Uutiset

Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiöltä 200 000 euron lahjoitus Aalto-yliopiston kauppa- ja taloustieteisiin

Säätiön lahjoituksella on tänä vuonna erityinen vaikutus, sillä se kerryttää valtion vastinrahaa yliopistolle.
talvikuva Kauppiksen uudesta rakennuksesta
Kuva: Aalto-yliopisto / Mika Huisman

Aalto-yliopisto on saanut merkittävän lahjoituksen vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiöltä kauppa- ja taloustieteiden alalle. Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki kiittää lämpimästi koulun pitkäaikaista tukijaa: ”Olemme äärettömän iloisia ja kiitollisia tästä uudesta lahjoituksesta. Lahjoitukset vahvistavat koulumme rahoituspohjaa ja auttavat meitä kehittämään koulun opetusta ja tutkimusta yhä korkealaatuisemmaksi.”

Marcus Wallenbergin säätiö on perustettu vuonna 1973 ja sen tarkoituksena on edistää koulutusta ja tutkimusta erityisesti yritysjohdon toimialueella. Säätiö jakaa apurahoja korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen, joka sijoittuu yritysjohdon alueelle tai on muuten keskeistä yritysjohdon näkökulmasta. Apurahojen ja avustusten lisäksi säätiö tukee korkeatasoisia isompia tutkimusprojekteja. 

Lukuisat Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorit ja tutkijat ovat saaneet Marcus Wallenbergin säätiöltä apurahoja sekä isoihin että pienempiin projekteihinsa. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon johtamisen laitoksen pitkäaikainen projekti ”Location, Location, Location”, joka tarkastelee monikansallisten yritysten sijaintikysymyksiä muuttuvassa maailmassa. 

”Kiitän säätiötä kaikesta siitä tuesta, mitä se on vuosien aikana osoittanut koulullemme, sen tutkijoille ja eri tutkimusprojekteille. Ilman säätiön tukea moni korkealaatuinen ja vaikuttava tutkimus olisi jäänyt tekemättä”, Timo Korkeamäki sanoo. 

Marcus Wallenbergin säätiön kanssa tehty yhteistyö sekä sen pitkäaikainen tuki huomioitiin Kauppakorkeakoululla perustamalla vuonna 2020 vuorineuvos Marcus Wallenbergin professuuri. Professuurin alana on kansainvälinen liiketoiminta ja se sijoittuu johtamisen laitokselle. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä nimitti professuuriin professori Rebecca Piekkarin tunnustuksena hänen merkittävistä tutkimusansioistaan kansainvälisen liiketoiminnan alalla. 

Johtamisen laitos sijoittuu erinomaisesti maailmanlaajuisissa yliopistovertailuissa. Esimerkiksi arvostetussa ShanghaiRanking-vertailussa Aalto-yliopiston johtamisen tutkimusalan sijoitus oli maailmanlaajuisesti 31. vuonna 2021. ”Johtamisen laitos on sikäli poikkeuksellinen huippututkimusta tekevä yksikkö, että siellä tarkastellaan erilaisten organisaatioiden muutosprosesseja käyttäen laadullisia – ei niinkään määrällisiä – tutkimusmenetelmiä. Meidän parhaat tutkijamme ovat ansioituneet nimenomaan laadullisten menetelmien käyttäjinä ja kehittäjinä”, kertoo professori Rebecca Piekkari. 

”Olemme pitkäaikaisella tuellamme halunneet antaa Kauppakorkeakoululle tunnustusta heidän tekemästään hienosta työstä erityisesti johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan alalla. Uuden lahjoituksen myötä haluamme kannustaa Kauppakorkeakoulua jatkamaan upealla tiellään”, sanoo säätiön asiamies Stefan von Knorring. ”Marcus Wallenberg perusti säätiön kunnioittaakseen hyviä yhteyksiään Suomen liike-elämään ja on hienoa, että Kauppakorkeakoulu jakaa tämän perinteen tehden tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa”, jatkaa von Knorring.

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä iloitsee Marcus Wallenbergin säätiön uusimmasta lahjoituksesta ja kiittää säätiötä pitkäaikaisesta tuesta: ”Lahjoitusvarat mahdollistavat yliopiston pitkäjänteisen kehittämisen ja tasoittavat julkisen talouden vaihteluita. Tänä vuonna annettu lahjoitus on vielä entistäkin vaikuttavampi sen kerryttäessä vastinrahaa yliopistolle. Lämpimät kiitokset säätiölle lahjoituksesta!”

Vastinraha liittyy valtion vastinrahakampanjaan, jossa valtio jakaa 67 miljoonaa euroa yliopistoille vuosina 2020–2022 saatujen lahjoitusten suhteessa. Kampanjan tarkoituksena on yliopistojen vakavaraisuuden turvaaminen. Vastinrahakampanjan aikana tehdyt lahjoitukset antavat lisäkertoimen jokaiselle kampanjan aikana lahjoitetulle eurolle. Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiö osallistui kampanjaan lahjoittamalla yhteensä 1 050 000 euroa kymmenelle Suomessa toimivalle kauppakorkeakoululle. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun osuus tästä oli 200 000 euroa.

Lisätietoja:

Helena Salminen

Helena Salminen

Asiantuntija, lahjoittajasuhteet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä istuu nojatuoleissa vastakkain ja keskustelee puhuen mikrofoneihin. Käynnissä on podcast-nauhoitus.
Yliopisto Julkaistu:

Uusi Osaamisen Aalloilla -podcast avaa vieraidensa tärkeimmät oivallukset ja opit elämän varrelta

Osaamisen Aalloilla on Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen uusi podcast.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Opiskelijoita Harald Herlinin oppimiskeskuskessa
Yliopisto Julkaistu:

Uudistuneet kielelliset linjaukset kannustavat monikielisyyteen

Toimeenpanosuunnitelma viimeistellään vuoden loppuun mennessä.
Kunniamerkki
Yliopisto Julkaistu:

Onnittelut itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajille!

Tasavallan presidentti antaa kunniamerkkejä ansioituneille Aalto-yliopiston työntekijöille.