Uutiset

Vuoden Graafikko 2024 on Koponen+Hildén

Vuoden Graafikko -tunnustus myönnetään Koponen+Hildénille ansiokkaasta työstä informaatiomuotoilun saralla. Palkitsemisperusteluiden mukaan valeuutisten ja informaatiovaikuttamisen aikana Koponen+Hildénin tekemä tutkimukseen ja dataan perustuva visuaalinen suunnittelu näyttäytyy erityisen ajankohtaisena ja yhteiskunnallisesti merkittävänä.
Kaksi miestä tutkii yhdessä kirjaa ja esitettä pöydän ääressä
Jonatan Hildén ja Juuso Koponen. Kuva: Sami Heiskanen

Vuoden Graafikko -tunnustuksen jakaa Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia vuosittain ansiokkaasta työskentelystä visuaalisen viestinnän suunnittelun alueella tai muusta toiminnasta alan tason ja arvostuksen kohottamiseksi Suomessa. 

Vuoden Graafikko -työryhmä palkitsee Koponen+Hildénin ansiokkaasta työstä informaatiomuotoilun saralla. Työryhmän mukaan valeuutisten ja informaatiovaikuttamisen aikana Koponen+Hildénin tekemä tutkimukseen ja dataan perustuva visuaalinen suunnittelu näyttäytyy erityisen ajankohtaisena ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. 

Koponen+Hildén on Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin 2014 perustama tiedon visualisointiin erikoistunut suunnittelutoimisto, joka on tunnettu työstään erityisesti julkisen sektorin kanssa. He auttavat asiakkaitaan datan saattamiseksi kaikille ymmärrettävään ja helposti lähestyttävään muotoon. Asiakastöiden lisäksi Koponen+Hildén kouluttaa suunnittelijoita ja organisaatioita, on ollut mukana perustamassa informaatiomuotoiluun keskittyvää Tieto näkyväksi -tapahtumaa (nykyisin Visualizing Knowledge), julkaissut perusoppaan Tieto näkyväksi kuvallisen esittämisen tavoista, sekä julkaisee datan visualisointiin keskittyvää informaatiomuotoilu.fi-blogia.

Informaatiomuotoilija, datajournalisti, TaK, medianomi (YAMK) Juuso Koponen (s. 1978) opettaa journalismia Haaga-Heliassa sekä tiedoin visualisointia muun muassa Aalto-yliopistossa. Informaatiomuotoilija, TaM Jonatan Hildén (s. 1983) opettaa niin ikään tiedon visualisointia Aallossa ja LABissa. 

Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin yhteinen taival alkoi Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa he opiskelivat graafista suunnittelua. Vuonna 2008 he alkoivat opettaa professorinsa Tapio Vapaasalon ja Tommi Kovalan kanssa yhdessä tiedon visualisoinnin johdantokurssia. Koponen ja Hildén perustivat yrityksensä 2014 työskenneltyään yhdessä mm. perustamansa Tieto näkyväksi -konferenssin parissa vuodesta 2012. Heidät on palkittu muun muassa Vuoden Huiput 2014 -kilpailussa Kultahuipulla Arts and Culture in Helsinki -julkaisustaan sekä Suomen tiedetoimittajain liiton Tiedeviestintäpalkinnolla 2023.

Yrittäjien lisäksi Koponen+Hildén työllistää kolme palkattua työntekijää. Yrityksen asiakkaat ovat pääosin julkisen sektorin toimijoita kuten Helsingin kaupunki ja Ympäristöministeriö, tai liittoja, säätiöitä ja muita voittoa tavoittelemattomia järjestöjä kuten Konstsamfundet ja YTN.

”Rakastamme työmme merkityksellisyyttä ja vaihtelevuutta: esimerkiksi projektit Helsingin kaupungille pienistä some-infografiikoista laajoihin julkaisukokonaisuuksiin vaikuttavat kotikaupunkiimme ja sen asukkaisiin. Joitain projekteja, kuten palkittua Arts and Culture in Helsinki -julkaisua, saatetaan työstää yli vuosi yhdessä ison asiantuntijaryhmän kanssa. Moni visuaalisen viestinnän muotoilija saattaa ajatella, että tilastot, talousluvut tai kaupunkikehityshankkeet ovat tylsiä, mutta meistä juuri näissä projekteissa ollaan äärimmäisen kiinnostavan ja merkityksellisen tiedon äärellä”, palkitut suunnittelijat kertovat.

Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin mielestä tiedon visualisoinnin ei tulisi olla vain suunnittelijoiden erityisosaamista, vaan se on jokaiselle tietotyöläiselle hyödyllinen perustaito.

“Merkittävä osa työstämme onkin auttaa muita tekemään parempia grafiikoita. Esimerkkinä tiedon visualisoinnin koulutukset tai kaupungin henkilöstön ja kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä oleva tiedon visualisoinnin ohjeisto Helsingin kaupungin sivuilla”, he toteavat.

Vuoden Graafikko 2024 -työryhmään kuuluivat Tomi Leppänen (Vuoden Graafikko 2023), Arja Karhumaa, Pauline Korp, Unni Leino ja Esa Matinvesi

Koponen+Hildénin Vuoden Graafikko 2024 -palkintonäyttely järjestetään Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 16.8.–6.10.2024 osoitteessa Uudenmaankatu 13, Helsinki.

Lisätietoja:

Juuso Koponen, [email protected], 040 568 0558 

Jonatan Hildén, [email protected], 050 341 0461 

https://koponen-hilden.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.
Sirje Liukko
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tasavallan presidentin kunniamerkki Sirje Liukolle

Tasavallan presidentin kunniamerkki on myönnetty suunnittelija Sirje Liukolle Kemian tekniikan korkeakouluun.
Kuvitus puun istuttamisesta haudalle ja puun kasvusta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Anu Hakola

Hakola käsittelee diplomityössään muistopuita ja niiden merkitystä osana vainajien muistelua.