Aalto-yliopiston arkisto

Illalliskutsut

Teksti: Vera Anttila
Dinner Party
Illalliskutsut. Kuva: Hanna Talasmäki

Opiskelija Vera Anttila, kuvataidekasvatuksen maisteriohjelma,
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu:

Illalliskutsut

Tämä piirustus oli mukana kouluhallituksen vuonna 1974 järjestämässä valtakunnallisessa kuvataidekilpailussa, jonka aiheena oli ”Rinnakkaiselo”. Ei ole tietoa, miten tuomarit suhtautuivat teokseen, mutta se päätyi osaksi Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen historia-arkistoa. Arkisto sisältää 30 000 lasten kouluaikaista työtä1.

Erityisesti 1970-luvulla järjestetyt kansalliset piirustuskilpailut vetoavat minuun. Tuolle ajalle olivat ominaista tiedotusvälineissä voimakkaasti esiin nostetut ympäristökysymykset, geopoliittinen ahdistus sekä Pohjolassa nouseva uusliberalismi. Nykyään samat aiheet ovat esillä maailmanlaajuisesti, ja niissä painottuu erityisesti ahdistus. Yleinen ahdistuneisuus synnyttää kuitenkin myös ajatuksen yhteisyydestä, yhdessä olemisesta. Tästä syystä tuntui ajankohtaiselta ja humoristiseltakin nostaa esiin tämä piirros.

Taidekasvatuksen opinnoissa esiintyy nykyisin posthumanistisia ja postkolonialistisia tutkimus- ja taidekäytäntöjä. Ne nostavat esiin kysymyksiä esimerkiksi siitä, ketä varten arkisto on olemassa ja mitä siitä on jätetty pois. Tietääkö tämän piirustuksen tekijä, että työ on Aalto-yliopiston arkistossa, ja mikä antaa minulle oikeuden asettaa se esille? Miten yhdessä oleminen tässä piirustuksessa visualisoidaan ja kenen ehdoilla?

Lähetin taiteilijalle viestin sosiaalisen median kautta ja kysyin, tunnistaako hän piirustuksen, mutta en saanut vastausta. Tämä näyttely voisi olla piirrokselle keino esiintyä rinnakkain alkuperäisen ideansa kanssa ja samalla muuttua joksikin tyystin muuksi.

1. Pohjakallio, P. (2009) Kuvataidekasvatuksen historiaa tutkimassa. Kasvatus & Aika 3(3) 2009, 133–151.

Dinner party
Illalliskutsut. Kuva: Kitty Norros
Re-imagining the past Vol. 2 – Kertomuksia Aalto-yliopiston arkistosta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: