Sähköistyvä yhteiskunta

Aalto-yliopiston kemian tekniikan tutkimus pyrkii ratkaisemaan sähköistämisen pullonkauloja

Metals
cars

EU:n ja Suomen tarkoituksena on lisätä päästöttömän sähkön tuotantoa ja sähköistää kaikki, mikä on mahdol­lista sähköistää: valtaosa liikenteestä, teollisuudesta ja lämmityksestä. Sähköistymistä pidetäänkin yhtenä ilmastonmuutoksen hillinnän tärkeimpänä keinona.

Sähköistyminen ei ole yksinään ihmelääke ilmastonmuutoksen hillintään. Siihen tarvittavien metallien saatavuus muodostuu pian esteeksi ilman nykyistä monipuolisempia ja innovatiivisempia tapoja käyttää materiaaleja ja tuottaa energiaa. Kaivoksia tarvitaan väistämättä lisää. Tarvetta voidaan kuitenkin pienentää kiertotaloudella, säästämällä energiaa ja asettamalla tärkeysjärjestykseen, mihin kriittisiä raaka-aineita käytetään.

Etenkin tuulivoiman ja sähköautojen vaatimista mineraaleista uhkaa tulla pula jo lähivuosina. Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että samoja mineraaleja käytetään myös muun muassa kulutuselektroniikassa ja modernissa aseteknologiassa. Myös esimerkiksi digitalisaatio ja asioiden internet (Internet of Things) kasvattavat energian kokonaiskysyntää. Me Aallossa haluamme tarjota tietoa ja ratkaisuja kestävän maailman edistämiseksi.

Aallon uutisia aiheesta

Metals
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien tulisi tietää yhteiskunnan sähköistymisestä

Sähköistyminen on avainasemassa ilmastokriisin ratkaisemissa. Aalto-yliopiston tutkijat kertovat, mitä haasteita siihen liittyy – ja miten niitä voidaan ratkoa.
DNA-origami-laattoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

DNA-origami parantaa sähkökemiallisen bioanturin suorituskykyä

Tuoreet tulokset tarjoavat alustan tehokkaammille, selektiivisemmille ja herkemmille DNA-bioantureille, joita voidaan hyödyntää taudinaiheuttajien tai sairauksien havaitsemisessa.
Sanaz Zarabi in the middle of frame with hexagonal artwork behind her.
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Mustetulostimia ja vetyunelmia: Millennium Graduate Student -voittaja Sanaz Zarabi Golkhatmi

Sanaz Zarabi on lisännyt uusiutuvien energiaratkaisun tehokkuutta uudella valmistustekniikalla. Hän voitti Millennium Graduate Student -pitchauskilpailun lokakuussa 2022.
Battery
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kiertotaloudessa ei selvitä yksin - Miten indikaattoreilla voidaan ratkaista kiertotalouden haasteita?

Tiedon tehokas hyödyntäminen ja jakaminen ovat ekosysteemien menestymisen elinehtoja. Kiertotalouden mallien onnistuminen edellyttää tiedon jakamista, perustuvathan ne lähtökohtaisesti eri toimijoiden yhteistyöhön materiaalien ja tuotteiden arvoketjuissa. Tällä hetkellä ketjuissa on kuitenkin merkittäviä tietoaukkoja, jotka estävät kiertotalouden toteuttamisen käytännön tasolla.

Tutkijamme

Ari Jokilaakso

Ari Jokilaakso

Professor (Associate Professor)
Metallurgy (MTG)

Riikka Puurunen

Associate Professor
T106 Chemical and Metallurgical Eng
Tanja Kallio

Tanja Kallio

Associate Professor
T105 Chemistry and Materials
Marjatta Louhi-Kultanen

Marjatta Louhi-Kultanen

Associate Professor
T106 Chemical and Metallurgical Eng

Daniel Lindberg

Professori (Associate professor)

Iiro Harjunkoski

Adjunct Professor
T106 Chemical and Metallurgical Eng

Tapahtumia

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu