Tapahtumat

Alusta-paviljonki

Miten voimme hälventää luonnon ja kulttuurin kahtiajakoa arkkitehtuurin keinoin? Millainen tila yhdistää ennemmin kuin erottaa? Miten voimme elää yhdessä ihmistä laajemmassa yhteisössä? Muiden muassa näitä kysymyksiä käsitellään kesien 2022 ja 2023 aikana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä tapahtumapihalla Alusta-paviljongissa.
Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi
Alusta Pavilion
Savi- ja puurakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kuva: Maiju Suomi

Miten voimme hälventää luonnon ja kulttuurin kahtiajakoa arkkitehtuurin keinoin? Millainen tila yhdistää ennemmin kuin erottaa? Miten voimme elää yhdessä ihmistä laajemmassa yhteisössä? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään kesien 2022 ja 2023 aikana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä tapahtumapihalla Alusta-paviljongissa.

Alusta-paviljonki tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta ja tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisille ihmisille. Alusta-paviljonki on rakennettu savesta sen erilaisissa muodoissa: poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Paviljonki syntyi monialaisen työryhmän voimin Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana. Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023.

Alusta tarjoaa tilan pohdiskella ihmisen paikkaa osana ihmistä laajempaa yhteisöä. Paviljonki muovautuu yhteistyössä kasvien, ihmisvieraiden, luonnonprosessien ja ajankulun kanssa. Savi- ja puurakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kasvillisuus muovaa osaltaan tilaa ja vastaa samalla pölyttäjähyönteisten ravinnon ja suojan tarpeisiin. Hajottajasienet osallistuvat luonnon kiertokulun ylläpitämiseen ja osaltaan luovat koteja ja ravintoa hyönteisille. Yhteistyössä Helsingin yliopiston ekologian tutkijoiden kanssa toteutetun projektin tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Projektissa tuodaan esiin maaperän ja sen eliöiden olennaista merkitystä ekosysteemin hyvinvoinnille.

Alusta on osa arkkitehti Maiju Suomen taiteellista väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella. Samalla se toimii koelaboratoriona arkkitehti Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa.

  • Projekti toteutettiin yhteistyössä Raision seudun koulutuskuntayhtymän savirakentajalinjan sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoiden kanssa.
  • Hankkeen toteutuksessa ovat mukana Abl-Laatat, Fiskars, Helsingin yliopisto, Hyötykasviyhdistys, Iki Carbon, Ilmarinen, Kekkilä Oy, Kääpä Biotech, Rudus Oy, Stark Suomi Oy, Suomen pintakäsittely, Uula Color Oy ja Wienerberger Oy. 
  • Hankkeen suunnittelu ja toteutus tapahtuu Kordelinin säätiön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Greta ja William Lehtisen säätiön tuella.

Keskusteluja Alusta-paviljongissa elo-syyskuussa 2022

Arkkitehtuuri- ja designmuseon välisellä tapahtumapihalla sijaitsevassa Alusta-paviljongissa järjestetään elo-syyskuussa kulttuurin luontosuhdetta tarkastelevien keskustelujen sarja. Keskustelusarja kutsuu yhteen eri alojen asiantuntijoita tarkastelemaan suhdettamme ympäristöön niin käytännön tekojen kuin tunteiden ja kokemusten tasolla. Monitahoisen ympäristökriisin kohtaaminen vaatii muutosta kulttuurillisella tasolla, muutosta arvoissamme ja maailmankuvassa. Kuinka arkkitehtuuri voi osaltaan punoa meidät takaisin osaksi elävää luontoa?

Clay structures of Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi

Estetiikka ja ympäristökriisi
ke 17.8.2022 klo 18
englanniksi / vapaa pääsy

Ympäristöfilosofi Sanna Lehtinen Aalto-yliopistosta on keskustelemassa estetiikasta, ympäristösuhteesta ja muutoksen mahdollisuudesta.

Taiteiden yö Alusta-paviljongissa
to 18.8.2022 klo 20 & klo 22
suomeksi / vapaa pääsy

klo 20
Keskustelu ympäristökriisin herättämistä tunteista ja taiteesta välineenä niiden kohtaamiseen. Puhujina dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta ja taiteilija Patrik Söderlund IC-98 taitelijaduosta.

klo 22
Auringon laskiessa esitetään taiteilijaduo IC-98:n teos Näkymä vastarannalta.

Flowers in Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi

Ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta
ke 27.8.2022 klo 15
suomeksi / vapaa pääsy

Dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta on keskittynyt eläin- ja ympäristökysymyksiin sekä moraalipsykologiaan. Hän puhuu ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta.

Luontokato & kaupunkisuunnittelu
ke 31.8.2022 klo 18
suomeksi / vapaa pääsy

Keskustelu luontokadosta ja kaupunkiympäristöjen suunnittelijoiden mahdollisuuksista vastata siihen. Puhujina maisemasuunnittelun ja ekologian apulaisprofessori Elisa Lähde Aalto-yliopistosta sekä kaupunkiekologian dosentti ja erikoistutkija Kati Vierikko Suomen ympäristökeskuksesta.

Concrete structure of Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi

Huolenpito, arkkitehtuuri ja materiaalisuus
pe 2.9.2022 klo 17
englanniksi / vapaa pääsy

Mitä tapahtuisi, jos lakkaisimme näkemästä rakennusmateriaalit meistä irrallisina vapaasti hyödynnettävinä ja hävitettävinä resursseina? Kuinka voisimme pitää paremmin huolta rakennuksistamme ja niissä olevista materiaaleista, ja kuinka ne voisivat vastaavasti pitää meistä huolta? Millainen arkkitehtuuri sitoo meidät aineelliseen todellisuuteemme? Ohjelmassa on keskustelu materiaalien roolista arkkitehtuurissa sekä johdatus paviljongin materiaaleihin; saveen ja biohiileen.

Puhujina Matti Kuittinen, arkkitehti, professori (adjunct), resurssitehokas rakentaminen ja ympäristövaikutukset, Aalto-yliopisto sekä Elina Koivisto, arkkitehti ja rakennusopin yliopisto-opettaja, Aalto-yliopisto.

Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa.

Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi

Arkkitehtuuri ja empatia
la 3.9.2022 klo 15
englanniksi / vapaa pääsy

Rakentamisen negatiivisten vaikutusten minimoiminen ei riitä – miten arkkitehtuuri voi edistää yhteisön ja ympäristön hyvinvointia? Miten suunnittelu muuttuu, kun se perustuu myötätuntoon? Puhujina Sofie Pelsmakers, apulaisprofessori, kestävä arkkitehtuuri ja asuntosuunnittelu, Tampereen yliopisto sekä Maiju Suomi, arkkitehti ja väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto.

Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa.

Butterfly flying from plant to plant
Kuva: Maiju Suomi

Muotoilua ihmistä laajemmassa maailmassa
ke 7.9.2022 klo 17
englanniksi / vapaa pääsy

Kuinka suunnittelijan ajattelu muuttuu näkökulman laajetessa ihmiskeskeisestä kohti muuta elollista ja elotonta luontoa? Miten käy tekijyyden, kun lopputulos muovautuu vuorovaikutuksessa luonnonprosessien, kasvien ja eläinten toiminnan kanssa. Millainen rooli materiaaleilla on tekemisessä? Aiheesta keskustelemassa taiteeseen, tutkimukseen ja muotoilukäytäntöön erikoistunut muotoilun professori (Associate Professor) Maarit Mäkelä, arkkitehti ja väitöskirjatutkija Maiju Suomi sekä Aalto-yliopiston taiteen kandidaatti Aarni Tujula.

Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa.

Flowers in Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi

Arkkitehtuuri ympäristökeskustelun välineenä
ke 14.9.2022 klo 17
suomeksi / vapaa pääsy

Pohdimme yhdessä Vapaa- ja You Tell Me -kollektiivien sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian professori Panu Savolaisen kanssa, kuinka arkkitehtuuri voi edistää ympäristökeskustelua ja olla osaltaan rakentamassa uutta luontosuhdetta.

Musiikkia puusta -konserttisarja Alusta-paviljongissa / Tölöläb

Musiikkia puusta -konserttisarja kutsuu mielikuvamatkalle puuarkkitehtuuriin pariin. Kesällä 2022 konserttisarja jatkuu kolmella Tölöläbin esiintymisellä Alusta-paviljongissa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä piha-alueella.

Siirry tapahtumaan
Image from remote site: www.mfa.fi

Ota yhteyttä

Student teamwork at Aalto University. Image: Unto Raunio

Arkkitehtuurin laitos

Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.

AALTO_b-9344_Original.jpg _OE_4723_Original.jpg

Muotoilun laitos

Muotoilun laitoksella tutkimus, taide, koulutus ja yritysyhteistyö muodostavat vahvan osaamisen muotoilun tutkimuksessa ja koulutuksessa.

Designs for a Cooler Planet 2022 main image. Visual identity design: Milja Komulainen & Hares Bassil

Tätä on elämä 1.5 – planeetalle ystävällisempiä materiaaleja, muotia ja ruokaa

Designs for a Cooler Planet on viiden viikon mittainen festivaali, joka on yhtä planeettaystävällisten materiaalien, muodin ja ruoan juhlaa.

Tapahtumat
Black font stating "What's the future made of?" and Designs for a Cooler Planet logo on a white, fragmented background.

Jäljetön elämä

Planeettaystävällisempiä vaihtoehtoja materiaaleille, ajatusmalleille ja arkkitehtuuriin.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu