Tapahtumat

Alusta-paviljonki

Miten voimme hälventää luonnon ja kulttuurin kahtiajakoa arkkitehtuurin keinoin? Millainen tila yhdistää ennemmin kuin erottaa? Miten voimme elää yhdessä ihmistä laajemmassa yhteisössä? Muiden muassa näitä kysymyksiä käsitellään kesien 2022 ja 2023 aikana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä tapahtumapihalla Alusta-paviljongissa.
Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi
Alusta Pavilion
Savi- ja puurakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kuva: Maiju Suomi

Miten voimme hälventää luonnon ja kulttuurin kahtiajakoa arkkitehtuurin keinoin? Millainen tila yhdistää ennemmin kuin erottaa? Miten voimme elää yhdessä ihmistä laajemmassa yhteisössä? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään kesien 2022 ja 2023 aikana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä tapahtumapihalla Alusta-paviljongissa.

Alusta-paviljonki tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta ja tarjoaa tilan ihmisen ja toislajisten eliöiden kohtaamisille. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisille ihmisille.

Alusta-paviljonki on rakennettu savesta sen erilaisissa muodoissa: poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Paviljonki syntyi monialaisen työryhmän voimin Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana. Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023.

Alusta tarjoaa tilan pohdiskella ihmisen paikkaa osana ihmistä laajempaa yhteisöä. Paviljonki muovautuu yhteistyössä kasvien, ihmisvieraiden, luonnonprosessien ja ajankulun kanssa. Savi- ja puurakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kasvillisuus muovaa osaltaan tilaa ja vastaa samalla pölyttäjähyönteisten ravinnon ja suojan tarpeisiin. Hajottajasienet osallistuvat luonnon kiertokulun ylläpitämiseen ja osaltaan luovat koteja ja ravintoa hyönteisille.

Yhteistyössä Helsingin yliopiston ekologian tutkijoiden kanssa toteutetun projektin tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Projektissa tuodaan esiin maaperän ja sen eliöiden olennaista merkitystä ekosysteemin hyvinvoinnille.

Keskelle kaupunkia nousi jättimäinen hyönteishotelli, jossa ihmisenkin on hyvä olla

Savesta rakennettu, kasvien kansoittama Alusta on pölyttäjien pyhättö ja kaikkien elollisten kohtaamispaikka. Alustassa kasvaa yli 1 000 kasvia.

Lue lisää
Image from remote site: aaltouniversity.shorthandstories.com
Flowers in Alusta pavilion
Kuva: Maiju Suomi

Tapahtumia ja avoimia keskusteluja Alusta-paviljongissa

Kesäkaudet 2022 ja 2023 ovat kaikille avointen tapahtumien ja keskustelujen aikaa Alusta-paviljongissa. Tapahtumat tuovat yhteen asiantuntijoita eri aloilta tarkastelemaan suhdettamme ympäristöön niin käytännön tekojen kuin tunteiden ja kokemustenkin tasolla.

Monitahoisen ympäristökriisin kohtaaminen vaatii muutosta kulttuurillisella tasolla, muutosta arvoissamme ja maailmankuvassa. Kuinka arkkitehtuuri voi osaltaan punoa meidät takaisin osaksi elävää luontoa?

Lämpimästi tervetuloa pohtimaan paikkaamme ihmistä laajemmassa maailmassa!

Alusta pavilion. Photo: Elina Koivisto
Kuva: Elina Koivisto

Alusta-paviljongin esittely 

ke 13.9.2023 siirtyy säävaroituksen takia klo 17.30 (englanniksi / vapaa pääsy)

Korvaava aika: la 16.9. klo 12 (englanniksi / vapaa pääsy)

Alusta-tutkimuspaviljonki rakennettiin keväällä 2022 ja puretaan syksyllä 2023. Se tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta ja tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Tervetuloa kuulemaan lisää projektin teemoista ja hankkeen jatkosta sekä jakamaan kokemuksia.

Puhujina Alusta-paviljongin arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi

Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa sekä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet-tapahtumaa.

Näkymätön: Minikokoisesta supersensorista unohdettuun rakennusmateriaaliin – uusi näyttely tekee näkymättömän näkyväksi

Alusta on osa arkkitehti Maiju Suomen taiteellista väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella. Samalla se toimii koelaboratoriona arkkitehti Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa.

  • Projekti toteutettiin yhteistyössä Raision seudun koulutuskuntayhtymän savirakentajalinjan sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoiden kanssa.
  • Hankkeen toteutuksessa ovat mukana Abl-Laatat, Fiskars, Helsingin yliopisto, Hyötykasviyhdistys, Iki Carbon, Ilmarinen, Kekkilä Oy, Kääpä Biotech, Rudus Oy, Stark Suomi Oy, Suomen pintakäsittely, Uula Color Oy ja Wienerberger Oy. 
  • Hankkeen suunnittelu ja toteutus tapahtuu Kordelinin säätiön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Greta ja William Lehtisen säätiön tuella.

Ota yhteyttä

Student teamwork at Aalto University. Image: Unto Raunio

Arkkitehtuurin laitos

Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.

AALTO_b-9344_Original.jpg _OE_4723_Original.jpg

Muotoilun laitos

Muotoilun laitoksella tutkimus, taide, koulutus ja yritysyhteistyö muodostavat vahvan osaamisen muotoilun tutkimuksessa ja koulutuksessa.

Designs for a Cooler Planet 2023 hero image. Graphic design Veera Kemppainen.

Designs for a Cooler Planet

Osallistu näyttelyihin, luentoihin tai kierroksille 6.9.-6.10.2023 teemalla "Näkymätön - Mitä emme näe, vaikka meidän pitäisi? Näkymiä kestävään tulevaisuuteen monialaisten ja luovien konseptien kautta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: