Palvelut

Kansainvälisten yhteisohjelmien kehittäminen

Yksi opetuksen ja opiskelun kansainvälistämisen keinoista on niin sanottujen yhteisohjelmien kehittäminen ulkomaisen partneriyliopiston tai yliopistokonsortion kanssa. Aalto-yliopistossa on tällä hetkellä yli 20 kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavaa maisterivaiheen tutkintoon johtavaa ohjelmaa.
Aalto University, photo Unto Rautio

Yksi opetuksen ja opiskelun kansainvälistämisen keinoista on niin sanottujen yhteisohjelmien kehittäminen ulkomaisen partneriyliopiston tai yliopistokonsortion kanssa. Aalto-yliopistossa on tällä hetkellä 25 kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavaa maisterivaiheen tutkintoon johtavaa ohjelmaa.

Yhteisohjelma voi olla joko yhteistutkinto (joint degree) tai kaksoistutkinto (double degree, dual degree). Yhteistutkinnossa osallistuvien yliopistojen opetustarjonta ja opintohallinnon prosessit on aidosti integroitu yhteiseksi ohjelmaksi, ja ohjelmaan on ulkopuolinen opiskelijahaku. Kaksoistutkinnot sen sijaan ovat enemmän opiskelijavaihtotyyppistä yhteistyötä, opiskelijavalinnat tehdään yhteistyöyliopistossa jo kirjoilla olevista opiskelijoista ja usein yhteistyö koskee vain tiettyä maisteriohjelmaa. On kuitenkin huomattava, että yhteisohjelmien terminologiasta ei vallitse Suomessa tai maailmalla yksimielisyyttä ja usein yhteistutkinto -termiä käytetään kattamaan molemmat yhteistyömuodot. Aalto-yliopisto on vararehtorin päätöksellä (2015) antanut suosituksia maisterivaiheen yhteisohjelmien suunnittelusta ja toteuttamisesta. Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on hyväksynyt kansainvälisesti yhteisohjattujen tohtoriopintojen periaatteet (2013).

Kansainvälisten yhteisohjelmien kehittämiselle ja toteuttamiselle on haettavissa ulkopuolista rahoitusta. Yksityiskohtaiset ohjeet ja reunaehdot ilmenevät hakukuulutuksista. Mahdollisia rahoitusinstrumentteja ovat esimerkiksi Pohjoismaisen ministerineuvoston Nordplus ja Nordic Master -ohjelmat, Euroopan komission Erasmus Mundus Joint Master Degree -ohjelma ja Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ohjelmat. 

Lisätietoja:

  • Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: Iiris Kauppila
  • Kauppakorkeakoulu: Pia Lahti
  • Kemian tekniikan korkeakoulu: Anja Hänninen
  • Sähkötekniikan korkeakoulu: Anita Bisi
  • Insinööritieteiden korkeakoulu: Saara Sokolnicki
  • Perustieteiden korkeakoulu: Eija Kujanpää
  • Yhteiset palvelut: Toni Kaila

Kansainväliset yhteistutkinto-ohjelmat

Aalto-yliopisto tarjoaa kansainvälisessä yhteistyössä toteutettavia yhteistutkinto-ohjelmia yli kymmenessä maassa. Ohjelmien hakuajat ja valintamenettelyt poikkeavat muista Aallon maisteriohjelmista.

Lue lisää koulutustarjonnasta
Aalto University students at Learning Centre

Yhteisohjelmien hallinto ja johtaminen

Opas hyviin käytäntöihin yhteisohjelmien johtamisessa ja tukea yhteisohjelman hallintomallin laatimiseen.

Read more
Aalto University students at Aalto University
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: