Uutiset

Vuoden 2023 viisi luetuinta tietotekniikan uutista

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella on kuluvan vuoden aikana tehty sekä tärkeää perustutkimusta että kansainvälisesti merkittäviä tutkimuslöydöksiä. Lukijoitamme kiinnostivat erityisesti rakkauteen, tietoturvaan sekä luovuuteen liittyvät artikkelit. Lue alta viisi suosituinta tietotekniikan uutista vuodelta 2023!
Computer Science research image, processor of a computer, photo: Matti Ahlgren
Kuva: Matti Ahlgren/Aalto-yliopisto.

Miljardit ihmiset käyttävät emeritaprofessori Kaisa Nybergin kehittämiä tietoturvaprotokollia päivittäin

Kryptologian emeritaprofessori Kaisa Nybergin ura on vienyt hänet kenttäradioiden salausalgoritmeista kansainväliseen standardointityöhön ja lopulta Aalto-yliopiston professoriksi. Mittavan uran suurin anti yhteiskunnalle on Nybergin mukaan tutkijoiden kouluttaminen.

Lue lisää
Professori Kaisa Nyberg istuu isolla tuolilla Aalto-yliopiston tietotekniikan talossa, tasutalla on viherkasveja

Välilehtien viidakossa: Sotkuinen nettiselain kuormittaa vakavasti joka neljättä, tuore tutkimus selvitti syitä ja ratkaisuja

Uusi tutkimus paljastaa, että osa nettiselaajien sopeutumisstrategioista vain pahentaa ongelmaa.

Lue lisää
Briwsing clutter

Kysy tutkijalta: Miten tekoäly vaikuttaa luovuuteen?

Uudet tekoälysovellukset muuttavat käsitystämme luovuudesta. Voiko kone olla luova vai onko luovuus pelkästään ihmisten ominaisuus?

Lue lisää
Christian Guckelsberger in front of graffiti

Missä tuntuu rakkaus? Uusi tutkimus valottaa rakkauden luonnetta aiempaa tarkemmin

Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet 27:ään eri rakkauden lajiin liittyviä tunnekokemuksia ja muodostaneet niiden perusteella kehokarttoja, joista selviää missä rakkaus tuntuu.

Lue lisää
Rakkauden lajit muodostavat tilastollisesti samankaltaisuusjatkumon, jossa rakkauden kokemuksen voimakkuus heikkenee. Kuva: Philosophical Psychology -lehti, https://doi.org/10.1080/09515089.2023.2252464.
FCAI

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.