Tapahtumat

Visualisaatio ruokavalioiden ympäristövaikutuksista

Near futures, exhibition project "Environmental impact of diets"

Työstämällä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n Shrink Our Footprint -verkkosivun dataa, Laura Ham onnistui luomaan datavisualisaation maakohtaisen kansallisen hiilijalanjäljen kasvusta vuosien 1961 ja 2013 välillä. ‘On mieletöntä nähdä, miten ruokavaliovalinnat, kuten naudanlihan syöminen tai veganismi, vaikuttivat asukaskohtaisiin CO2-päästöihin’, hän sanoo.

Hammin visualisaatio havainnollistaa aikajanan avulla päivittäisen kalorinkulutuksen ja päästöjen nousevan trendin. Kulutuksen ja tuonnin kasvu tehdään hätkähdyttävän selväksi.

Ham kohdisti eksploratiivisen data-analyysin keinoja ruuanvalintadilemmaan, jossa harkitaan sekä terveystekijöitä että hiilijalanjälkeä. Ruoka on kysymys, josta Ham on hyvin kiinnostunut, erityisesti suhteessa eettisiin valintoihin ja niiden seurauksiin. Hän alkoi työstämään visualisointeja näyttääkseen ihmisille heidän ruokavalintojensa todelliset vaikutukset.

Toinen Hammin tutkimuksen valottama tekijä on hukkaan heitetyn ruuan valtava määrä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on yhden hengen keskimääräinen päivittäinen ruokatarjonta 3900 kilokaloria, vaikka keskimääräinen ruuankulutus on noin 2600 kilokaloria päivässä. Noin kolmannes tuotannosta menee siis hukkaan tuottajan ja lautasen välisessä ketjussa.

Laura suorittaa EIT Digital -innovaatioyhteisön tarjoamaa tuplatutkintoa, josta ensimmäisen vuoden hän suoritti Twenten yliopistolla Alankomaissa. Ohjelman toinen vuosi on Aalto-yliopiston järjestämä. Ohjelma on sekä tekninen että käytännöllinen, ja tarjoaa inhimillisen katsantokannan tieto- ja viestintäteknologiaan.

Sosiaalisesti osallistavat projektit ovat Hammille tärkeitä, minkä vuoksi hän pyrkii aina valitsemaan tätä huomioivia lähteitä. ‘Haluan kertoa tarinoita käyttämällä datavisualisaatioita, joiden avulla voin motivoida ihmisiä tarttumaan toimeen’.

Laura Ham
Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu
ICT innovation, Human-computer interaction, and design
Visualisaatio ruokavalioiden ympäristövaikutuksista

Near futures -verkkonäyttely

Near futures, verkkonäyttely lukuvuoden 2019–2020 valmistuneiden juhlistamiseksi

Takaisin pääsivulle
Near futures, exhibition tribute to the academic year 2019–2020 graduates
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu