Palvelut

Opetushenkilökunta: Huomioitavia IT-asioita sujuvan kurssin alun varmistamiseksi

Varmistaaksesi sujuvan alun tulevalle kurssillesi, otathan huomioon tekniset asiat tehokkaan ja saumattoman opetuskokemuksen takaamiseksi.

Ohjelmisto:  

Jokaiselle kurssille syntyy automaattisesti MyCourses-työtila Sisun tietojen pohjalta. MyCourses tarjoaa paljon mahdollisuuksia materiaalien jakamiseen: tiedostoja 400 MB asti, mediaa Panopton kautta, sekä työkaluja aktivointiin ja viestintään. Joissain tilanteissa voit tarvita myös muita ohjelmistoja.

Suunnittele mitä ohjelmistoa käytät kurssillasi vähintään kuusi kuukautta etukäteen.

 1. Jos kyseessä on uusi lisenssi, tarkista ettei lisenssin hankkimiselle ole esteitä esimerkiksi GDPR:n osalta (General Data Protection Regulation). 

  Huomioitavat asiat ohjelmiston hankintaan:  
  5 kysymystä ennen ohjelmistojen tai digitaalisten palvelujen hankkimista | Aalto-yliopisto (aalto.fi)
  IT-sopimuksia koskevat sopimuslinjaukset | Aalto-yliopisto (aalto.fi)
  Tietojärjestelmien hankinta | Aalto-yliopisto

  Voit pyytää apua ohjelmiston hankintaan täyttämällä lomakkeen IT:n itsepalveluportaalissa: Support for acquiring new software (selfservice.esupport.aalto.fi) 

  Ohjelmiston asentamiseksi keskitetysti hallittaviin tietokoneisiin, täytä ohjelmistopaketointilomake vähintään kuukautta ennen: Ohjelmistopaketointi (aalto.fi)

 2. Jos kyseessä on jo hankittu lisenssi (ohjelmisto on jo asennettu luokkaan tai VDI-ympäristöön), tarkista sen toimivuus:
 • Onko ohjelmiston versio oikea?
 • Toimiiko ohjelmiston versio toivotulla tavalla? 

Voit tarkistaa käytössä olevat ohjelmistot tilavarausjärjestelmästä (booking.aalto.fi) luokkahuoneiden tiedoista tai tarkistamalla wikistä: 
Aalto IT Windows Classroom Software List - Aalto Windows - Aalto University Wiki
Aalto IT Mac Classroom Software List - AaltoMac - Aalto University Wiki

Yksittäiset ohjelmistolisenssit ja pienryhmien lisenssit voit ostaa suoraan Ilona IT:ltä yliopiston hankintasäännön mukaisesti: http://www.ilonait.fi (yhteyshenkilö: Harri Niemi). Ilona IT:n kautta hankitut lisenssit ovat yleensä hallinto- ja/tai tutkimuskäyttöön. Ilona IT lisää koulujen yhteisten lisenssikulujen näkyvyyttä.
 

Virtuaalinen työpöytä (VDI):

Jos käytät kurssillasi VDI:tä ja tarvitset siihen muokkauksia, esimerkiksi tietyn ohjelmiston tai tiimityön tallennustilan, olethan yhteydessä IT-palveluihin vähintään kaksi viikkoa ennen kurssin alkua. Lisätietoa VDI:stä: VDI tuo luokkatietokoneen kotiisi | Aalto-yliopisto
 

Data: 

Jos kurssillasi tuotetaan dataa myöhempää käyttöä varten (esimerkiksi tutkimusprojekteihin), suunnittele hyvissä ajoin kuinka dataa käsitellään ja arkistoidaan. Tämän kaltaista data ei tule tallentaa henkilökohtaisiin kansioihin. 
 

AV: 

Opetustiloja on suunniteltu erilaisiin tarpeisiin, joten pohdithan AV-toiveesi jo opetussuunnitelmaa tehtäessä. Tämä auttaa oikeanlaisen tilan varaamisessa hyvissä ajoin. Voit tarkistaa luokkatilojen AV-varustuksen tilavarauksen kautta (booking.aalto.fi), jokaisen tilan tiedoista tai etusivun haun avulla. 

Tee kurssillesi tekninen harjoitus. Harjoittele tilan tietokoneen, kameran, mikrofonien ja muun tekniikan käyttöä etukäteen samalla tarkistaen niiden toimivuuden. Varmista, että sinulla on varasuunnitelma käytettävissä siltä varalta, että palveluissa ilmenee häiriöitä. AV-käyttöohjeet löytyvät täältä: AV-esitystekniikan käyttöohjeita | Aalto-yliopisto. AV-käyttökoulutusta järjestetään jokaisen akateemisen vuoden alussa. 

Lisätietoa AV-avusta: AV-asiantuntijapalvelut | Aalto-yliopisto
 

Työkalut: 

Tutustu vuorovaikutukseen sopiviin työkaluihin, kuten kyselyihin, pienryhmähuoneisiin ja chat-toimintoihin. Näiden työkalujen tehokas integrointi voi lisätä opiskelijoiden sitoutumista ja osallistumista. Lisätietoja yhteistyötyökaluista:

Verkkokokoustyökalut – Teams ja Zoom | Aalto-yliopisto
Collaboration tools (sharepoint.com)
Microsoft Whiteboard: asennus ja käyttöönotto | Aalto-yliopisto
Home - OPIT - Aalto University Wiki


Kiitos yhteistyöstä. Omistautumisesi näihin valmisteluihin edistää merkittävästi opiskelijoillemme positiivista ja rikastuttavaa oppimiskokemusta.

Jos kohtaat haasteita tai tarvitset apua, älä epäröi ottaa yhteyttä:  [email protected]

Related information

Sovelluspaketointi

Sovellukset täytyy paketoida, jotta niitä voidaan jaella työasemiin keskitetysti.

Työkaluja luoville käytännöille

Tietoa työkaluista, laitteista ja tiloista luovaan työhön Aallossa.

A man typing with a laptop on their lap. Only showing their arms and the laptop on their lap. Photo by Aalto University

AV-asiantuntijapalvelut

AV-asiantuntijapalvelut tarjoavat yliopiston AV-teknologiaan liittyviä hankintoja, ratkaisuja, suunnittelua ja toteutusta.

Focal points

Opetuskäytännöt

Kurssin elinkaaren aikaisten opetuskäytäntöjen tarkistuslista opettajille.

Teacher's handbook illustration: round check
Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty: