Palvelut

LoRaWAN

Low Power Wide Area Network (LoRaWAN) on IoT-laitteille suunnattu tiedonsiirtoverkko. Verkon avulla voi siirtää pieniä määriä tietoa minimaalisella tehomäärällä, minkä vuoksi päätelaitteiden akut kestävät vuosia. LoRaWAN sopii parhaiten paristoilla tai akuilla toimiville paikallaan oleville tai liikkuville pienikokoisille sensoreille.
Aalto_nextG_watertower-1.png

Ominaisuudet 

LoRaWAN-verkkoon liittynyt sensori välittää mittaustiedot sisältävän viestin lähimmälle tukiasemalle, joka välittää tiedon eteenpäin operaattorin palvelukeskukseen. Sieltä tieto lähetetään välittömästi internetin yli käyttäjän määrittämälle palvelimelle salatulla HTTP POST -kutsulla. Sensoriviestit tallentuvat kuukaudeksi Digitan alihankkijan EU:ssa sijaitsevaan konesaliin. Käyttäjä voi ladata kosteen lähetyistä viesteistä Thingpark-palveluportaalin kautta.

Kattavuus

LoRaWAN-verkko toimii Suomessa lähes koko maan laajuisesti. Verkko on saatavilla myös Suomen ulkopuolella, ja Digitalla on verkkovierailusopimuksia Euroopan sisällä.

Yksityiskohtainen kuuluvuuskartta on saatavilla Digitan sivustolla. Vaikka verkon ulkokuuluvuus Otaniemen alueella on hyvä, sisätiloissa kuuluvuudessa saattaa olla puutteita.

Käyttökohteet 

LoRaWAN-verkko soveltuu erityisen hyvin IoT-laitteille kuten sensoreille. Pienen tehotarpeen vuoksi sensori voi toimia paristoilla useita vuosia myös ulkotiloissa. Sensorit ovat lisäksi edullisia, joten laajojen sensoriverkkojen rakentaminen on kustannustehokasta. Sensorien lähettämä tieto voidaan helposti välittää käyttäjän valitsemaan kohteeseen HTTP POST -viestillä.

Kohderyhmä

Aallon LoRaWAN-palvelun ensisijaiset kohderyhmät ovat tutkimus, opetus ja kiinteistöautomaatio. Myös opiskelijat saavat käyttää verkkoa veloituksetta oppimiskäyttöön.

Tuki ja käyttöönotto

LoRaWAN-verkon käyttöä varten tarvitaan tilaus Digitan Thingpark-portaaliin. Ota yhteys IT Service Deskiin ([email protected]) ja kuvaile LoRaWAN-verkon käyttötapauksesi. IT-tukihenkilö laatii tilauksen portaaliin, jonka kautta voit hallita omia sensoreita.

LoRaWAN-laitteisiin ja Thingpark-portaaliin tulee konfiguroida monenlaisia teknisiä asetuksia. Itsepalvelu on mahdollista, mutta IT-palvelut tarjoaa myös pienimuotoista tukea.

Lisätietoa Digitan LoRaWAN-verkosta

Rajoitukset ja riskit

Verkkoa ei saa käyttää edes osittain kaupalliseen toimintaan. Käyttöoikeus on voimassa vain Suomen alueella. 

Verkon tietoliikenne salataan, mutta meta-tieto kuten tieto sijainnista tallentuu palveluntarjoajan konesaliin salaamattomana. Tietotekniikkapalveluiden tekemän turvallisuustarkastuksen perusteella verkon välittämän tiedon luottamuksellisuutta ei voida taata. Verkko ei siten sovellu luottamuksellisen tiedon tai henkilötietojen välittämiseen ilman päätelaitteessa tehtävää sovellustason salausta.  Datan säilyvyyttä toimittajan palvelimella ei  myöskään voida taata, joten tieto suositellaan noudettavan portaalin kautta mahdollisimman nopeasti, jos automaatio ei ole toiminut.

Lisätietoa

IT Service Desk

IT Service Desk yhteystiedot ja aukioloajat

IT-käyttäjätuki toimii alueellisena lähipalveluna palvellen asiakkaita yli koulurajojen. Käy palvelupisteessä tai pyydä apua apua sähköpostitse, puhelimitse tai chatissa.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: