Arkkitehtuurin laitos
Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.
Miten voimme hälventää luonnon ja kulttuurin kahtiajakoa arkkitehtuurin keinoin? Millainen tila yhdistää ennemmin kuin erottaa? Miten voimme elää yhdessä ihmistä laajemmassa yhteisössä? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään kesien 2022 ja 2023 aikana Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä tapahtumapihalla Alusta-paviljongissa.
Alusta-paviljonki tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta ja tarjoaa tilan ihmisen ja toislajisten eliöiden kohtaamisille. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisille ihmisille.
Alusta-paviljonki on rakennettu savesta sen erilaisissa muodoissa: poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Paviljonki syntyi monialaisen työryhmän voimin Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana. Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023.
Alusta tarjoaa tilan pohdiskella ihmisen paikkaa osana ihmistä laajempaa yhteisöä. Paviljonki muovautuu yhteistyössä kasvien, ihmisvieraiden, luonnonprosessien ja ajankulun kanssa. Savi- ja puurakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kasvillisuus muovaa osaltaan tilaa ja vastaa samalla pölyttäjähyönteisten ravinnon ja suojan tarpeisiin. Hajottajasienet osallistuvat luonnon kiertokulun ylläpitämiseen ja osaltaan luovat koteja ja ravintoa hyönteisille.
Yhteistyössä Helsingin yliopiston ekologian tutkijoiden kanssa toteutetun projektin tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Projektissa tuodaan esiin maaperän ja sen eliöiden olennaista merkitystä ekosysteemin hyvinvoinnille.
Savesta rakennettu, kasvien kansoittama Alusta on pölyttäjien pyhättö ja kaikkien elollisten kohtaamispaikka. Alustassa kasvaa yli 1 000 kasvia.
Kesäkaudet 2022 ja 2023 ovat kaikille avointen tapahtumien ja keskustelujen aikaa Alusta-paviljongissa. Tapahtumat tuovat yhteen asiantuntijoita eri aloilta tarkastelemaan suhdettamme ympäristöön niin käytännön tekojen kuin tunteiden ja kokemustenkin tasolla.
Monitahoisen ympäristökriisin kohtaaminen vaatii muutosta kulttuurillisella tasolla, muutosta arvoissamme ja maailmankuvassa. Kuinka arkkitehtuuri voi osaltaan punoa meidät takaisin osaksi elävää luontoa?
Lämpimästi tervetuloa pohtimaan paikkaamme ihmistä laajemmassa maailmassa!
ke 13.9.2023 siirtyy säävaroituksen takia klo 17.30 (englanniksi / vapaa pääsy)
Korvaava aika: la 16.9. klo 12 (englanniksi / vapaa pääsy)
Alusta-tutkimuspaviljonki rakennettiin keväällä 2022 ja puretaan syksyllä 2023. Se tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta ja tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Tervetuloa kuulemaan lisää projektin teemoista ja hankkeen jatkosta sekä jakamaan kokemuksia.
Puhujina Alusta-paviljongin arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa sekä Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet-tapahtumaa.
Ympäristöfilosofi Sanna Lehtinen Aalto-yliopistosta on keskustelemassa estetiikasta, ympäristösuhteesta ja muutoksen mahdollisuudesta.
klo 20
Keskustelu ympäristökriisin herättämistä tunteista ja taiteesta välineenä niiden kohtaamiseen. Puhujina dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta ja taiteilija Patrik Söderlund IC-98 taitelijaduosta.
klo 22
Auringon laskiessa esitetään taiteilijaduo IC-98:n teos Näkymä vastarannalta.
Dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta on keskittynyt eläin- ja ympäristökysymyksiin sekä moraalipsykologiaan. Hän puhuu ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta.
Keskustelu luontokadosta ja kaupunkiympäristöjen suunnittelijoiden mahdollisuuksista vastata siihen. Puhujina maisemasuunnittelun ja ekologian apulaisprofessori Elisa Lähde Aalto-yliopistosta sekä kaupunkiekologian dosentti ja erikoistutkija Kati Vierikko Suomen ympäristökeskuksesta.
Mitä tapahtuisi, jos lakkaisimme näkemästä rakennusmateriaalit meistä irrallisina vapaasti hyödynnettävinä ja hävitettävinä resursseina? Kuinka voisimme pitää paremmin huolta rakennuksistamme ja niissä olevista materiaaleista, ja kuinka ne voisivat vastaavasti pitää meistä huolta? Millainen arkkitehtuuri sitoo meidät aineelliseen todellisuuteemme? Ohjelmassa on keskustelu materiaalien roolista arkkitehtuurissa sekä johdatus paviljongin materiaaleihin; saveen ja biohiileen.
Puhujina Matti Kuittinen, arkkitehti, professori (adjunct), resurssitehokas rakentaminen ja ympäristövaikutukset, Aalto-yliopisto sekä Elina Koivisto, arkkitehti ja rakennusopin yliopisto-opettaja, Aalto-yliopisto.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa.
Rakentamisen negatiivisten vaikutusten minimoiminen ei riitä – miten arkkitehtuuri voi edistää yhteisön ja ympäristön hyvinvointia? Miten suunnittelu muuttuu, kun se perustuu myötätuntoon? Puhujina Sofie Pelsmakers, apulaisprofessori, kestävä arkkitehtuuri ja asuntosuunnittelu, Tampereen yliopisto sekä Maiju Suomi, arkkitehti ja väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa.
Kuinka suunnittelijan ajattelu muuttuu näkökulman laajetessa ihmiskeskeisestä kohti muuta elollista ja elotonta luontoa? Miten käy tekijyyden, kun lopputulos muovautuu vuorovaikutuksessa luonnonprosessien, kasvien ja eläinten toiminnan kanssa. Millainen rooli materiaaleilla on tekemisessä? Aiheesta keskustelemassa taiteeseen, tutkimukseen ja muotoilukäytäntöön erikoistunut muotoilun professori (Associate Professor) Maarit Mäkelä, arkkitehti ja väitöskirjatutkija Maiju Suomi sekä Aalto-yliopiston taiteen kandidaatti Aarni Tujula.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week
-ohjelmaa.
Pohdimme yhdessä Vapaa- ja You Tell Me -kollektiivien sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian professori Panu Savolaisen kanssa, kuinka arkkitehtuuri voi edistää ympäristökeskustelua ja olla osaltaan rakentamassa uutta luontosuhdetta.
Musiikkia puusta -konserttisarja kutsuu mielikuvamatkalle puuarkkitehtuuriin pariin. Kesällä 2022 konserttisarja jatkuu kolmella Tölöläbin esiintymisellä Alusta-paviljongissa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä piha-alueella.
to 17.8.2023 Klo 17-18 suomeksi // klo 20-21 englanniksi (vapaa pääsy)
Työpajassa hiljennymme kuuntelemaan ja seuraamaan ihmistä laajemman maailman liikkeitä. Ketkä jakavat tilan kanssamme? Millaisia tunteita ja ajatuksia kohtaaminen herättää meissä? Työpaja vaatii keskittynyttä läsnäoloa, joten liitythän seuraamme ajoissa.
ke 23.8.2023 klo 17.30 (englanniksi / vapaa pääsy)
Maaperä on elävä, aktiivinen kokonaisuus, joka ylläpitää elämää. Miten maaperä voi? Mitä voimme tehdä sen hyväksi? Mitä se tekee meidän hyväksemme? Miten voimme vahvistaa yhteyttämme maaperään ja oppia ymmärtämään sen eri merkityksiä taiteen ja arkkitehtuurin keinoin?
Keskustelemassa kuvataiteilijat Nina Rantala ja Visa Suonpää (IC-98), mikrobiologian dosentti Kim Yrjälä, sekä arkkitehti, väitöskirjatutkija Elina Koivisto, Aalto-yliopisto.
ti 29.8.2023 klo 17.30 (englanniksi / vapaa pääsy)
Kohtuutalous pyrkii ekologisesti kestävään, hyvinvoivaan ja demokraattiseen yhteiskuntaan, joka ei perustu jatkuvan kasvun tavoitteluun. Ekologisesti kestävässä yhteiskunnassa arvostetaan hoivaa, ympäristönsuojelua, yhteisöllisyyttä ja vapaa-aikaa. Millaista olisi arkkitehtuuri tällaisessa maailmassa ja miten sitä tehtäisiin?
Keskustelemassa tutkija-aktivisti Eeva Houtbeckers, Turun yliopisto ja arkkitehti, väitöskirjatutkija Elina Koivisto, Aalto-yliopisto.
ke 6.9.2023 klo 17.30 (englanniksi / vapaa pääsy)
Materia ja energia kiertää maapallolla jatkuvasti. Miten ihmislähtöinen toiminta, rakentaminen sen osana, voisi asettua takaisin osaksi näitä kiertoja? Miten pitkään materiaalit voivat kiertää ihmisen käytössä ja mitä sitten tapahtuu?
Keskustelemassa ympäristöfilosofian ja ympäristöpolitiikan tutkija Ville Lähde, BIOS-tutkimusyksikkö ja arkkitehti, väitöskirjatutkija Elina Koivisto, Aalto-yliopisto.
Alusta on osa arkkitehti Maiju Suomen taiteellista väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella. Samalla se toimii koelaboratoriona arkkitehti Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa.
Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.
Muotoilun laitoksella tutkimus, taide, koulutus ja yritysyhteistyö muodostavat vahvan osaamisen muotoilun tutkimuksessa ja koulutuksessa.
Osallistu näyttelyihin, luentoihin tai kierroksille 6.9.-6.10.2023 teemalla "Näkymätön - Mitä emme näe, vaikka meidän pitäisi? Näkymiä kestävään tulevaisuuteen monialaisten ja luovien konseptien kautta.