Lahjoita tulevaisuus

Kuvittele kukoistava maailma

Tekstiiliteollisuuden haasteet koskettavat meitä kaikkia, mutta maailma, jossa voimme pukeutua vastuullisesti valmistettuihin vaatteisiin on mahdollinen. Tule mukaan luomaan kestävää elämää.
Lahjoitus Aalto-yliopistolle on investointi kestävään tulevaisuuteen

Vaatteet – Monitahoinen haaste

Tiesitkö, että tekstiili-, vaate- ja muotiteollisuus tuottaa vuosittain 10 % maailman hiilidioksidipäästöistä – enemmän kuin kaikki kansainväliset lennot ja merenkulku yhteensä – ja kankaiden värjäyksen ja käsittelyn prosesseissa 20 % maailman jätevesistä?  Tekstiili-, vaate- ja muotiteollisuuden haasteet koskevat meitä kaikkia.

Samalla tekstiili-, vaate- ja muotiteollisuus on yksi maailmantalouden vetureista. Ala työllistää miljoonia ihmisiä ja liittyy tiiviisti esimerkiksi maatalouteen sekä kemikaali- ja logistiikkateollisuuteen. 

Olemme henkilökohtaisten mieltymyksien lisäksi todella isojen ongelmien äärellä.

Rajoja rikkovaa yhteistyötä, jossa myös sinulla on rooli

Vaateteollisuuden kestävyyshaasteet ja teollisuuden tuhoisien toimintatapojen muuttaminen vaatii uudenlaista ajattelua, rohkeaa kyseenalaistusta, rajoja rikkovaa yhteistyötä ja uskallusta innovoida tuotantoketjun koko matkalla. Mitä jos esimerkiksi merilevästä tehtäisiin vaatteita? Entä voisivatko vaatteemme toimia tulevaisuuden energianlähteinä? Kuvittele maailma, jossa luovat näkemykset, yhteistyö ja uskallus innovoida muuttavat kuolleet kukatkin kankaaksi. Kestävä elämä on mahdollista, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia.

Omassa elämässä meistä jokainen voi ostaa vähemmän ja kiinnittää huomiota vaatteiden ja muiden tekstiilien kestävyyteen. Voimme vauhdittaa myös järjestelmämuutoksia vaatimalla päättäjiltä ja yrityksiltä puhtaampaa, turvallisempaa ja läpinäkyvämpää toimialaa.

Irene Purasachit

Kuolleista kukista vaateteollisuuden kukoistavaksi tulevaisuudeksi

Muutama vuosi sitten Aalto-yliopiston muotoilun opiskelija Irene Purasachit alkoi pohtia kotimaansa Thaimaan lohdutonta näkyä hääjuhlien jälkeisistä, roskiksi luokitelluista, kukkakasoista. Irene osallistui biomateriaalikurssille, jolla hän kehitti menetelmän kuivata, jauhaa ja sekoittaa terälehdet massaksi. Seuraavassa vaiheessa massa puristetaan nahkaa muistuttavaksi materiaaliksi, jolla voidaan mahdollisesti korvata eläinten nahkaa eri vaate- ja muotiteollisuuden tuotteissa. 

Irene on lisäksi ideoinut Thaimaahan kukkatyöpajoja, joissa paikalliset oppivat yhdistämään raaka-aineet, materiaalien valmistuksen, suunnittelun ja myynnin kokonaiseksi arvoketjuksi. Työpajoissa he siis luovat itselleen uusia, kestäviä työpaikkoja. 

Irene Purasachit käy parhaillaan neuvotteluja saksalaisen boutique-kenkävalmistajan kanssa. Kuka tietää, ehkä meillä on pian kukkanahkakengät jalassamme?

Yhdessä ratkaisemme maailman suurimpia haasteita

Me Aallossa näemme mahdollisuuksia sielläkin, missä muut näkevät vain kuolleita kukkia ja roskakasoja. Haluatko viimeisimmät uutiset tieteen ja taiteen läpimurroista suoraan sähköpostiisi?

Lahjoitus Aalto-yliopistolle on investointi kestävään tulevaisuuteen

Liity Aalto-yhteisöön

Lähetämme innostavia uutisia tieteen ja taiteen läpimurroista, tarinoita Aalto-yhteisöstä sekä kutsuja yliopiston järjestämään toimintaan. Tervetuloa yhteisöömme!

Tule mukaan luomaan kestävää elämää

Maailma tarvitsee uusia innovaatioita, joilla ratkomme aikamme suuria kestävyyshaasteita. Aallossa tehdään monialaista tutkimus- ja kehitystyötä, jolla vastataan mm. vaateteollisuuden haasteisiin: muotoilun ja materiaalitieteiden kohtaamisesta syntyy kukoistava tulevaisuus. 

Tiesitkö, että vain noin 60 % Aalto-yliopiston kuluista katetaan opetusministeriön vuosibudjetista? Loput varat haetaan kasaan muista lähteistä. Lahjoituksilla tuetaan tulevaisuuden osaajien koulutusta sekä kokeellista innovaatio- ja tutkimustyötä. Tiede, taide ja koulutus tarvitsevat tukeasi enemmän kuin koskaan.

Aalto University A logo in nature

Aalto-yliopisto

Yhdessä voimme ratkaista yhteiskunnan suurimpia haasteita.

Pienikin lahjoitus kasvaa isoksi, kun meitä on monta.

Lahjoitustapa
Valitse lahjoitussumma
Lahjoitussumma
Valitse lahjoitussumma
Lahjoitussumma

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Irene Purasachit

Irene Purasachit törmäsi kukkateollisuuden jäteongelmaan – nyt hän tekee hylätyistä kukista materiaalia kukkaroihin ja käsilaukkuihin

Lähes puolet myyntiin kasvatetuista kukista päätyy roskikseen eikä kuluttajia ilahduttamaan. Muotoilun maisteriopiskelija ja kukkafani Irene Purasachit keksi ongelmaan ratkaisun ja tuli Suomeen sitä toteuttamaan.

Uutiset
Woman touching a long-sleeved Marimekko Unikko shirt on display

Värejä laboratorioista ja pelloilta – tällainen on luonnonmukaisten tekstiilivärien tulevaisuus

Mitä enemmän muoti- ja tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista saadaan tietoa, sitä enemmän kestävien vaihtoehtojen kysyntä ja tarve kasvaa. Kansainvälinen tutkimusryhmä pyrkii korvaamaan myrkylliset synteettiset väriaineet luonnollisilla vaihtoehdoilla, joita saadaan esimerkiksi kasveista, mikrobeista ja ruokahävikistä.

Uutiset
Two jackets made of optimized textiles for covering solar cells

Projektin tulokset kootaan takeiksi

Sun-powered Textiles -projektin takeissa aurinkokennotekstiilitutkimuksen tulokset ovat hypisteltävissä.

Muotoilun laitos
Image from remote site: aaltouniversity.shorthandstories.com

Epämiellyttävä totuus materiaaleista (ulkoinen linkki)

“Bioneerityötä" uusien materiaalien parissa

Image from remote site: aaltouniversity.shorthandstories.com

Muodin todellinen arvo (ulkoinen linkki)

“Huolehdi vaatteistasi kuin hyvistä ystävistä”  - Joan Crawford

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: