Tapahtumat

Aalto ARTS Student Show 2024

Aalto ARTS Student Show kokoaa yhteen opiskelijaprojekteja eri puolilta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua. Opiskelijat käsittelevät töissään laajasti eri aihepiirejä mahdollisten tulevaisuuksien kuvittelusta sekä nykyisyyden kritiikistä aina laadukkaan käsityötaidon esittelyyn ja sen uudistamiseen. Aalto ARTSin opiskelijat kysyvät: mitä muotoilu, suunnittelu ja taide ovat, miten ne ovat vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa ja millaisessa roolissa ne parhaimmillaan voisivat olla?
Aalto ARTS Student Show visuaalinen ilme
Visuaalinen identiteetti: Tony Eräpuro / Kuudes

Aalto ARTS Student Show on lähes kahdenkymmenen näyttelyn kokoelma: lopputyönäyttelyitä, kurssitöitä ja yksittäisiä maisterin opinnäytetöitä. Tapahtuma valtaa kaikki Väre-rakennuksen galleriatilat Otaniemen kampuksella. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan!

Aukioloajat

ma-pe 9-20
la 9-17
su suljettu

Kaikki näyttelyt ovat maksuttomia.

Tule katsomaan, miten Aallon nuoret taiteen ja muotoilun ammattilaiset muuttavat maailmaa!

Jukka Jokinen_Flip_2018_2_photo Jukka Jokinen
Jukka Jokisen Flip-skootteri. Kuva: Jukka Jokinen

Product and Form

Galleria 1: Pääaula 108a

Jo vuosikymmenen ajan Product and Form -kurssi on tarjonnut muotoilun maisteriopiskelijoille mahdollisuuden perehtyä muotoiluun, joka kestää mahdollisimman hyvin aikaa ja ottaa huomioon muun rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin. Tämä on tarkoittanut opiskelijoiden kehittelemien tuotekonseptien riisumista kaikesta ylimääräisestä. Lopputuloksena on syntynyt tinkimättömiä tuotekonsepteja, joissa materiaalivalinnat ja yksityiskohdat on tarkkaan harkittu. 

Kurssilla on tehty yhteistyötä mm. Bang & Olufsenin, Iittalan, Meekon ja Genelecin kanssa. Esillä on kooste 10 vuoden aikana toteutetuista projekteista. Kurssin vetäjänä toimii teollisen muotoilun lehtori Simo Puintila.

Greta Ballschuh hiekkaveistoksia
Muotoilun maisteriopiskelija Greta Ballschuhin hiekkaveistoksia.

Permanence is an Illusion

Greta Ballschuh, Master's student in Contemporary Design

Galleria 1: Pääaula 108a

Nämä veistokset on valmistettu kvartsihiekasta, jota käytetään yleensä metallivalussa. Hauraat esineet valmistetaan valimossa puumuottien avulla, ja erityinen liima pitää ne kasassa. Kun hiekkakalusteita ei enää tarvita tässä näyttelyssä, ne palaavat valimoon, metallivalun työstöön. Voisivatko huonekalutkin kestää vain niin kauan kun niitä tarvitaan?

Sininen mekko ja kultainen housuasu pukusuunnittelun juhlanäyttelystä
Pukusuunnittelun koulutus juhli 20-vuotista taivaltaan vuonna 2023. Kuva: Paavo Ihalainen

Pukusuunnittelun kandi- ja maisteritöitä 

Galleria 2: FE Lobby 105

Näyttely esittelee pukusuunnittelun vuoden 2024 kandidaatti- ja maisteritöitä. Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen koulutusohjelma ’Pukusuunnittelu: esittävät taiteet ja elokuva’ on ainoa laatuaan Suomessa.

Olkiarkkitehtuuria Ghanassa
The Interplay of cultures -kurssi teki opintoretken Ghanaan vuonna 2024. Kuva: Jules Coffineau / Stefano Ramponi

Interplay of cultures

Galleria 3: LQ Lobby 102

Kurssilla tutkitaan arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun kulttuurisia ja sosiaalisia sekä ympäristö- ja talousvaikutuksia maailmanlaajuisesti. Näyttely esittelee opiskelijoiden projekteja sekä erilaisiin kulttuureihin suuntautuneiden matkojen aikana jalostunutta näkemystä. Miten arkkitehtien ammatti-identiteetin globaalia vastuuntuntoa voisi vahvistaa?

Slaavilaiseen asuun pukeutunut nainen katsoo peiliin selin
Kuva: Lumi Tuomi ‘Čilu’ (Osa)

Valokuvauksen maisteritöitä 

Galleria 4: V1 Gallery L216

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksen valokuvauksen maisteriopiskelijoiden taiteellista tutkimusta. Valokuvataiteen laajentuneita käytäntöjä heijastavat projektit käsittelevät valoa, aikaa ja materiaa.


 

Lapsi leikkii lumessa videolla
Kuva: Maija-Annikki Savolainen / Kaisa Roover

Multispecies Futures for the Baltic Sea 2050

Kaisa Roover, Creative Sustainability -maisteriopiskelija

Galleria 5: V2 Gallery G204

Suomella on ympäristöministeriön laatima merialuesuunnitelma, jossa hahmotellaan vedenalaisten luonto- ja kulttuuriarvojen kannalta merkittävät alueet sekä potentiaaliset alueet energiantuotantoa, kalastusta, vesiviljelyä, merenkulkua ja matkailua varten. 

Tässä projektissa ehdotetaan suunnitelman jatkokehittämiseksi monilajista lähestymistapaa, jossa otetaan mukaan ne sidosryhmät, jotka vielä puuttuvat — muutkin lajit kuin ihmiset. 

Keraamisia keppihevosruusukkeita
Hana Rehorčíková: Hobbyhorse Heroes. Kuva: Sini Koskimies

Ceramics Laboratory

The Bridge / Silta 

Kurssilla tutkitaan keramiikan ominaisuuksia eri näkökulmista — erilaisista artefakteista ja pinnan struktuureista materiaalitutkimukseen. Keväällä 2024 kurssin teemana olivat ’rakennuspalikat’. Tehtävänä oli suunnitella "tiili", jota toistamalla saadaan rakennettua isompia kokonaisuuksia. Materiaalina oli valettu posliini, kivitavara ja punasavi, ja opiskeijat pääsivät testaamaan myös polttamattomia geopolymeerejä esimerkiksi tiilitehtaan punasavisirusta ja muista kierrätysmateriaaleista. 

Aalto ARTS Student Show visuaalinen ilme

‘with this…’

Situated and participatory practices of art education MA students

Gallery 6:  FK Lobby 206

Näyttely suuntaa huomiota kuvataidekasvatuksen tilanteiselle ja osallistavalle praktiikalle keskeisiin kanssaolemisen ja kanssatoimimisen kysymyksiin. Näyttelyn teokset paikantuvat kuvataidekasvatuksen pääaineelle ominaisesti taiteellisen, pedagogisen ja tutkimuksellisen toiminnan välimaastoihin. 

Näyttely tuo esiin kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoiden kurssiprojekteja sekä opinnäytteiden taiteellisia osioita nykyisiltä ja vasta valmistuneilta opiskelijoilta.

ELO logo

ELOn elokuvia

Galleria 7: F Lobby 005 elokuvasali

Valikoima Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitos ELOn kandi- ja maisterityöelokuvia vuodelta 2023. Suomalainen elokuvakoulutus on ehtinyt jo 65 vuoden kypsään ikään. Voimme ylpeänä todeta, että elokuvakoulutuksemme aloitettiin ensimmäisten joukossa Euroopassa!

Arkkitehtuuripiirustuksia mökeistä vanhan kartanon mailla
Kerttu Kaisanlahden maisterityössä tutkitaan mahdollisuutta rakentaa mökkejä Ojamon kartanon maille (2023)

Arkkitehtuurin laitoksen maisteritöitä

Galleria 8: K Corridor 010

Arkkitehtuurin laitoksen maisteritöitä 2023. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella voi opiskella arkkitehtuuria, kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelua, maisema-arkkitehtuuria ja sisustusarkkitehtuuria.

Puukatos
KOHTA rautatieasemakatos, Wood Program 2018-2019. Kuva: Tuomas Uusheimo

Wood Program 30 vuotta

Galleria 8: K Corridor 010

Wood Program haastaa opiskelijat tutkimaan puuta materiaalina ja kokeilemaan puuarkkitehtuurin sekä teollisen rakentamisen mahdollisuuksia. Yksivuotinen, käytännönläheinen ohjelma sisältää luentoja, retkiä sekä suunnittelu- ja rakennustehtäviä. Lukuvuosi huipentuu kevätlukukaudella rakennettavaan kokeelliseen puurakennukseen. Tänä vuonna ohjelma viettää 30-vuotisjuhliaan. Wood Program vaikuttaa yhteiskunnassa sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti — pienistä suomalaisista kunnista aina Argentiinan yhteisöllisiin hankkeisiin saakka. 

Esillä on kooste 30 vuoden aikana toteutetuista projekteista. Ohjelmaa vetää puuarkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen.

Kuva joustavasta sisustuksesta
Kuva: Henna Haarala & Emmi Löppönen (2023)

Tilasuunnittelu: muuntojoustava lisärakentaminen

Galleria 8: K Corridor 010

Tilasuunnittelu on sisustusarkkitehtuurin kolmannen vuoden kurssi. Tämän vuoden teemana oli muuntojoustava lisärakentaminen. Opiskelijat loivat uudenlaisia ratkaisuja Helsingin Katajaharjun alueelle, jossa alueen 1960- ja 1970-lukujen kerrostalojen peruskorjauksen katsotaan olevan liian kallista. Opiskelijat tekivät yhteistyötä Arkkitehtuurin Wood Studion maisteriopiskelijoiden kanssa. Kurssia vetävät yliopistonlehtori Esa Vesamanen ja sisustusarkkitehti Milla Björk-Vartiainen.  

Graafinen kuva koiranpennuista ahtaissa kopeissa
Wilma Bergström, Juulia Jusslin ja Aada Hämäläinen halusivat herättää keskustelua eläinten oikeuksista ja pentutehtaiden ongelmista.

Koe: Muutos

Galleria 9: Kipsari Lobby Q 019

Koe: Muutos -kurssilla opiskelijat suunnittelevat kampanjamaisia viestintäkonsepteja. Keväällä 2024 kurssilla keskityttiin informaatiovaikuttamisen teemaan. Kurssi on osa Taiteen ja median laitoksen visuaalisen viestinnän muotoilun kandiopintoja. Kurssia vetää lehtori Tarja Nieminen. 

Värikäs tapahtumajuliste VCD grad show

Valikoima visuaalisen viestinnän muotoilun lopputöitä

Enter the Greenhouse: Outgrown & Overgrown!

Galleria 9: Kipsari Lobby Q 019 

Näyttelyssä esitellään visuaalisen viestinnän muotoilun maisteri- ja kandidaattiopiskelijoiden lopputöitä. Aiheet vaihtelevat tiedon visualisoinnista, brändäyksestä ja visuaalisesta kerronnasta toimitukselliseen suunnitteluun sekä tekstityyppeihin ja kirjoitettuun kieleen. Näyttelykonsepti esittelee yliopiston kasvihuoneena, joka tukee opiskelijoiden ideoita, rohkaisee heitä kokeilemaan, tutkimaan ja kasvamaan. Kasvit kasvavat kuitenkin lopulta kasvihuoneesta ulos, kun opiskelijat lähtevät maailmaan.

Mekaanine puu metsän siimeksessä Hyytiälän metsäasemalle
Mekaanine puu Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla. Kuva: Andrzej Tarasiuk

Mechanical Tree – Wool Canopy Unit

Andrzej Tarasiuk, Creative Sustainability -maisteriopiskelija

Väre eteisaula

Tutkimusten mukaan villalla on samanlaisia ominaisuuksia kuin lehdillä. Molemmat säätelevät niin lämpöä kuin kosteuttakin sekä torjuvat melua ja saasteita. ‘Mechanical Tree – Wool Canopy Unit’ yhdistää taidetta, tiedettä, muotoilua ja kaupallista ajattelua herättäen keskustelua siitä, miten ratkomme ilmastokriisiä kaupunkivihreän keinoin.

Aalto ARTS Student Show visuaalinen ilme

Mycelium + Wild Rice: Creating circularity with a sacred food source

Gabriela Farias, Creative Sustainability -maisteriopiskelija

Väre eteisaula

Sienirihmasto eli myseeli on ollut viime vuosina suuren kiinnostuksen kohteena. Tämän materiaalin tutkiminen on kuitenkin mahdollista vain laboratorio-olosuhteissa. Tämä opiskelijaprojekti linkittää biomateriaalin valmistuksen ja yhteisön kehittämisen toisiinsa. Projektissa tehdään sienirihmastoa Minneapolisissa, jossa rakennetaan yhteisövetoisesti urbaania aurinkovoimalaa kaupungin vähävaraiselle alueelle.

Piirros jossa intialainen nainen kehrää lankaa

Kitchens to Kinships: Understanding the hidden role of social care through stories of women in the ecosystem of a textile craft community in India

Pragati Singhal, Master’s student in Creative Sustainability

Väre eteisaula  

Tämä opinnäytetyö pyrkii ymmärtämään naisten sosiaalisen hoivan usein näkymättömäksi jäävää roolia sekä käsityöiden ja yhteisön ylläpidon välisiä yhteyksiä eräässä yhteisössä Intiassa. Keittiö on tutkimuksen alkupiste, ja sieltä käsin tutkitaan naisten voimaantumisen vaihtoehtoisia merkityksiä. 

Kesäkoulun visuaalinen ilme
Visuaalinen identiteetti: Pihla Lemmetyinen

Satelliittinäyttely

Aalto ARTS Summer School 2024

Näyttelytila beta SPACE osoitteessa Otakaari 1 X 
Odeion elokuvasali osoitteessa Maarintie 8 

Aalto ARTS kesäkoulu kokoaa yhteen tutkijoita ja opiskelijoita ympäri maailman. Tämän vuoden teemana on ”Water with an Artistic Approach: Exploring the Digital Frontier In the immersive landscape of the digital frontier". Tavoitteena on valjastaa taiteen ja teknologian voima ja löytää ratkaisuja puhtaaseen veteen liittyviin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Ohjelmassa keskitytään monitieteiseen yhteistyöhön, ja siinä tarkastellaan ympäristökysymyksiä datavisualisoinnin, pelisuunnittelun, elokuvan ja tekoälyyn integroitujen AR-VR-todellisuuksien kautta.

Lisätietoja kesäkoulun verkkosivuilta.

Wood crystals on a black fabric.

Designs for a Cooler Planet

Tutustu festivaalin näyttely- ja tapahtumakirjoon Otaniemessä 6.9.–3.10.2024 nähdäksesi, miten mahdottomasta tehdään totta.

Yhteistyössä

Tämä tapahtuma on osa Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuutta ja siten myös osa Helsinki Design Weekin virallista ohjelmaa.

#AaltoArtsStudentShow #DesignsforaCoolerPlanet #HelsinkiDesignWeek #HDW2024
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: