Opinnäytteisiin (diplomityöt, lisensiaatin työt ja väitöskirjat) tarkoitettujen apurahojen yhteydessä on ilmoitettava selkeästi työn nimi. Nimen tulee olla hyvää kieltä ja kuvata työn sisältöä. Koska tukisäätiön tukemien töiden tulee olla olennaisesti tieteellisen tutkimuksen luonteisia, on tämän käytävä ilmi myös työn nimestä. Siten työssä sovelluskohteena olevan yrityksen, tehtaan tms. nimeä ei ole syytä kirjata tutkimuksen nimeen.
Yleensä diplomityöapurahan maksimi on 12 000 euroa (lahjoitus 15 000 euroa, josta vähennetty 20 %). Tästä säännöstä voidaan poiketa vain erittäin hyvin perustellusta syystä.
HUOM! Diplomityöapuraha voidaan myöntää ainoastaan henkilölle, joka on suorittanut tekniikan kandidaatin tutkinnon tai hyväksytty suoraan maisteriohjelmaan.
Vaikutus opintotukeen: Opiskeluajan toimeentuloon tarkoitettu veroton apuraha kuten diplomityöstipendi ei vaikuta opintotukeen. Lisätietoja saat Kelan verkkosivuilta.
Apurahan saajien työsuhteet: Verottoman apurahakäytännön edellytyksenä on, että apurahan saaja ei tee sopimusta työskentelystä lahjoituksen tehneen yrityksen kanssa.
Apurahatutkijoiden eläkevakuutus: Eläkevakuutusvelvollisuus ei koske diplomityöapurahan saajia. Lisäohjeita Melan verkkosivulta. Jatko-opiskelijoiden on otettava Mela-vakuutus, jos apurahan kesto on vähintään 4 kuukautta.
Apurahan maksu: Apurahat maksetaan erissä. Kuuden kuukauden apuraha maksetaan kolmessa erässä. Ensimmäinen erä maksetaan yleensä myöntökuukauden viimeisenä päivänä, toinen erä kaksi kuukautta myöhemmin ja kolmas viisi kuukautta ensimmäisen erän jälkeen. Kahdeksan kuukauden apuraha maksetaan yleensä neljässä erässä: myöntökuukauden viimeisenä päivänä sekä tämän jälkeen tästä päivästä laskien kahden, neljän ja seitsemän kuukauden kuluttua (viimeinen erä seitsemän kuukautta ensimmäisestä). Apurahakausi päättyy sen kuukauden viimeisenä päivänä, jonka aikana apurahan viimeinen erä maksetaan. Maksukuukaudet voi tarkistaa toimistosta. Diplomitöissä apurahan ensimmäisestä erästä otetaan pantti 335 euroa, joka maksetaan tekijälle työn valmistuttua. Osoittaakseen, että työ on valmis, työn tekijän on toimitettava diplomityön tiivistelmä tukisäätiön toimistoon. Tiivistelmien tulee olla professorin tai osaston kanslian varmentamia. Myös osastoneuvoston päätös tai diplomi-insinöörin todistuksen kopio riittää varmentamaan, että työ on valmis.
Lisäohjeita lahjoittajille ja apurahan hakijoille erityisesti verovapauteen liittyen saat otsikon Lahjoittajille alta löytyvästä liitteestä "Lisätietoja lahjoittajille apurahan verovapaudesta".
Muun tutkimuksen eli muiden kuin opinnäytetöihin liittyvien tutkimusapurahojen myöntöperiaatteet ja hakumenettely ovat seuraavat: Muun tutkimustoiminnan apurahoja myönnetään pääasiassa yliopistoon työsuhteessa oleville, loppututkinnon suorittaneille henkilöille. Apurahoja ei siten myönnetä opiskelijoiden harjoitustöihin. Apurahaan on aina liityttävä hakijan yksin tai osana tutkimusryhmää tekemä itsenäinen, yleensä julkaisuun johtava tutkimustyö, laitekehitys tai opetusta palvelevan julkaisun tuottaminen. Muun tutkimuksen apurahoja ei siten myönnetä tutkimusapulaisille tai tunnustuspalkinnoksi tai lisäpalkaksi hyvin tehdystä työstä. Apurahahakemuksiin on liitettävä lyhyt kuvaus tehtävästä tieteellisestä työstä (tutkimussuunnitelma) ja työn tuloksesta (tutkimusraportti, opetusmoniste, laboratoriolaite jne.) sekä selvitys siitä, miten esitetty tutkimustyö liittyy hakemusta puoltavan professuurin tutkimustoimintaan. Muun tutkimustoiminnan apurahat on ensisijaisesti tarkoitettu pienehköjen tutkimusten hoitoon. Pitkäaikaisten projektien päätutkijoiden palkkaus on siten hoidettava muulla tavoin kuin korvaamalla se tukisäätiön muun tutkimuksen apurahalla.