmoittautui 42 opiskelijaa ja lisäksi 75 henkilöä ilmoittautui kuuntelemaan luentoja.

Kauppakorkeakoulun ensimmäinen rehtori ja professori Kyösti Järvinen
Kyösti Järvinen

Järvinen toimi Helsingin kauppakorkeakoulun ensimmäisenä rehtorina vuoteen 1918 asti. Vuosina 1912–13 hän otti virkavapaata tehtävästä palatakseen tutkimustyöhön, tällä kertaa Kielin maailmantaloudelliseen tutkimuslaitokseen. Siellä hän myös väitteli vuonna 1921 valtiotieteen tohtoriksi Suomen ulkomaankaupan historiasta.

Kyösti Järvinen laati Kauppakorkeakoulun alkuperäisen opetussuunnitelman ja rahoitusohjelmat, määritteli toiminnan tavoitteet ja rekrytoi ensimmäiset opettajat. Hän asetti koululle kolme päätavoitetta. Ensimmäinen oli talousasiantuntijoiden kouluttaminen kaupan, teollisuuden, pankkialan sekä vakuutustoiminnan tarpeisiin. Toisena tavoitteena oli kouluttaa päteviä opettajia alemman tason opetustehtäviin ja kaupallisiin oppilaitoksiin. Kolmas pitkän tähtäimen tavoite oli perustaa korkealaatuinen kauppa- ja taloustieteiden oppilaitos. Ensimmäisten vuosien aikana Kyösti Järvinen pyrki rakentamaan koululle vakaan pohjan, mikä tarkoitti tiivistä yhteistyötä liike-elämän kanssa.

Valinnan paikka: professuuri vai valtiolliset tehtävät?

Kauppakorkeakoulun saadessa ensimmäisen professuurinsa vuonna 1921 Kyösti Järvinen nimitettiin kauppa- ja liikkeenhoito-opin professoriksi. Professoriksi nimittämisen aikaan hän toimi Keskuskauppakamarin yliasiamiehenä (toimitusjohtajana), joten professorin töihin hän pääsi tarttumaan vasta vuoden 1922 alussa. Järvisen professuuri on periytynyt nykyiseen organisaatiot ja johtaminen -oppiaineeseen.

Kyösti Järvisen toisen kauden Kauppakorkeakoulun professorina katkaisivat poliittiset tehtävät. Hän oli Kokoomuksen kansanedustaja 1924–30 ja kolmesti valtioneuvoston jäsen. J.E. Sunilan hallituksen valtiovarainministerinä 1931–32 hän koki läheltä sekä pulakauden selän taittumisen että kieltolain kaatumisen. Päivänpolitiikasta jäätyäänkin Järvinen edusti Suomea monissa kansainvälisissä talouskokouksissa – jopa niin, että Kauppakorkeakoulu vaati perustajaansa valitsemaan oppituolin eli professuurin ja valtiollisten tehtävien välillä. Hän valitsi professuurin ja jatkoi myös muun muassa oppikirjojen tekoa.

Toinen liiketaloustieteen professori nimitettiin professuuriin saman vuoden 1921 jouluna. Hän oli FT Ilmari Kaitila. Kaitilan oppiala oli liikelaskentaoppi eli kirjanpito ja bilanssioppi. Myös Kaitila aloitti toimessaan vuoden 1922 alussa.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Lue lisää
Stack of management books.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.