Koulutuksen sisältö
Koulutuksen sisältö kandidaattiohjelmassa
Taiteen kandidaatin tutkinnon opetus jakautuu elokuvaäänityksen ja -äänisuunnittelun pääaineessa kahteen osaan: äänitykseen ja äänisuunnitteluun. Nämä osat sivuavat ja tukevat toisiaan, ja ovat osittain päällekkäisiä koko opiskeluajan.
Äänisuunnittelua opetetaan antamalla valmiuksia äänelliseen ajatteluun sekä välineistön hallintaan niin ilmaisullisessa kuin teknisessäkin mielessä. Jokainen elokuvatuotanto on äänisuunnittelijalle tutkimusmatka elokuvan yksilölliseen problematiikkaan koko tuotantoprosessin ajan. Opetuksessa asetetaan erityistä painoa sille, että ammattiinsa valmistuva äänisuunnittelija on oman taiteellisen panoksensa elokuvaan antava elokuvantekijä, joka ymmärtää syvällisesti elokuvan ominaispiirteitä.
Aiheet
Elokuvataiteen perusteet (38 op) ovat kaikille elokuvataiteen pääaineissa opiskeleville pakollisia opintoja, jotka suoritetaan ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Nämä perusopinnot tutustuttavat opiskelijan monipuolisesti elokuvan historiaan, elokuvan analyysiin, elokuvailmaisuun sekä elokuvatuotannon prosesseihin.
Opintojen toisena vuonna korostuvat Elokuvaäänityksen ja -äänisuunnittelun pääaineopinnot. Pääaineopintoja tulee olla vähintään 73 opintopistettä, riippuen sivuaineen laajuudesta. Laajemmasta kurssivalikoimasta nostettuja esimerkkikursseja ovat:
- Ääni elokuvan tarinankerronnan välineenä 1 (3 op)
- Kuva ja ääni 1 (3 op)
- Elokuvamusiikin työpaja (3 op)
Oppiminen
Elokuvaäänittäjän ja -äänisuunnittelijan työhön perehdytään äänisuunnittelun käytäntöjen opiskelun, pienimuotoisten harjoitteiden sekä harjoituselokuvien tekemisen kautta. Koulutus perustuu pääasiassa käytäntölähtöiseen tekemällä oppimiseen, pienryhmätyöskentelyyn, henkilökohtaiseen ohjaukseen ja keskustelevaan vuorovaikutukseen. Koulutus sisältää elokuvataiteen ja lavastustaiteen yhteisiä opintoja sekä opintoja muiden taidealojen opiskelijoiden kanssa. Harjoitustuotannoissa opiskellaan äänisuunnittelun ja äänittämisen käytäntöjä sekä syvennetään ryhmätyötaitoja.
Koulutuksen rakenne
Elokuvaäänityksen ja -äänisuunnittelun hakukohteen kautta valitut opiskelijat suorittavat taiteen kandidaatin tutkinnon Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kandidaattiohjelmassa. Tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja se rakentuu seuraavanlaisesti:
- Pääaineopinnot 111 op
- Yhteiset opinnot 26 op
- Sivuaine väh. 15 op
- Vapaasti valittavat opinnot korkeintaan 28 op
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät lukuvuosien 2020-2022 opinto-oppaasta.
Koulutuksen sisältö maisteriohjelmassa
Elokuvaäänityksen ja äänisuunnittelun pääaineen maisteriopinnoissa korostuu opiskelijan itsenäinen panos oman opintopolkunsa muodostamisessa. Painopiste on erilaisissa elokuva-äänen erityispiirteitä pohtivissa seminaareissa ja työpajoissa. Opiskelija oppii hallitsemaan erilaisia elokuvan ja sen äänisuunnittelun teorioita ja osallistuu tutkimuksellisiin työpajoihin, jotka muodostavat suurempia usein moduulimuotoisia kurssikokonaisuuksia.
Elokuvaäänittäjän ja -äänisuunnittelijan työhön perehdytään yhä vaativammissa harjoitteissa. Koulutus perustuu pääasiassa käytäntölähtöiseen tekemällä oppimiseen, pienryhmätyöskentelyyn, vertaisoppimiseen, henkilökohtaiseen ohjaukseen ja keskustelevaan vuorovaikutukseen. Opetuksen tavoitteena on tukea opiskelijan henkilökohtaisten vahvuuksien ja oman taiteellisen näkemyksen mukaista kehitystä.
Koulutus voi sisältää opintoja muiden taidealojen opiskelijoiden kanssa. Harjoitustuotannoissa opiskellaan äänisuunnittelun ja äänittämisen käytäntöjä sekä syvennetään ryhmätyö- ja johtamistaitoja.
Maisteriopintoihin sisältyy laitoksen yhteisiä pakollisia kursseja 30 opintopisteen verran. Nämä kurssit käsittelevät yrittäjyys- ja työelämätaitoja, analyyttisiä taitoja sekä antavat tutkimuksellisia valmiuksia.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät lukuvuosien 2020-2022 opinto-oppaasta.