Vaihdon jälkeen
Tehtävälista vaihdosta palaavalle opiskelijalle.
Opiskelijan opas
Luethan nämä läpi hyvissä ajoin jo ennen vaihtoasi tai viimeistään sen aikana.
Ennen kuin palaat Suomeen, sinun on hankittava seuraavat dokumentit ja tehtävä seuraavat asiat:
Ole välittömästi yhteydessä omaan kouluusi Aallossa, jos vaihdon opintosuunnitelmaasi tulee muutoksia joko kurssi-ilmoittautumisten yhteydessä tai myöhemmin lukukauden aikana. Pidä saamasi hyväksyntä muutoksille tallessa, tarvitset sitä vaihdon jälkeen hyväksiluvun yhteydessä. Näin varmistat, että hyväksiluku sujuu ongelmitta. Saat vaihto-ohjelmakohtaiset, tarkemmat ohjeet muutosten tekemiselle ja hyväksyttämiselle vaihtokoordinaattoriltasi.
Muista Aalto-yliopiston tavoitteet ja vähimmäisvaatimukset vaihdossa suoritettujen opintopisteiden suhteen. Harrastekursseja (esim. urheilu) ei voida hyväksilukea Aalto-yliopiston tutkintoon, eikä niitä lasketa mukaan opintopistemäärään. Jos kohdeyliopistosi ei käytä ECTS-pisteytystä, varmista koordinaattoriltasi pisteiden skaalaus.
Aalto-yliopiston myöntämä apuraha on sidottu vaihdon kestoon ja suoritettujen opintojen määrään. Mikäli nämä vaatimukset eivät täyty, joudut palauttamaan apurahan takaisin osittain tai kokonaan.
Jos vaihtosi kestossa tapahtuu muutoksia (esimerkiksi sairastumisen tai muun syyn takia) tai jos sinulla on hankaluuksia saavuttaa opinnoille asetetut tavoitteet, ota heti yhteyttä oman koulusi vaihtokoordinaattoriin.
Erasmus+ ohjelman opintosuunnitelmassa (Learning Agreement) tulee olla myös kohdeyliopiston hyväksyntä. Mikäli alkuperäinen suunnitelmasi ei toteudu sellaisenaan vaan teet muutoksia kurssivalikoimaasi, muista että muutokset tulee merkitä opintosuunnitelmaan ja suunnitelma tulee hyväksyttää sekä Aallossa että kohteessa. Samalla varmistut, että myös muutetut kurssit sopivat tutkintoosi Aallossa.
Lopullinen, vaihtokohteen hyväksymä suunnitelma (learning agreement) tulee palauttaa vaihdon päätyttyä. Opintosuunnitelma kannattaa kuitenkin hoitaa kuntoon heti vaihdon alussa!
Hyvästä suunnittelusta huolimatta kaikki ei välttämättä vaihdossa mene suunnitelmien mukaan. Kursseihin ja käytännön järjestelyihin liittyvissä ongelmissa kannattaa ensisijaisesti pyytää apua kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorilta. Ota tarvittaessa yhteyttä myös kotiyliopiston vaihtokoordinaattoriin, etenkin mikäli tilanne jatkuu epäselvänä.
Aalto-yliopistolla on käytössä AaltoAPUA puhelinnumero (+358 5 0 46 46 462), johon voi olla yhteydessä aina, kun opiskelija tarvitsee apua. Kiireellisissä hätätilanteissa tulee olla yhteydessä kunkin maan hätänumeroon.
Opiskelu ja eläminen ulkomailla merkitsevät muutoksia ja uusia tilanteita, joista saattaa seurata stressiä. Useimmat vaihto-opiskelijat kokevatkin ns. kulttuurishokin käydessään läpi sopeutumisprosessia vieraaseen kulttuuriin. Kulttuurishokilla tarkoitetaan ahdistusta tai sopeutumattomuuden tunnetta, jonka vieraan kulttuurin kohtaaminen aiheuttaa.
Kaiken mahdollisen hämmennyksen keskellä kannattaa muistaa, että kulttuurishokki on alku sopeutumisprosessille, jonka aikana saat arvokkaita rakennusaineita itsetuntemukseen ja eri kulttuurien ymmärtämiseen. Kulttuurishokki on luonnollinen reaktio muutokseen ja usein välttämätön osa uusiin kulttuureihin tutustumista.
Opiskelijavaihto perustuu vastavuoroisuuteen. Lähetämme opiskelijoitamme partneriyliopistoihin ympäri maailmaa, ja vastaanotamme opiskelijoita näistä yliopistoista. Tästä syystä on tärkeää esitellä Aaltoa, omaa kouluasi ja Suomea vaihtojaksosi aikana.
Monet yliopistot järjestävät lukuvuoden aikana erilaisia tilaisuuksia, joissa pyritään esittelemään ko. yliopiston yhteistyöyliopistoja ja vaihto-opiskelumahdollisuuksia paikallisille opiskelijoille. Suosittelemme sinua osallistumaan tällaisiin tapahtumiin vaihto-opiskelusi aikana ja kertomaan niissä Aalto-yliopistosta.
Tehtävälista vaihdosta palaavalle opiskelijalle.
Kehen olla yhteydessä vaihto-opinnoista?
Tehtävälista vaihtoon lähtevälle opiskelijalle.