Tutkijan tunnistaminen

Tutkijan tunnistaminen ja tutkijaprofiilit

Tutkijatunnisteiden tarkoituksena on vähentää ongelmia, joita tutkijoiden nimiin liittyvät epäselvyydet aiheuttavat. Esimerkiksi yleiset sukunimet, nimenmuutokset ja merkit, joita ei ole englannin kielessä, vaikeuttavat tieteellisen työn arviointia ja seurantaa. Tunnisteilla helpotetaan julkaisutietojen käsittelyä ja hallinnointia.

ORCID

ORCID (Open Researcher & Contributor ID) on avoin, voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tavoitteena on luoda rekisteri tutkijoiden identifioimiseksi ja tutkijaprofiilien ylläpitoon. ORCID-yhteisössä on jäseninä yksittäisiä tutkijoita, julkaisijoita (esim. Nature Publishing Group ja Elsevier), yliopistoja ja tutkimuslaitoksia (esim. MIT ja CERN) sekä yhdistyksiä (esim. APS ja OSA).

Tutkijat voivat rekisteröityä palveluun ilmaiseksi ja luoda itselleen yksilöllisen ORCID-tunnisteen.  ORCID-rekisterissä tutkija voi ylläpitää julkaisuluetteloaan ja siirtää profiiliinsa julkaisutiedot automaattisesti ResearcherID-tunnisteen, Scopus Author ID -tunnisteen ja Crossref Metadata Search -haun avulla. Tällä hetkellä julkaisutietoja ei ole mahdollista siirtää suoraan ACRIS-järjestelmästä ORCID-järjestelmään.

Miksi ORCID?

  • ORCID-tunnisteen avulla pystyt erottumaan muista tutkijoista ja se auttaa sinua saamaan tunnustuksen omasta työstäsi.
  • ORCID on pysyvä tunniste, joka säilyttää tietosi, vaikka nimesi tai organisaatiosi vaihtuu.
  • Opetusministeriö, julkaisijat ja tutkimusrahoittajat käyttävät ORCID-tunnistetta palvelujensa tunnisteena.
ORCID and ACRIS

ResearcherID

ResearcherID on yksilöllinen tunniste, joka helpottaa tieteellisten julkaisujen yhdistämistä niiden tekijöihin. ResearcherID-tunnisteen avulla kukin tutkija voi ylläpitää ja jakaa julkaisuluetteloitaan ja viittaustietojaan.

Näin luot itsellesi ResearcherID-tunnisteen:

1. Luo henkilökohtainen tunniste rekisteröitymällä osoitteessa www.researcherid.com.

2. Merkitse ”Aalto University, Dept. of…” affiliaatiotietoihisi. Voit lisätä profiiliisi myös vanhoja affiliaatiotietoja.

3. Liitä Web of Science -tietokannasta löytyvät julkaisusi ResearcherID-profiiliisi. Voit lisätä julkaisuja myös EndNotesta tai RIS-tiedostosta (esim. viittausten hallinnan RefWorks-työkalusta). Huomaa, että ResearcherID laskee viittaustietoja ainoastaan Web of Science -tietokannasta ja H-indeksi perustuu vain Web of Science -tietokannan tarjoamaan dataan.

4. Muista päivittää profiiliasi lisäämällä siihen aina uudet julkaisusi.

ResearcherID-palvelu professoreille:

Johtamisen tietopalvelu tarjoaa Aalto-yliopiston professoreille palveluna ResearcherID-tunnuksen luomisen ja ylläpitämisen. Lisätietoja palvelusta: [email protected]

Katso myös:

Näin luot ResearcherID-tunnuksen (video): http://youtu.be/xOhZvQ7YHoY

ResearcherID: Näin lisäät ja muokkaat julkaisuja (video): http://youtu.be/yta27kcPq1M

Näin lisäät julkaisuja RIS-tiedostosta (pdf): Julkaisujen lisääminen RIS-tiedostosta

Lisätietoa ResearcherID-tunnuksesta Aallossa: [email protected]

 

Google Scholar

Maksutta käytettävissä olevista tieteellisen tiedon hakupalveluista tärkein on Google Scholar. Google Scholar -palvelussa voi myös luoda oman profiiliin ja linkittää julkaisut oikeaan profiiliin. Toisin kuin ResearcherID ja ORCID, Google Scholar ei anna ainutkertaista tutkijan tunnistetta, jota voisi käyttää hakujen tekemisessä.

Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu