Oasis of Radical Wellbeing

Oasis-blogi: Opiskelijaelämästä selviytyminen Suomessa - globaalin etelän näkökulma

Kuinka selviytyä opinnoista, ystävyyssuhteista ja ihmissuhteista erilaisessa yliopistojärjestelmässä? Ratkaisevaa on ymmärtää itseään ja kehittää vahvaa itsetuntemusta voidakseen muodostaa elämää täydentäviä suhteita. Lue Aalto-opiskelija Pranava Pakalan vinkit, miten navigoida Suomessa kansainvälisenä opiskelijana!
Oppimiskeskus
Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

Globaali pohjoinen vs. globaali etelä: perustavanlaatuisia eroavaisuuksia

Yksi globaalin pohjoisen elämän räikeimmistä eroista globaaliin etelään on individualistinen kulttuuri. Meidän, jotka olemme viettäneet koko elämämme kollektivistisissa kulttuureissa, voi olla vaikeuksia sopeutua siihen.

Kun tulet kulttuurista, jossa henkilökohtaista ja yksilöllistä tilaa on ympärillä vain vähän, ja yrität sopeutua tilanteeseen, jossa voit ottaa niin paljon tilaa kuin haluat, muutos voi tuntua hämmentävältä. Tämänkaltaisen tilanteen sivuvaikutuksena on kuitenkin se, että se vahvistaa henkisesti ja antaa itseluottamusta lähteä kartoittamattomalle alueelle vastaanottamaan uusia kokemuksia. Minun näkökulmastani on ollut tärkeää löytää tasapaino omasta seurasta ja muiden seurasta nauttimisen välillä. Harjoittelen tätä edelleen.

Nuorena aikuisena, joka kamppailee oman identiteetin, uskomusten, arvojen ja oman paikan löytämisen kanssa maailmassa, voisi hyötyä yliopiston tarjoamasta tuesta, Tässä tapauksessa sellaisia ovat Aalto-yliopiston hyvinvointipalvelut, kuten opiskelijoille suunnattu Starting Point of Wellbeing.

Mielenkiintoinen tapa löytää tukea omaan hyvinvointiin on ilmoittautua opintopisteytetyille Personal Impact -kursseille. Suositukseni olisi Good Life Engine -kurssi, jonka tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet tehdä tietoisia päätöksiä ja oppia itsensä johtamista. Arvostin kurssissa eniten sitä, että se opetti ajankäytön hallinnan työkaluja, jotka ovat välttämättömiä erityisesti opiskelijaelämässä.

Yksi hyödyllinen tapa, jonka olen omaksunut opiskelujen aikana, on kalenterin käyttö ja tehtävien priorisointi. Tätä varten Aalto-yliopisto tarjoaa ajanhallinnan ja itsejohtamisen itseopiskelumateriaaleja. Paljon hyviä vinkkejä opiskelijan hyvinvoinnin tukemiseen, mm. stressinhallinnan ja itsemyötätunnon osalta löydät seuraamalla @aaltowellbeing-tiliä Instagramissa, TikTokissa ja Facebookissa.

Itsensä tunteminen on välttämätöntä hedelmällisten ihmissuhteiden muodostumiselle

Kokemukseni mukaan itseensä tutustuminen on elintärkeää määriteltäessä, millaisia ​​ihmissuhteita haluan kehittää. Joillakin tämä oivallus saattaa johtaa siihen, että itsevarmuuden kasvaessa valitsee ympärilleen sellaisia ​​ihmisiä, joiden kanssa haluaisi olla vuorovaikutuksessa mutta eristää itsensä vieraista ja erilaista kokemuksista. Minulle se on kuitenkin tarkoittanut sitä, että pyrin häpeilemättä kontaktiin uusien ihmisten kanssa.

Aktiivinen tutustuminen ihmisiin varsinkin muista kuin omasta kulttuurista laajentaa näköaloja ja tarjoaa monipuolisia näkökulmia. Uudet kokemukset rikastuttavat elämää ja ystävien löytämiseksi kurssit ja harrastukset ovat mitä parhaimpia keinoja. Monista AYY:n tarjoamista killoista ja yhdistyksistä löytyy varmasti jotain kiinnostavaa jokaiselle.

Vaikka mielekkäiden ihmissuhteiden löytäminen voi olla joskus tuskallisen pitkä prosessi, se voi olla sen arvoista, koska sitä kautta löytää uusia näkökulmia. Ulkomaalaisena opiskelijana oleminen on ainutlaatuinen tilanne tutustua ihmisiin kaikkialta maailmasta. Opiskelu ulkomailla voi olla myös hyvä aika kokeilla uutta harrastusta, jota et ole ennen ajatellut kiinnostavana. Saatat vaikka yllättää itsesi!

Uupumuksen ja resilienssin välillä on veteen piirretty viiva

Suurimmalle osalle meistä muualta Suomeen opiskelemaan tulleista Aallon akateemiseen järjestelmään sopeutuminen saattaa kestää jonkin aikaan. Jos on tottunut saamaan valmiin opiskeluaikataulun, voi tuntua ylivoimaiselta saadakin yhtäkkiä vapaus valita henkilökohtaisesti kiinnostavia kursseja ja olla vastuussa tehtävien itsenäisestä suorittamisesta ilman tiukkaa valvontaa.

Niille meistä, joilla on erilainen akateeminen tausta ja edellytystieto, ensimmäinen lukukausi voi olla vaikea: jakson on tarkoitus toimia ”siltana”, jota pitkin kaikki pääsevät samaan oppimisvalmiuteen.

Vaikka voisi olla houkuttelevaa suorittaa niin monta kurssia kuin mahdollista, se voi johtaa uupumukseen tai loppuun palamiseen. Hyödyllisempää voisi olla aloittaa varovaisemmin ja suorittaa aluksi vain kursseja, jotka kuuluvat ohjelmaan.

Olen henkilökohtaisesti hyötynyt siitä, että olen kysynyt professoreilta heidän täsmällisiä odotuksiaan tehtävistä ja pyytänyt proaktiivisesti palautetta. Voi myös olla hyödyllistä keskustella ja kysyä neuvoa näistä asioista niiltä opiskelijatovereilta, jotka ovat jo perehtyneet tähän akateemiseen järjestelmään.

Avainasemassa kommunikaatio

Lopuksi yksi tärkeimmistä opetuksista, joita olen täällä opiskellessani saanut: tehokkaan kommunikaation merkitys. Aluksi tämä saattaa tuntua ongelmattomalta, mutta kun kulttuurienväliset näkökohdat heitetään sekoitukseen, asiat voivat muuttua monimutkaisiksi.

Liian innostunut asenne saattaa aiheuttaa hämmennystä. Voi tapahtua tilanteita, joissa jokin täysin hyväksyttävä omassa kulttuurissa saattaa tuntua sopimattomalta jollekin toiselle. Varsinkin, kun lähestyt uusia ihmisiä, on tärkeää tarkistaa, onko heillä aikaa ja halukkuutta keskustella, ja kunnioittaa heidän vastaustaan. Näin varmistat, että keskustelu on suostumuksellista ja toivottua.

Vastaanottava ja avoin mieli oppia muista tavoista katsoa maailmaa voi sekä auttaa meitä kehittämään merkityksellisiä suhteita muihin ihmisiin että kehittymään ihmisinä.

Starting Point of Wellbeing logo

Starting Point of Wellbeing

Starting Point of Wellbeing tarjoaa opiskelijoille matalan kynnyksen ohjausta hyvinvointiin ja opiskelukykyyn liittyvissä asioissa. Tältä sivulta löydät tietoa mm. ajanvarauksettomasta drop-in ohjauksesta, tapahtumista, asiantuntijoiden ajanvarauksellisesta ohjauksesta ja kampuksen hyvinvointireitistä.

Opiskelu Aallossa
Personal Impact hero page logo

Personal Impact

Personal Impact kokoaa yhteen Aallossa opetettavia, opintopisteellisiä kursseja esimerkiksi itsensä johtamisesta, arvoista, merkityksellisyydestä ja hyvinvoinnista.

Muut opinnot
Hyvinvoinnin avaimet

Oasis of Radical Wellbeing

Autamme sinua ja yhteisöäsi löytämään keinoja oman hyvinvoinnin kehittämiseen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: