Koulutuksen sisältö
Koulutuksen sisältö kandidaattiohjelmassa
Koulutus sisältää elokuvataiteen yhteisiä elokuvanteon kokonaisprosesseja sekä ohjauksen ammattialueen erityisosaamista avaavia opintoja.
Elokuvaohjaajan työhön perehdytään sekä tutustumalla ohjaajan työn osa-alueiden käsitteisiin ja traditioon että tutkimalla ja kokeilemalla uutta. Harjoitteet kasvavat opintojen edetessä yksittäisistä tilanteista ja kohtauksista kokonaisiksi lyhytelokuvateoksiksi. Elokuvaohjaajan tulee tuntea taiteellisia ilmaisukeinoja, tuotannollisia käytäntöjä, teknisiä välineitä sekä teoreettista käsitteistöä.
Koulutus perustuu käytäntölähtöiseen tekemällä oppimiseen, erikokoisissa ryhmissä työskentelyyn, henkilökohtaiseen ohjaukseen ja keskustelevaan vuorovaikutukseen. Elokuvaohjauksen opintoihin sisältyy yhteisiä opintokokonaisuuksia Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön koulutusohjelman kanssa sekä kurssi- ja työpajatyöskentelyä ammattinäyttelijöiden kanssa.
Elokuvaohjaajan tulee hallita lyhytelokuvan kokonaissuunnittelun prosessi ennakkosuunnittelusta ja tuotannon toteutukseen sekä jälkitöiden valvontaan ja ohjaamiseen. Koulutuksen aikana opiskelija perehtyy elokuvaohjauksen prosessin kaikkiin vaiheisiin ja elokuva- ja tv-tuotantojen taiteelliseen ja tuotannolliseen yhteistyöhön. Harjoitustuotannoissa opiskellaan elokuvaohjaamisen kokonaisprosessia ja käytäntöjä sekä syvennetään ryhmätyötaitoja elokuvatuotannon eri vaiheissa.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät lukuvuosien 2020-2022 opinto-oppaasta.
Koulutuksen sisältö maisteriohjelmassa
Elokuvaohjauksen pääaineen maisteriopinnoissa opiskelija kehittää omaa taiteellista ajatteluaan ja elokuvallista näkemystään. Elokuvaohjauksen maisteriopinnot rakentuvat vaihtuvasisältöisille teemallisille opetuskokonaisuuksille. Opintokokonaisuudet rakentuvat teoriaopetusjaksoille sekä työpajatyöskentelylle tai niiden yhdistelmille. Osa opinnoista on tutkimusvalmiuksia kehittäviä yhden keskeisen teeman ympärille rakennettuja laboratorioita, jotka toteutetaan yhdessä yhden tai useamman pääaineen kanssa.
Maisteriopintojaksoissa opiskelija kehittää omaa taiteellista ajatteluaan, tutkii elokuvan muotokieltä, rakennetta sekä syventyy oman taiteellisen työskentelyn lähtökohtiin. Oma opiskelusuunnitelma laaditaan HOPS-keskustelussa saadun tuen avulla, ja sen mukaisesti opiskelija syventää ohjausopintojen ohella osaamistaan esim. käsikirjoituksen, visuaalisen kerronnan ja/tai äänikerronnan osalta, tai hakee halutessaan johonkin olemassaolevista, MA-opiskelijoille avoimista sivuainekokonaisuuksista.
Maisteriopintojen aikana opiskelija ohjaa kevyellä resurssilla toteutettavan, ohjaajan käsikirjoittaman, tai ohjaajan idean pohjalta käsikirjoitetun lyhytelokuvan. Maisteriopintojen aikana opiskelija oppii hahmottamaan resurssin merkityksen elokuvan suunnittelussa sekä toteutuksessa ja tutustuu elokuva- ja tv-ammattikentän toimijoihin (tuotantoyhtiöt, rahoitus ja levitys).
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät lukuvuosien 2020-2022 opinto-oppaasta.