Palvelut

Opiskeluoikeuden palauttamisen hakeminen

Jos menetät opiskeluoikeutesi lukuvuosi-ilmoittautumisen laiminlyömisen takia, hae opiskeluoikeuden palauttamista. Palauttamista voi hakea sähköisellä hakemuksella.

Opiskeluoikeuden palauttamisen ohjeet

Jos olet menettänyt opiskeluoikeutesi siksi, että olet laiminlyönyt lukuvuosi-ilmoittautumisen, hae opiskeluoikeuden palauttamista.

Opiskeluoikeuden palauttaminen edellyttää, että sinulla on jäljellä tutkinnon suorittamisaikaa tai siihen myönnettyä lisäaikaa. Jos sinulla ei ole tutkinnon suorittamisaikaa jäljellä, sinun on haettava lisäaikaa. Siinä tapauksessa korkeakoulusi harkitsee opiskeluoikeuden palauttamisen lisäaikahakemuksen käsittelyn yhteydessä.

Sähköisen hakemuksen täyttäminen edellyttää Suomi.fi-tunnistautumista. Suomi.fi-palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on käytössäsi jokin palvelun käyttämä tunnistautumistapa, esim. suomalaiset verkkopankkitunnukset. Jos sinulla ei ole käytössäsi palvelun käyttämiä tunnistautumistapoja, voit hakea opiskeluoikeuden palautusta pdf-lomakkeella.

Myönteinen päätös on voimassa kuluvan lukuvuoden ajan tai kyseisen opiskeluoikeuden opiskeluajan päättymiseen asti, jos se päättyy ennen lukuvuoden loppua. Sinun tulee maksaa uudelleenkirjausmaksu ja ilmoittautua kuluvalle lukuvuodelle päätöksen voimassaoloaikana.

Mitä liitteitä tarvitsen?

 • Jos olet ollut ilmoittautumatta läsnä- tai poissaolevaksi alle yhden lukuvuoden, riittää, että palautat hakemuksen ilman liitteitä.
 • Jos olet ollut ilmoittautumatta läsnä- tai poissaolevaksi pidempään kuin yhden lukuvuoden, liitä hakemukseen tavoitteellinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta kohtuullisessa ajassa (‘ns. valmistumissuunnitelma’). Tohtoriopiskelijoiden tulee liittää hakemukseen tutkimussuunnitelma, opintosuunnitelma ja ohjaussuunnitelma (THOPS).

Maksaako opiskeluoikeuden palauttaminen?

 • Jos opiskeluoikeus palautetaan ja saat oikeuden ilmoittautua, sinulta peritään 35 euron uudelleenkirjaamismaksu. Läsnäolevaksi ilmoittautuvan perusopiskelijan tulee uudelleenkirjaamismaksun lisäksi maksaa ylioppilaskunnan (AYY) jäsenmaksu sekä erillinen terveydenhoitomaksu. Voit maksaa uudelleenkirjaamismaksun ja AYY:n jäsenmaksun opiskeluoikeuden sähköisellä hakemuksella sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Maksut maksetaan Paytrailin verkkopalvelulla. Hyväksytyt maksutavat ovat suomalaiset verkkopankit ja yleisimmät luottokortit.
 • Sinun tulee maksaa uudelleenkirjausmaksu ja ilmoittautua kuluvalle lukuvuodelle päätöksen voimassaoloaikana eli lukuvuoden loppuun tai opiskeluajan päättymiseen mennessä, jos se päättyy ennen lukuvuoden loppua.

Miten ilmoittautumisen laiminlyönti vaikuttaa opintoaikaan?

 • Lukuvuosi-ilmoittautumisen laiminlyönnistä huolimatta tutkinnon suorittamisaika kuluu kuten läsnäolevaksi ilmoittautuneella, vaikka opiskeluoikeutta ei olekaan.

Mitä teen, jos en pysty käyttämään sähköistä hakemusta?

 • Jos et pysty käyttämään sähköistä hakemusta, voit hakea opiskeluoikeuden palautusta pdf-lomakkeella. Lisätietoa täällä.

Pikaohje sähköisen hakemuksen käyttöön

 1. Tunnistaudu palveluun Suomi.fi-kirjautumisen avulla täällä.
 2. Täytä hakemuksen tiedot ja lähetä se.
 3. Saat ilmoituksen, kun hakemus on käsitelty.
 4. Jos hakemus hyväksytään, maksa uudelleenkirjaamismaksu ja ilmoittaudu lukuvuodelle verkkopalvelussa. Pääset maksamaan ja ilmoittautumaan tunnistautumalla palveluun.
 5. Tiedot ilmoittautumisestasi ja maksuistasi siirtyvät opiskelijapalveluihin, jonka henkilökunta kirjaa sinut uudelleen opiskelijaksi.
 6. Saat ilmoituksen, kun kirjaukset on tehty ja opiskeluoikeutesi on palautettu.
Screenshot from the digital service

Ohjeet hakemuksen täyttämiseen

Aloita tunnistautumalla Suomi.fi-palvelun avulla. Jos sinulla ei ole käytössäsi mitään palvelun käyttämistä tunnistamistavoista, hae opiskeluoikeuden palauttamista pdf-lomakkeella.

 1. Hakemuksessa on Suomi.fi-kirjautumisen jälkeen neljä vaihetta: Yhteystiedot, opiskeluoikeus, liitteet ja lähetys.
 2. Pääset liikkumaan eri sivujen välillä Edellinen- ja Seuraava-painikkeista.
 3. Hakemuksen kielen voit tarvittaessa vaihtaa sivun oikeasta ala- tai yläreunasta.
 4. Jos olet hakenut opiskeluoikeuden palauttamista verkkopalvelussa aiemminkin, näet tunnistautumisen jälkeen listan järjestelmästä löytyvistä aiemmista hakemuksistasi, niiden ajankohdista ja statuksista.

Pakolliset kysymykset on merkitty punaisella tähdellä (*).

Screenshots from the digital service.

Yhteystiedot

 1. Ensimmäisellä sivulla on hakemuksen täyttämiseen ja opiskeluoikeuden palautukseen liittyviä yleisiä ohjeita.
 2. Seuraavalla sivulla näet tietosi, jotka on haettu opintotietojärjestelmä Sisusta. Tarkista yhteystietosi.

  Jos tiedoissa on virheitä, korjaa ne tässä. Saat hakemukseen liittyvät yhteydenotot tässä antamiisi yhteystietoihin. Huomaathan, että jos muokkaat yhteystietojasi tässä, muutokset eivät siirry Sisuun. Jos opiskeluoikeutesi palautetaan, sinun on käytävä erikseen Sisussa päivittämässä yhteystietosi.
 3. Seuraavalla sivulla pyydetään suostumuksesi sähköiseen tiedoksiantoon. Jos annat suostumuksesi, saat hakemukseesi liittyvät yhteydenotot tässä antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos et anna suostumusta, saat yhteydenotot kirjeitse ilmoittamaasi postiosoitteeseen.
Screenshots from the digital service.

Opiskeluoikeus

 1. Tällä sivulla näet kaikki opiskeluoikeudet, jotka sinulla on opintotietojärjestelmä Sisussa. Valitse opiskeluoikeus, jonka palauttamista haet tällä hakemuksella.

  Sinulla voi olla järjestelmässä yhdellä kertaa vain yksi aktiivinen hakemus. Jos sinulla on useampi opiskeluoikeus, joiden palauttamista haluaisit hakea, voit hakea yhtä palautusta kerrallaan. Kun yhden hakemuksen käsittely on päättynyt, voit tehdä uuden hakemuksen toisen opiskeluoikeuden palauttamiseksi.  

  Jos et näe tässä opiskeluoikeuttasi, ole yhteydessä opiskelijapalveluihin.
 2. Seuraavalla sivulla näet valitsemasi opiskeluoikeuden tiedot (korkeakoulu, pääaine, koulutusohjelma ja viimeisin lukuvuosi-ilmoittautuminen). Valitse syy lukuvuosi-ilmoittautumisen laiminlyömiselle. Jos hakemuksen käsittelyssä tarvitaan lisätietoja ilmoittautumisen laiminlyömisen syistä, korkeakoulusi työntekijä on sinuun yhteydessä.
Screenshot from the digital service.

Liitteet

Tällä sivulla voit tarvittaessa liittää hakemukseesi liitteitä.

Jos olet ollut ilmoittautumatta läsnä- tai poissaolevaksi alle yhden lukuvuoden, riittää, että palautat hakemuksen ilman liitteitä.

Jos olet ollut ilmoittautumatta läsnä- tai poissaolevaksi pidempään kuin yhden lukuvuoden, liitä hakemukseen tavoitteellinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta kohtuullisessa ajassa (‘ns. valmistumissuunnitelma’). Tohtoriopiskelijoiden tulee liittää hakemukseen tutkimussuunnitelma, opintosuunnitelma ja ohjaussuunnitelma (THOPS).

Voit lisätä liitteen joko painamalla Lataa tiedostoja palvelimelle -painiketta ja valitsemalla haluamasi tiedoston tai raahaamalla tiedostoja ruudun kohdalle. Lataamasi tiedostot tulevat näkyviin hakemukselle, ja voit tarvittaessa vielä poistaa ne klikkaamalla roskakorin kuvaa.

Screenshot from the digital service.

Hakemuksen lähettäminen

Viimeisellä sivulla sinun tulee joko vahvistaa tai perua hakemuksen lähettäminen. Sitä ennen voit tarvittaessa vielä liikkua hakemuksella Edellinen- ja Seuraava-painikkeilla ja tehdä muutoksia. Jos poistut palvelusta lähettämättä hakemusta, se ei tallennu järjestelmään eikä tule korkeakoulullesi käsiteltäväksi.
Kun olet lähettänyt tai perunut hakemuksen, näet siitä vielä vahvistuksen.  

Screenshot from the digital service.

Hakemuksen käsittely

Kun olet lähettänyt hakemuksen, se siirtyy käsiteltäväksi. Pääset halutessasi seuraamaan hakemuksesi käsittelyn etenemistä kirjautumalla verkkopalveluun. Näet verkkopalvelussa hakemuksen tunnuksen ja tilan.

Hakemuksen tila voi olla jokin alla luetelluista tiloista.

New Hakemus on saapunut, mutta sitä ei ole vielä otettu käsittelyyn
In review Hakemus on otettu käsittelyyn
Waiting for decision proposal Hakemus on tarkastettu ja se odottaa päätösesitystä
Waiting for decision Hakemukseen on tehty päätösesitys, ja se odottaa päätöksen tekemistä
Waiting for registering Maksu ja ilmoittautumisesi tiedot on vastaanotettu ja ne ovat oppimispalvelujen tarkastettavana
Updated Olet täydentänyt hakemusta, ja se odottaa käsittelyä
Cancelled Hakemus on peruttu. Peruminen voi johtua siitä, että päätöksen voimassaolo on päättynyt ennen kuin olet ilmoittautunut lukuvuodelle ja maksanut uudelleenkirjausmaksun. 

Hakemuksen täydentäminen

Jos hakemuksestasi puuttuu jokin pakollinen liite, yliopiston työntekijä voi pyytää sinua täydentämään hakemusta. Saat siitä ilmoituksen sähköpostitse, jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, tai postitse, jos et ole antanut suostumusta. Pääset täydentämään hakemusta tunnistautumalla palveluun. Ohjeet liitteen lisäämiseen ovat Liitteet-kohdassa.

Päätös

Kun korkeakoulusi on hyväksynyt tai hylännyt hakemuksesi, saat tiedon päätöksestä sähköpostitse, jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, tai postitse, jos et ole antanut suostumusta. Jos hakemus on hyväksytty, sinun tulee maksaa uudelleenkirjaamismaksu ja ilmoittautua lukuvuodelle.

Screenshot from the digital service.

Uudelleenkirjaamismaksun maksaminen ja ilmoittautuminen

Jos hakemuksesi on hyväksytty, sinun on maksettava uudelleenkirjaamismaksu ja ilmoittauduttava lukuvuodelle. Voit maksaa maksun ja ilmoittautua tunnistautumalla palveluun.

 1. Siirry etusivulta eteenpäin painamalla Siirry maksamaan -painiketta.
 2. Lue ohjeet ja valitse, ilmoittaudutko lukuvuodelle läsnä- vai poissaolevaksi opiskelijaksi. Ilmoittaudu koko kuluvan lukuvuoden loppuun saakka. Lukuvuosi on 1.8.–31.7. välinen aika.

Uudelleenkirjaamismaksu veloitetaan kaikilta automaattisesti.

Screenshot from the digital service

AYY:n jäsenmaksun maksaminen

 1. Jos olet perusopiskelija eli kandidaatti- tai maisteriopiskelija, maksa AYY:n jäsenmaksu niiltä lukukausilta, joille ilmoittaudut läsnäolevaksi.
 2. Jos olet tohtoriopiskelija, AYY:n jäsenmaksu on vapaaehtoinen.
 3. Jos sinulla on jokin toinen, voimassa oleva opiskeluoikeus, ja olet jo aiemmin ilmoittautunut kuluvalle lukuvuodelle ja maksanut ilmoittautumiseen mahdollisesti liittyvän ylioppilaskunnan jäsenmaksun, valitse vaihtoehto ”Minulla on toinen voimassa oleva opiskeluoikeus, jonka myötä olen jo ilmoittautunut kevätlukukaudelle 2022”.
 4. Paina Seuraava, niin näet yhteenvedon maksuista. Palvelu laskee yhteen uudelleenkirjaamismaksun ja mahdollisen AYY:n jäsenmaksun ja veloittaa ne sinulta yhtenä maksuna.
 5. Paina Seuraava, niin pääset maksuvaiheeseen.

Varmistathan, että valintasi ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi on oikein. Opiskeluoikeutesi voidaan palauttaa vain, jos ilmoittautuminen on kunnossa.

Screenshot from the digital service.

Maksuvaihe (Paytrail)

Maksu maksetaan Paytrailin verkkopalvelun kautta. Hyväksytyt maksutavat ovat suomalaiset verkkopankit ja yleisimmät luottokortit. Valitse haluamasi maksutapa ja etene maksamaan.

Kun olet maksanut, näet ruudulla vahvistuksen, että maksu on tehty.

Maksun jälkeen

Kun olet maksanut hakemukseen liittyvän maksun, järjestelmä lähettää maksun ja ilmoittautumisen tiedot korkeakoulusi opiskelijapalveluihin, jonka henkilökunta kirjaa opintotietojärjestelmään opiskeluoikeutesi palautuksen ja lukuvuosi-ilmoittautumisesi. Saat ilmoituksen, kun se on tehty. Saat ilmoituksen sähköpostitse, jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, tai postitse, jos et ole antanut suostumusta.

Pdf-hakemus

Jos et pysty käyttämään sähköistä hakemusta, voit hakea opiskeluoikeuden palautusta alla olevalla pdf-lomakkeella. Palauta lomake opiskelijapalvelupisteeseen. Jos ilmoittautumisen laiminlyönti on kestänyt pidempään kuin yhden lukuvuoden, hakemukseen tulee liittää tavoitteellinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta kohtuullisessa ajassa sekä selvitys ilmoittautumisen laiminlyönnistä.

Tätä palvelua tarjoaa:

Oppimispalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.

Anna palautetta sivusta

 • Julkaistu:
 • Päivitetty: