Uutiset

Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiöltä 200 000 euron lahjoitus Aalto-yliopiston kauppa- ja taloustieteisiin

Säätiön lahjoituksella on tänä vuonna erityinen vaikutus, sillä se kerryttää valtion vastinrahaa yliopistolle.
talvikuva Kauppiksen uudesta rakennuksesta
Kuva: Aalto-yliopisto / Mika Huisman

Aalto-yliopisto on saanut merkittävän lahjoituksen vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiöltä kauppa- ja taloustieteiden alalle. Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki kiittää lämpimästi koulun pitkäaikaista tukijaa: ”Olemme äärettömän iloisia ja kiitollisia tästä uudesta lahjoituksesta. Lahjoitukset vahvistavat koulumme rahoituspohjaa ja auttavat meitä kehittämään koulun opetusta ja tutkimusta yhä korkealaatuisemmaksi.”

Marcus Wallenbergin säätiö on perustettu vuonna 1973 ja sen tarkoituksena on edistää koulutusta ja tutkimusta erityisesti yritysjohdon toimialueella. Säätiö jakaa apurahoja korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen, joka sijoittuu yritysjohdon alueelle tai on muuten keskeistä yritysjohdon näkökulmasta. Apurahojen ja avustusten lisäksi säätiö tukee korkeatasoisia isompia tutkimusprojekteja. 

Lukuisat Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorit ja tutkijat ovat saaneet Marcus Wallenbergin säätiöltä apurahoja sekä isoihin että pienempiin projekteihinsa. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon johtamisen laitoksen pitkäaikainen projekti ”Location, Location, Location”, joka tarkastelee monikansallisten yritysten sijaintikysymyksiä muuttuvassa maailmassa. 

”Kiitän säätiötä kaikesta siitä tuesta, mitä se on vuosien aikana osoittanut koulullemme, sen tutkijoille ja eri tutkimusprojekteille. Ilman säätiön tukea moni korkealaatuinen ja vaikuttava tutkimus olisi jäänyt tekemättä”, Timo Korkeamäki sanoo. 

Marcus Wallenbergin säätiön kanssa tehty yhteistyö sekä sen pitkäaikainen tuki huomioitiin Kauppakorkeakoululla perustamalla vuonna 2020 vuorineuvos Marcus Wallenbergin professuuri. Professuurin alana on kansainvälinen liiketoiminta ja se sijoittuu johtamisen laitokselle. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä nimitti professuuriin professori Rebecca Piekkarin tunnustuksena hänen merkittävistä tutkimusansioistaan kansainvälisen liiketoiminnan alalla. 

Johtamisen laitos sijoittuu erinomaisesti maailmanlaajuisissa yliopistovertailuissa. Esimerkiksi arvostetussa ShanghaiRanking-vertailussa Aalto-yliopiston johtamisen tutkimusalan sijoitus oli maailmanlaajuisesti 31. vuonna 2021. ”Johtamisen laitos on sikäli poikkeuksellinen huippututkimusta tekevä yksikkö, että siellä tarkastellaan erilaisten organisaatioiden muutosprosesseja käyttäen laadullisia – ei niinkään määrällisiä – tutkimusmenetelmiä. Meidän parhaat tutkijamme ovat ansioituneet nimenomaan laadullisten menetelmien käyttäjinä ja kehittäjinä”, kertoo professori Rebecca Piekkari. 

”Olemme pitkäaikaisella tuellamme halunneet antaa Kauppakorkeakoululle tunnustusta heidän tekemästään hienosta työstä erityisesti johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan alalla. Uuden lahjoituksen myötä haluamme kannustaa Kauppakorkeakoulua jatkamaan upealla tiellään”, sanoo säätiön asiamies Stefan von Knorring. ”Marcus Wallenberg perusti säätiön kunnioittaakseen hyviä yhteyksiään Suomen liike-elämään ja on hienoa, että Kauppakorkeakoulu jakaa tämän perinteen tehden tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa”, jatkaa von Knorring.

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä iloitsee Marcus Wallenbergin säätiön uusimmasta lahjoituksesta ja kiittää säätiötä pitkäaikaisesta tuesta: ”Lahjoitusvarat mahdollistavat yliopiston pitkäjänteisen kehittämisen ja tasoittavat julkisen talouden vaihteluita. Tänä vuonna annettu lahjoitus on vielä entistäkin vaikuttavampi sen kerryttäessä vastinrahaa yliopistolle. Lämpimät kiitokset säätiölle lahjoituksesta!”

Vastinraha liittyy valtion vastinrahakampanjaan, jossa valtio jakaa 67 miljoonaa euroa yliopistoille vuosina 2020–2022 saatujen lahjoitusten suhteessa. Kampanjan tarkoituksena on yliopistojen vakavaraisuuden turvaaminen. Vastinrahakampanjan aikana tehdyt lahjoitukset antavat lisäkertoimen jokaiselle kampanjan aikana lahjoitetulle eurolle. Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiö osallistui kampanjaan lahjoittamalla yhteensä 1 050 000 euroa kymmenelle Suomessa toimivalle kauppakorkeakoululle. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun osuus tästä oli 200 000 euroa.

Lisätietoja:

Helena Salminen

Helena Salminen

Asiantuntija, lahjoittajasuhteet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Risteilyalus Meyer Turun telakan edustalla.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

FITechin Turku-hanke päättyi – osaamisen taso nousi ja yliopistojen välinen yhteistyö lisääntyi

Hankkeessa järjestettiin 609 kurssia ja rekisteröitiin yli 20 200 kurssiosallistumista.
SemiSummer2023 Kampanja banneri
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Puolijohdealan kesätyöpaikkoja avoinna tutkimusryhmissä

Puolijohdealan kasvu ja sen investoinnit Suomessa lisäävät myös osaajien tarvetta. Neljän puolijohdealan yrityksen Picosun, an Applied Materials Companyn, Okmeticin, Muratan ja KYOCERA Tikitin lahjoituksen turvin Aalto-yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakouluissa kesällä 2023. Semi-Summer 2023 -ohjelman kesätyöpaikat tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä alalla.
Cover for workshops within LuoTo -project.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Millainen on luovien alojen kestävä tulevaisuus? Osallistu työpajoihin ja vaikuta!

Osallistu LuoTo-hankkeen työpajoihin keväällä 2023 ja tule pohtimaan ja ideoimaan yhdessä, miltä luovien alojen kestävä tulevaisuus näyttää ja millaisin askelin sitä kohti kuljetaan.
Aalto_University_ARTS_Summer_School_2022_International_students_photo_Mikko_Raskinen_029 (1).jpg
Yliopisto Julkaistu:

Monet ulkomaalaiset opiskelijat jäävät mielellään töihin Suomeen

Työharjoittelupaikan tarjoaminen kansainväliselle osaajalle on hyvä ensikosketus yritykselle monikulttuurisuuteen.