Tapahtumat

Kestävä design riisinolkijäämiä hyödyntäen

Erilaiset kestävät designmahdollisuudet riisinolkijäämiä hyödyntäen
Near Futures Talisa Dwiyani

Talisa Dwiyani oli osallistunut moniin projekteihin arkkitehtinä jo ennen, kuin hän aloitti maisterintutkintonsa Aalto-yliopistolla; eräs näistä oli yhtiö nimeltä Osem, jonka hän perusti ystäviensä kanssa. Osem tuottaa ja markkinoi indigotekstiilejä, ja eettiset arvot ovat olennainen osa sen liiketoimintaa.

Toisen, Sinjang Sabin -nimisen,projektin Dwiyani toteutti yhteistyössä sisarensa ja taiteilijaisänsä kanssa. Yhdessä he loivat batiikkeja, jotka visuaalisen tarinankerronnan keinoin esittivät maanviljelijän elämän kulkua sekä perinteisen maanviljelyksen tekniikoita Indonesian Yogyakarta-alueelta. 

Lopputyössään Dwiyani tarkasteli mahdollisuuksia uudelleenkäyttää indonesialaisten riisitilojen riisinolkijäämiä. Yleensä nämä jäämät poltetaan, mikä aiheuttaa päästöjä ja vahingoittaa ympäristöä. Tilat olivat aiemmin paljon pienempiä, ja tapana oli syöttää jäämät eläimille. Mutta nyt, kun maanviljelyksen mittasuhteet ovat kasvaneet, on jäämistä tullut jätettä, joka pitää nopeasti raivata pelloilta ettei tuottavuus kärsisi.

Dwiyani pohjaa tutkimuksensa paikallisten verkostojen luomiseen sekä riisinolkijäämien jalostusmahdollisuuksien löytämiseen yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Eräs hänen lopputyönsä tuloksista on kartta sisäisestä ja ulkoisesta ekosysteemistä, joka sisällyttää viljelijät, maaseudun voimaannuttamisen, paikalliset käsityöläiset ja elinkeinot, koulutus- ja tutkimuslaitokset, sijoittajat sekä näihin liittyvät rahoitusmahdollisuudet. Dwiyani korostaa kaikkien mukaan saamisen tärkeyttä projektille. ‘Haluan tietoisesti sisällyttää kaikki, enkä luoda rakenteeltaan ylhäältä johdettua järjestelmää’.

On olemassa joitain mahdollisuuksia jalostaa riisinolkijäämistä hyödyllisiä materiaaleja, kuten esimerkiksi arkkitehtonisia rakennuselementtejä. Toisaalta riisinolki sisältää myös selluloosaa, josta voisi tehdä esimerkiksi tekstiilejä. Tämä kytkeytyy takaisin projekteihin, joiden parissa Talisa työskenteli ennen Suomeen tuloaan, ja on asia, mitä hän aikoo tutkia lisää tulevaisuudessa.

Talisa Dwiyani
Aalto-yliopisto
Creative Sustainability maisteriohjelma
Sabin-kollektiivi / Tavoitteena kestävä design riisinolkijäämiä hyödyntäen Indonesiassa

Near futures -verkkonäyttely

Near futures, verkkonäyttely lukuvuoden 2019–2020 valmistuneiden juhlistamiseksi

Takaisin pääsivulle
Near futures, exhibition tribute to the academic year 2019–2020 graduates
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: