Kestävä pakkausmateriaali
Käytön jälkeen on tuotepakkauksen kohtalo useimmiten kuluttajan käsissä, se määräytyy kuluttajakäyttäytymisen perusteella. Vaikka suunnittelisit kaikkien aikojen parhaan ja kestävimmän pakkauksen, ei se voi olla aidosti kestävä ellei sitä myös poisteta käytöstä asianmukaisesti. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten kuluttajat ovat vuorovaikutuksessa pakkauksen kanssa myös sen käytön jälkeen. Näin voimme suunnitella parempia pakkauksia, joilla on keveämpi ympäristöjalanjälki.
Luisa Jannuzi onnistui yhdistämään lopputyöprojektiinsa kaikki kiinnostuksen aiheensa kehittämällä oman biohajoavan styroksinkaltaisen pakkausmateriaalinsa sekä testaamalla sitä kohderyhmiin Suomessa ja Brasiliassa. Luisa on suorittanut teollisen muotoilun kandintutkinnon, ja hänen sivuaineensa ovat tuotesuunnittelu sekä graafinen suunnittelu, minkä lisäksi hän on aiemmin työskennellyt julkaisuyhtiössä Brasiliassa sekä myöhemmin intialaisen arkkitehtifirman tuotesuunnittelijana.
Vahva halu integroida kestävyys käytännön muotoilutyöhön innosti hänet valitsemaan Master in Creative Sustainability -koulutusohjelman, minkä aikana hän oivalsi, että pakkaaminen tarjoaa kiehtovia ja kouriintuntuvia tuotesuunnittelumahdollisuuksia, minkä lisäksi se on keino luoda yhteys kestävien toimialojen ajatteluun ja arvoihin.
Hyödyntämällä teksteistä ja kuvista vapaata viestintää, Luisa analysoi pakkausmateriaalia itseään, pohtien sen eri osatekijöitä. Hän ryhmittää ne näin; kiilto, valkoiset värit ja läpinäkyvyys tuntuvat usein kestämättömiltä, kun taas ruskeat sävyt, kuvioidut pinnat ja rumat muodot liitetään yleisemmin kestävyyteen.
Työskentelystä kohderyhmän kanssa sekä Suomessa että Brasiliassa Luisa oppi, että kulttuuritausta vaikuttaa merkittävästi siihen, miten kuluttajat tulkitsevat ja ymmärtävät pakkauksia, ja kestäviä materiaaleja pitää muokata tämän mukaisesti.
Luisan lopullinen tuote, joka on valmistettu täysin biohajoavista selluloosapohjaisista materiaaleista, muistuttaa styroksia ja tarjoaa ruuan hienosti lämpimänä pitävän lämpösuojauksen. Käyttäjätutkimukseen nojaten lopulliset prototyypit pyrkivät viestimään kestävyyttään ja voittamaan kuluttajien luottamuksen perinteisemmistä materiaaleista tuttujen ominaisuuksien käytön kautta.
Luisa Jannuzzi
Aalto-yliopisto
Creative Sustainability maisteriohjelma
Kestävä pakkausmateriaali
Near futures -verkkonäyttely
Near futures, verkkonäyttely lukuvuoden 2019–2020 valmistuneiden juhlistamiseksi