Avoin tiede ja tutkimus

Data availability statements: tutkimusdatan saatavuus

Data availability statementin avulla voit kertoa tutkimusdatastasi ja sen saatavuudesta lukijoille.

Tieteelliset lehdet ovat yhä kiinnostuneempia artikkelien taustalla olevasta tutkimusdatasta. Tieteenaloilla on erilaisia ​​haasteita siirryttäessä kohti avointa dataa, ja nykyisellään tieteelliset lehdet edellyttävät täysin avointa data vain harvoissa tapauksissa. Lehdet ehdottavat kuitenkin yhä useammin, että kirjoittajat lisäisivät käsikirjoitukseensa tietoa tutkimusdatasta ja sen mahdollisesta saatavuudesta, eli ns. data availability statementin (DAS). Se kertoo lukijoille, millaista dataa on saatavilla sekä miten, missä ja millä ehdoilla dataa voidaan käyttää uudelleen. 

DASin tiedot:

  • Maininta kaikista julkaisussa käytetyistä tutkimusdatan tyypeistä
  • Jos tutkimusdataa on avattu tai se on jaettavissa, kerro miten datan löytää (mm. verkko-osoite tai yhteyshenkilö). Käytä pysyväistunnisteita (esim. DOI) aina kun mahdollista
  • Kerro mahdollisista käyttöehdoista tai rajoituksista
  • Jos et voi jakaa tutkimusdataasi, perustele miksi (esim., “The GDPR legislation requires us to protect the identity of participants, and the raw data cannot be publicly shared.”)

Katso esimerkkejä DAS-lausumista: nr-data-availability-statements-data-citations.pdf (nature.com)

Mitä jos sinulla ei ole artikkeliin liittyvää dataa?

Jos et ole käyttänyt julkaisussa tutkimusdataa tai kaikki julkaisuun liittyvä data on esitetty itse artikkelissa, mainitse myös tämä DASissa, esimerkiksi "No new data was generated or analysed during this study." tai "All data underlying the results are available as part of the article and no additional source data are required."

Mihin kohtaan DAS sijoitetaan artikkelissa? 

DAS sijoitetaan joko artikkelin data availability statement -osioon tai jos julkaisussa ei ole tällaista osiota, lausuma voidaan sisällyttää kiitokset-osiota (Acknowlegdements) varten varattuun kohtaan.

Suosittelemme, että tutkit tutkimusdatan hallinnan sivujamme ja harkitset tapoja parantaa tutkimusdatasi löydettävyyttä, saatavuutta ja uudelleenkäytettävyyttä. Tutkimukset osoittavat, että avointa tutkimusdataa sisältävät artikkelit saavat enemmän viittauksia [1]. Jos teet ihmistieteellistä tutkimusta tai keräät aineistosi koehenkilöiltä, ole erityisen varovainen GDPR:n ja henkilötietojen suhteen (ks. Aallon ohjeet).

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen data availability statementteihin tai tutkimusdatan hallintaan, niin ota meihin yhteyttä: [email protected]

Lähteet

[1] Colavizza G, Hrynaszkiewicz I, Staden I, Whitaker K, McGillivray B (2020) The citation advantage of linking publications to research data. PLOS ONE 15(4): e0230416. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0230416

People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta ja avoin tiede

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.

Palvelut
An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)

Avoin julkaiseminen

Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin tiede ja tutkimus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu