Lahjoita tulevaisuus

Ideasta innovaatioksi ja yritystoiminnaksi

Aalto-yliopisto on muutoksentekijöiden monialainen yhteisö, jossa luodaan uraauurtavia tutkimusinnovaatioita. Aalto tukee monin tavoin yrittäjiksi tähtääviä tutkijoita, jotka haluavat luoda menestyvää liiketoimintaa.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.

Aalto-yliopistolla on kansainvälisesti ainutlaatuinen innovaatioekosysteemi, joka tarjoaa monipuolista tukea tutkimusideoiden muuttamiseksi menestystarinoiksi. Aalto Startup Center valittiin vuonna 2019 maailman viiden parhaan yliopistolähtöisen yrityskiihdyttämön joukkoon (UBI Global 2019 -raportti englanniksi). 

Aalto University / Janne Laine / Photo: Anni Hanén
Janne Laine, Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori

Aallon patentointipalveluiden myötä innovaatiot päätyvät yritysten kaupallistettaviksi ja yhteiskunnan hyödynnettäviksi.

”Aalto-yliopistossa tehdään huippututkimusta, joka tuottaa maailmaa mullistavia innovaatioita”, sanoo Aallon innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine.

”Meillä on kansainvälisesti merkittävä yrittäjyyteen kannustava ekosysteemi, josta ponnistaa vuosittain noin sata uutta yritystä.”

Aallon Innovaatiopalvelut auttaa tutkijoita keksintöjen hyödyntämisessä ja patenttisuojan hakemisessa sekä teknologian siirrossa startup-yritykselle tai isommille yhtiöille. Aalto Startup Center -kiihdyttämössä vahvistetaan nousevien yritysten kaupallisia edellytyksiä ja luodaan arvokkaita kontakteja rahoittajiin.

Aallosta lähtevien patenttihakemusten määrä on viisinkertaistunut vuoteen 2012 verrattuna. Vuonna 2020 Aalto jätti neljänneksi eniten patenttihakemuksia Suomessa. Viime vuosien patentoituja menestystarinoita ovat esimerkiksi globaaliin tekstiiliongelmaan pureutuva Ioncell-teknologia ja Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentamiseen liittyvä teknologia. 

Koite Health Oy:n toimitusjohtaja Sakari Nikinmaa
Sakari Nikinmaa, Koite Health Oy:n toimitusjohtaja

Mullistava avaus hammashygieniaan

Aalto-yliopistosta vuonna 2018 ponnistanut Koite Health Oy on yksi esimerkki siitä, kuinka tutkimusidea jalostuu määrätietoisen työn kautta kaupalliseksi tuotteeksi. ”Hammashygieniatuotteemme eliminoi tehokkaasti hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta aiheuttavia bakteereja. Taustalla on antibakteerinen menetelmä, jossa suuhuuhteen bakteereja tappava vaikutus aktivoituu valon avulla”, sanoo Koite Health Oy:n toimitusjohtaja Sakari Nikinmaa.

Kaikki alkoi 2016, kun silloinen Aallon bioinformaatioteknologian tutkija Nikinmaa ja HUS:n sydänkirurgi Tommi Pätilä tapasivat Biodesign Finland -hankkeessa. Vuotta myöhemmin Aallossa polkaistiin käyntiin Business Finlandin rahoittama monialainen Tutkimuksesta liiketoimintaa -projekti. ”Teimme siinä bakteerikokeita ja pystyimme kokeilemaan täysin uusia asioita. Saimme tutkimuksesta hyvät toimintamallit tuotekehityksen jatkamiseen yrityksessä.”

Vuonna 2020 Koite Health toi markkinoille Lumoral®-valottimen ja Lumorinse®-suuhuuhdetabletit. Parhaillaan kehitteillä on tuote vaikeiden ientulehdusten hoitoon. Markkinat ovat isot, sillä kymmenellä prosentilla ihmisistä on vakava ientulehdus, joka altistaa yli 200 krooniselle sairaudelle. ”Tänä vuonna laajennamme Pohjoismaihin ja ensi vuonna laajemmin Eurooppaan. Tavoitteena ovat myös Yhdysvaltain markkinat. Olemme erittäin luottavaisia, sillä meillä on ratkaisu yhteen maailman suurimmista infektio-ongelmista”, Nikinmaa iloitsee.

Pasi Herranen keksintönsä ääressä
Pasi Herranen

Tehokkaampaa kasvihuoneviljelyä

Aalto-yliopiston konetekniikan opiskelija Pasi Herranen tutki diplomityössään vanerin lujuusominaisuuksia.

Vuonna 2014 hän sai idean vanerielementistä, joka on äärimmäisen energiatehokas ja samalla täysin homevapaa. Jujuna on koivuvanerielementin (VIS, Vacuum Insulation System) sisään luotu alipaine.

Tuoteidea jalostui ja kun mukaan tuli kaksi kauppatieteilijää, päätettiin lähteä tavoittelemaan kasvihuonemarkkinoita. ”Vuonna 2018 kehitysprojekti siirrettiin Aallon alaisuuteen, mikä mahdollisti Business Finlandin rahoittaman Tutkimuksesta liiketoimintaa -projektin käynnistämisen. Se on mahdollistanut VIS-teknologian skaalaamisen teolliseen mittakaavaan”, Herranen sanoo.

Kesällä 2021 edessä on yrityksen perustaminen ja mahdollisuus mullistaa koko pysty- eli vertikaaliviljelyala. VIS-elementeistä rakennetussa auringonvalolta suojatussa hallissa voidaan optimoida kaikkia kasvuolosuhteita ja säästää energiaa, vettä, maaperää ja ravinteita. Ympärivuotiset optimaaliset olosuhteet kasvattavat satomääriä. ”VIS-teknologian avulla suurkaupunkeihin voidaan rakentaa suuria puhtaan lähiruuan tuotantolaitoksia. Kun vertikaaliviljelyhalleja rakennetaan nyt teräsbetoni- ja sandwich-elementeistä, on VIS vähäpäästöinen puutuote.”

Aallon avulla VIS-teknologialle on haettu patenttisuojaa Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kiinassa, Japanissa, Australiassa ja Brasiliassa. ”Otaniemen poikkitieteellinen ilmapiiri on mahdollistanut kohtaamisia, joita startup-yritykset tarvitsevat. Nyt voimme lähteä isoihin tekoihin tuomaan muutosta maailmaan.”

Mari Lundström
Mari Lundström, BATCircle-konsortion johtaja, Aalto-yliopiston apulaisprofessori. Kuva: Aleksi Poutanen

Suomeen viiden miljardin euron akkumarkkinat

Suomella on hyvät edellytykset nousta akkualan merkittäväksi kansainväliseksi tekijäksi. EU arvioi, että Euroopan akkumarkkinoiden arvo voi nousta 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Aalto-yliopiston johtaman BATCircle-konsortion tavoitteena on, että Suomessa luodaan ainakin viiden miljardin euron markkinat. Erityisen paljon markkinapotentiaalia on akkujen kiertotaloudessa.

BATCircle-hanke on vahvistanut eurooppalaisen akkualan yhteistyötä ja Suomen asemaa akkujen kiertotaloudessa. Keväällä 2020 päättyneessä hankkeessa oli mukana 23 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja kaksi kaupunkia. Tavoitteena on jatkaa työtä BATCircle 2.0 -hankkeessa. ”Aalto panostaa hankkeessa erityisesti akkujen kierrätyksen kehittämiseen. Aallon kovatasoinen osaaminen kumpuaa pitkästä teollisuusyhteistyöstä metallurgian alalla”, sanoo BATCircle-konsortion johtaja, Aallon apulaisprofessori Mari Lundström.

Vielä muutama vuosi sitten litiumin kierrätysaste maailmalla oli alle viisi prosenttia. EU:n akkudirektiivi nostaa kierrätysasteen 35 prosenttiin vuonna 2025 ja 70 prosenttiin vuonna 2030. ”Kierrätyksen on oltava sekä taloudellisesti että ympäristömittareiden mukaisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa. Tutkimus kehittää metallien talteenottotekniikoita ja mallintaa teknologisten innovaatioiden ympäristöjalanjälkeä.” Lundström uskoo, että akkualan liiketoimintamallit tulevat muuttumaan dramaattisesti. Akkumetallien koostumuksen digitalisointi ja jäljitys tuo mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle esimerkiksi akkujen omistajuuteen liittyen.

Bioinnovaatioista läpimurtoratkaisuja

Aalto-yliopiston uusi Bioinnovaatiokeskus vauhdittaa siirtymistä kierto- ja biotalouteen ja luo Suomeen kestävän talouskasvun mahdollisuuksia. Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt keskuksen perustamiseen 10,5 miljoonan euron tuen. Poikkitieteellisen oppimis- ja tutkimuskeskuksen toiminta käynnistyy vuoden 2021 aikana. ”Avustuspäätös bioinnovaatiokeskukselle on lajissaan säätiölle uudentyyppinen strateginen avaus. Säätiöllä on korkeat odotukset keskuksen tavoitteiden toteutumiselle, läpimurtoratkaisujen tuottamiselle ja tutkimustulosten laajamittaiselle hyödyntämiselle”, sanoo Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.

“Olemme valtavan kiitollisia Jane ja Aatos Erkon säätiölle tuesta, joka mahdollistaa ison kehitysloikan maamme bio- ja kiertotalousosaamisessa. Bioinnovaatiokeskus tarjoaa Suomelle ja koko maailmalle alansa uusinta tutkittua tietoa, huippuluokan osaajia sekä tuotekonsepteja, joissa yhdistyvät korkeatasoinen muotoilu ja teknologia kestävällä tavalla. Näin merkittävän tuen myöntäminen on säätiöltä rohkea ja visionäärinen panostus kestävään kehitykseen. Arvostamme tätä erittäin paljon”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

Teksti: Marjukka Puolakka

Researchers

Aalto-yliopiston innovaatiopalvelut

Innovaatiopalvelut tukevat Aalto-yliopiston tutkimustulosten kaupallistamista.

Yrittäjyys ja innovaatiot
Aalto-yliopiston innovaatiot ja patentit

Löydä patentti

Myymme ja lisensoimme patentoitua teknologiaa sekä tarvittavaa osaamista patentoitujen teknologioiden käyttöönottoa varten.

Yhteistyö
Startup Center main page

Startup Center (ulkoinen linkki)

Aalto University Startup Center etusivu

Lisää aiheesta

Researchers. Photo: Unto Rautio

Patentteja syntyy paljon, kun muutoksen tarve on iso – Aalto-yliopisto neljäs patenttihakemusten määrässä

Aalto-yliopistosta lähtevien patenttihakemusten määrä on viisinkertaistunut vuodesta 2012.

Uutiset
Aalto-yliopiston logo

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus käynnistyy

Aalto-yliopisto perustaa Bioinnovaatiokeskuksen Jane ja Aatos Erkon säätiön yli 10 miljoonan euron tuella. Bioinnovaatiokeskus aloittaa toimintansa 2021 rekrytoimalla professorin ja ensimmäiset tohtoriopiskelijat.

Uutiset
Photo: Koite Health.

Uusi menetelmä tappaa hampaista haitalliset bakteerit – hyötyjiä erityisesti syöpäpotilaat ja diabeetikot

Suomalaistutkijoiden kehittämä turvallinen menetelmä perustuu kaksoisvalohoitoon. Menetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.

Uutiset
Kuvassa keksijä Pasi Herranen VIS-elementin vieressä. Elementti on suuri, kiiltävän musta suunnikas.

VIS (Vacuum Insulation System) - Business Finlandin rahoittama Aalto-yliopiston kaupallistamisprojekti

VIS (Vacuum Insulation System) on täysin uusi teknologinen innovaatio, jossa puurunkoisen rakennuselementin sisälle luodaan alipaine. Alipaineistaminen mahdollistaa kaksi tärkeää ominaisuutta: tyhjiökuivauksen ja erittäin tehokkaan lämmöneristävyyden.

Kemian tekniikan korkeakoulu
Recycled battery metal in a bowl

Akkujen kierrätys ja vastuulliset raaka-aineet ovat Suomen valttikortti – Suurhanke vahvisti akkualan yhteistyötä

Aalto-yliopiston johtama kaksivuotinen BATCircle-konsortio on tuottanut runsaasti uutta tutkimusta esimerkiksi litiumioniakkujen kierrätyksestä ja vahvistanut alan toimijoiden yhteistyötä.

Uutiset
A-logo on dock

Lahjoita Aalto-yliopistolle

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: