Tapahtumat

Nils Erik Wickberg -luennot 2022: Kiertotalous – Arkkitehtuurin uusi paradigma

Nils Erik Wickberg -luennot järjestetään tänä vuonna 27. lokakuuta. Vuoden 2022 Nils Erik Wickberg -luennoilla kiertotaloutta lähestytään arkkitehtuurin historian, teorian ja tulevaisuuden käytäntöjen lähtökohdista. Alan tutkijoiden ja käytännön tekijöiden luennot luotaavat niin modernin arkkitehtuurin ja kulutuksen yhteyksiä kuin esimerkiksi uutuuden ja jätteen välistä kytkentää.
A visualisation of an apartment where recycled materials has been used as building materials
Kuva: Havu Järvelä

Kiertotalous – Arkkitehtuurin uusi paradigma

Maapalloa ja biosfääriä uhkaa ennennäkemätön kriisi, jossa ilmaston lämpeneminen, massasukupuutot ja luonnonvarojen ehtyminen pakottavat meidät muuttamaan elämäntapamme perusteellisesti. Kiertotalous on muotoutunut poliittisessa päätöksenteossa, tutkimuksessa ja yleisestikin yhteiskunnassa mahdollisuudeksi ja tavoiteltavaksi talousmalliksi energiajärjestelmistä kulutustavaroihin. Rakennetun ympäristön kohdalla kiertotalous tarkoittaa uusien luonnonresurssien käytön vähentämistä ja lopettamista. Käytännössä tämä tarkoittaa uudisrakentamisen välttämistä, olemassaolevan rakennuskannan vaalimista sekä rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä.

Arkkitehtuurissa kiertotalousparadigma tarvitsee onnistuakseen perinpohjaisen ajattelutapojen, arvojen ja kulttuurisen muutoksen, ei pelkästään laskennallisia ja teknologisia uudistuksia. Ilmastokriisiä ja luontokatoa sekä niiden edellyttämiä toimenpiteitä on verrattu teolliseen vallankumoukseen – ne tulevat muuttamaan ihmiskunnan elinoloja ja hyvän elämän mahdollisuuksia niin perinpohjaisesti. Toisaalta arkkitehtuuri ja rakentaminen voivat olla suunnannäyttäjiä ja laajamittaisen muutoksen eturintamassa. Historian syvissä, laajoissa virroissa arkkitehtuuri on aina edustanut valtajärjestelmien ideologiaa – mutta myös ennakoinut tulevaisuuden maailmaa.

Kiertotalouden idean voi tiivistää kolmeen käskyyn: kieltäydy, käytä uudelleen ja kierrätä. Kaikki ne ovat arkkitehtuurin ydinkymyksiä ja sovellettavissa suunnitteluun. Kieltäytyminen merkitsee purkamisen välttämistä, rakennusten näkemistä sitoutuneen energian varantoina sen sijaan että niitä arvostettaisiin ja arvotettaisiin pelkästään taloudellisten ja historiallisten arvojen lähtökohdista. Uudelleenkäyttö tarkoittaa rakennusten käytön jatkamista sellaisenaan, erikokoisten rakennusrunkojen ja rakenteiden uudelleenkäyttöä paikalla tai uuteen rakennukseen siirrettyinä. Kierrätys on kiertotalouden viimesijainen ratkaisu, sillä siinä materiaalien arvokierrosta säilyy vähiten, kun esimerkiksi betonia murskataan tienpohjiksi.

Vuoden 2022 Nils Erik Wickberg -luennoilla kiertotaloutta lähestytään arkkitehtuurin historian, teorian ja tulevaisuuden käytäntöjen lähtökohdista. Alan tutkijoiden ja käytännön tekijöiden luennot luotaavat niin modernin arkkitehtuurin ja kulutuksen yhteyksiä kuin esimerkiksi uutuuden ja jätteen välistä kytkentää. Kiertotalouden tulevaisuudentekijät luovat näköaloja tulevaisuuteen, jossa voimme ymmärtää ja nähdä arkkitehtuurin ja suunnittelun sekä sen estetiikan toisin silmin kuin tämän hetken valtavirta.

Tapahtuman kieli on englanti.

 

Programme

 

Acte I (chair Panu Savolainen)

 

13:00 Panu Savolainen, Professor (tt), History of Architecture, Aalto University

Welcome and Prolegomena

13:15 Antti Lehto, Professor (tt), Housing design, Aalto University

Introduction to the theme of the day

13:30 Ella Müller, Architect

Modern architecture and wastea historical perspective

14:00 Iida Kalakoski, Architect, university teacher, Tampere University

Built Heritage and Circular Economy  

 

***

 

14:30: Coffee at the lobby

 

***

 

Acte II (chair Antti lehto)

 

14:30 Havu Järvelä, Architect

Recycled block of flats

15.00 Tina Ekener, Architect, baubüro in situ, Basel

Building with the existing: reuse in Architecture

16:15 Daniel Abramson, Professor, History of Art & Architecture, Boston University

Obsolescence

 

***

 

17:30 Drinks and snacks

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu